Syksyn kirjakahviloissa elämän koko kirjo

Loviisan kirjakahvila tarjoaa tänä syksynä historiansa laajimman katsauksen molemmilla kotimaisilla. Suomenkielisellä kirjakahvilalla on uusi vetäjä.

LOVIISA Kymmenvuotissyntymäpäiväänsä viime keväänä viettänyt kirjakahvila kokoontuu ensimmäistä kertaa joka lauantai. Ainoastaan kirjamessujen viikonloppuna kirjailijavierasta ei ole.

– Ensimmäistä kertaa kirjakahviloita on näin paljon, ruotsinkieliset haastattelut alusta saakka tehnyt Thomas Rosenberg kertoo.

Suomenkielisessä kirjakahvilassa aloittaa tänä syksynä uusi haastattelija. Hän on Noora Lintukangas, toimittaja, yrittäjä ja joogaopettaja. Lintukankaan kirja Viihdy omassa arjessasi ilmestyi keväällä. Lintukangas päätyykin syksyn ensimmäisessä kirjakahvilassa toiselle puolelle pöytää. Häntä haastattelee Mirella Pendolin-Katz.

– Lukeminen on sisään hengitystä, kirjoittaminen on ulos hengittämistä, hän sanoo.
– Tuntuu hyvältä sitoutua tähän.

Suomenkieliset kirjakahvilat alkavat ensi lauantaina, tuttuun tapaan kello 13 Hotel Degerbyssä.

Suomenkielisen kirjakahvilan vieraslistalla ovat muun muassa Tuomo Kesäläinen, joka on kirjoittanut kirjan Uudenmaan luolista, elämäntaito-oppaan tunteista Tikapuut rakkauteen -kirjan kirjoittanut Tara Lange ja Yön kantaja -romaanin tehnyt Katja Kallio.

Paikallinen panos on tänä syksynä tukeva, kun Lintukankaan kirjan ohella keskusteluun tulevat Esma Haddaksen fantasiaromaani Tarundia ja Ilona Valkosen Between Science and Melancholia.

Ruotsinkieliseen kirjakahvilaan saapuvat vieraiksi muun muassa Paavalista kirjan tehnyt ”piispan vaimo” Maria Björkgren-Vikström, keksinnöistä kertova Henry Clay Ericsson, Ylen Porvoon ruotsinkielisen toimituksen päällikkö Mikael Crawford esikoiskirjallaan En liten bok om nästän ingenting, sekä sokerina pohjalla Staffan Bruun, jonka uusin kirja on Bergsrådet som inte ville betala skatt. Myös Joachim Grothin Tre bröder on ohjelmassa.

Sekä Rosenbergin että Lintukankaan mukaan kirjailijavieraita on ollut helppo saada Loviisaan.

– Kaikki vastasivat heti myöntävästi, Lintukangas kertoo.

Hän jatkaa, että syksyn ohjelmassa on tällä kertaa enemmän tunteita ja elämäntarinoita käsitteleviä kirjoja, vähemmän romaaneja.

Löytänyt paikkansa

Kymmenen vuoden kokemuksella Rosenberg toteaa, että ihmiset ovat oppineet löytämään kirjakahvilan. Lauantai-iltapäivän aika kello 13, samoin paikka hotelli Degerbyssä, ovat osoittautuneet optimaalisiksi.

Yhteistyökumppaneina jatkavat hotel Degerby ja paikallinen kirjakauppa.

Ensi vuoden alussa kirjakahvila on kokoontunut jo 200 kertaa ja kävijämäärä nousee syksyn aikana yhteensä 5 500:aan.

– Molemmissa kirjakahviloissa on kantaväkensä. Lisäksi osa käy molemmissa kirjakahviloissa, Rosenberg kertoo.

Kirjakahvilat ovat vuosien kuluessa saaneet vieraikseen hyvin erilaisia kirjailijoita Kjell Westöstä Pertti Jarlaan, Ulla-Lena Lundbergistä Leena Krohniin, Juha Itkosesta Yrsa Steniukseen ja Laura Lindstedtistä Jörn Donneriin.

Keskimäärin kuulijoita on ollut kolmisenkymmentä, mutta välillä tupa on ollut todella täynnä, kun kuulijoiden lukumäärä on huidellut yli 70:ssä.

Hotellissa on mahdollista siirtää kirjakahvila tarvittaessa pienemmän kahvilatilasta salin puolelle väljempään tilaan. Välillä sekin on tosin osoittautunut liian pieneksi.

Kirjakahvilan järjestää Loviisan VaKo ja Lovisa Mi molempien kirjakahvilatyöryhmän kanssa. Hotellin ja kirjakaupan ohella yhteistyökumppaneihin kuuluu myös kaupungin kirjasto.

– Organisaatiomme on mahdollisimman olematon, Rosenberg huomauttaa.

Ensimmäinen kirjakahvila järjestettiin maaliskuussa 2007, jolloin vieraana oli toimittaja Carita Liljendahl.

Kahvila on kokoontunut aiemmin kauppakeskus Galleriassa sekä Almintalossa, viime vuosina ajoittain myös pääkirjastossa. Keväästä 2015 kokoontumispaikkana on ollut Degerbyn café & bar.