Lisäajankaan antaminen ei tuonut yrittäjää pyörittämään reittiliikennettä Svartholmaan. Nyt kaupunki aikoo turvautua kiireesti pienaluksiin.

 

LOVIISA Kaksi tarjouskierrosta ja lisäajan antaminen eivät tuoneet ratkaisua reittiliikenteen järjestämiseen Laivasillalta Svartholmaan tulevana kesänä.

– Lisäaikaa annettiin, tulosta ei syntynyt, kaupungin kehittämisjohtaja Sten Frondén kertoi eilen.

Viime vaiheessa reittiliikenteestä oli kiinnostunut yksi yrittäjä. Hän sai lisäaikaa viime perjantaihin jättää lopullinen tarjous. Frondén toivoi loppuun saakka, että reittiliikenne saadaan järjestettyä.

Nyt kaupunki joutuu kuitenkin turvautumaan B-suunnitelmaan: kuljetus Svartholmaan yritetään järjestää pienaluksilla Kvarnvikenistä.

– Se on selkeästi huonompi vaihtoehto kaupungin ja Svartholman ravintolayrittäjän näkökulmasta.

Kesäravintolayrittäjä on saarella vuokralaisena. Lisäksi saarella on opaspalveluja.

Frondén arvioi, että nyt etsitään toimiva ratkaisu seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.

– Katsomme mikä on tarjonta. Ajoaika Kvarvikenistä Svartholmaan on niin lyhyt, että 10 matkustajapaikkaa riittää taatusti. Bussilastillisen ajaa Svartholmaan puolessa tunnissa.
Frondén pyrkii valmistelemaan pienaluksilla tehtävän yhteysliikenteen kaupunginhallituksen käsittelyyn 29.5. Aikataulu on tiukkaakin tiukempi, sillä ravintola aukeaa Svartholmassa kesäkuun puolella.

Viime vuonna Svartholman reittiliikennettä käytti 1 700 matkustajaa. Frondén katsoo, että kaupunki ei voi lähteä kustantamaan bussikuljetuksia keskustasta Kvarnvikeniin ja takaisin.

– Joku kohtuus pitää olla siinä, mitä kaupunki maksaa. Kymmenen euroa per matkustaja verorahoja on riittävästi, mutta ei paljon enempää.

Alun perin kaupunki esitti korkeimmaksi maksettavaksi hinnaksi 12 000 euroa. Tällä hinnalla reittiliikenne ei kuitenkaan kiinnostanut yhtäkään yrittäjää ja sopimuksen syntymiseksi hintaa olisi pitänyt korottaa. Tämä olisi edellyttänyt kaupunginhallituksen käsittelyä.

Reittiliikenteen hoitamisesta kiinnostuneella yrittäjällä on käytössään ainoastaan yksi alus. Yritys hankki käyttöoikeuden Vallisaaren liikenteen hoitamiseen Helsingissä. Suomenlinnan ja Santahaminan välissä sijaitseva Vallisaari avautui kävijöille vuosi sitten. Siitä tuli heti hyvin suosittu matkailukohde.