Suurriistaonnettomuudesta ilmoitettava aina

Jos ajaa kolarin hirvieläimen, suurpedon tai villisian kanssa, on siitä aina soitettava hätänumeroon. Tästä muistutettiin Koskenkylän syysmarkkinoilla.

KOSKENKYLÄ Loviisan riistanhoitoyhdistys oli lauantaina markkinoilla kertomassa riistaonnettomuuksista ja etenkin siitä, miten pitää toimia, jos kolaroi suurriistaan kuuluvan eläimen kanssa.

– Ilmoitus on tehtävä silloinkin, kun kolarieläin jatkaa matkaansa ja näyttää siltä, ettei sille käynyt mitään. Eläimeltä on voinut kuitenkin esimerkiksi mennä jalka poikki tai se on vammautunut muuten, ja kuolee maastossa hitaasti kituen, Loviisan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Iina Rinne selvittää.

Kolarin sattuessa pitää soittaa hätänumeroon 112. Ilmoituksen perusteella poliisi ottaa yhteyttä erityiseen suurriistavirka-apuryhmään (SRVA). SRVA noutaa kuolleen eläimen tai selvittää loukkaantuneen eläimen kunnon.

Pian alkaa hirvieläinten kiima-aika ja ne voivatkin Rinteen mukaan liikkua aktiivisemmin kuin tavallisesti.

– Metsästysaikana puolestaan kannattaa muistaa, että eläimen perässä voi tielle juosta myös metsästyskoira. Eli kun hirvi tai vaikka jänis on mennyt menojaan, kannattaa vauhtia senkin jälkeen vielä hiljentää.

Loviisan riistanhoitoyhdistyksen alueella suurriistavirka-apua on Rinteen mukaan saatavissa hyvin. Kun kutsu tulee, apuun lähtee SRVA-toiminnassa mukana olevia henkilöitä, jotka useimmiten ovat alueen metsästysseurasta.

– Eihän se aina herkkua ole, sillä usein onnettomuudet sattuvat iltaisin tai öisin. Etsinnän jälkeen töihin mennään sitten aamulla väsyneinä.

Tarvittaessa kolarieläimen etsinnässä käytetään apuna koiria.

– Jäljestämisessä käytämme lähinnä labradorinnoutajia, hirvikoiria ja mäyräkoiria, Rinne kertoo.

Merkkaa kolaripaikka

Suurpeto- ja villisikaonnettomuuksissa kolarieläimen jäädessä onnettomuuspaikalle ei autosta saisi poistua ennen avun tuloa. Loukkaantunut suurpeto tai villisika voi olla vaarallinen. Kun ilmoitus kolarista tehdään hätänumeroon, hätäkeskus ja/tai poliisi kertoo, saako onnettomuuspaikalta lähteä.

Jos henkilövahinkoja ei ole eikä muita erityisiä tilanteita tai tapahtumia ilmene, poliisi tulee harvoin itse paikalle.

– Hirvieläinkolaripaikka on hyvä merkitä siihen tarkoitetulla riistaonnettomuusmerkillä, jollainen jokaisella pitäisi olla hansikaslokerossa. Paikan merkinnällä SRVA-väki löytää oikean tapahtumapaikan ja loukkaantunut eläin löydetään nopeammin. Näin vähennetään eläimen kärsimyksiä eikä väsytetä jälkikoiraa ensin kolaripaikan etsinnällä, Rinne muistuttaa.

Riistaonnettomuudesta kertovia merkkejä saa tulostettua osoitteesta https://riista.fi/riistatalous/riistavahingot-ja-konfliktit/toiminta-riistaonnettomuuden-sattuessa/

Riistaonnettomuuden satuttua on muuta liikennettä varoitettava ja tarvittaessa asetettava varoituskolmio. Lisäksi on huolehdittava mahdollisista loukkaantuneista ja soitettava hätänumeroon. Onnettomuuspaikka on ilmoitettava mahdollisimman tarkasti ja siksi älypuhelimeen kannattaa ladata ennakkoon 112-sovellus.

Riistaonnettomuuksia voi välttää vähentämällä nopeutta hirvieläinvaara-alueilla.
– Loviisan alueella hirvivaroitusmerkki tarkoittaa potentiaalista kolaririskiä, Rinne toteaa.

Kaukovaloja kannattaa käyttää mahdollisimman paljon ja seurata tarkasti tien reuna-alueita ja kohtia, joissa puusto ulottuu tien läheisyyteen. Erityistä tarkkaavaisuutta tarvitaan aamu- ja iltahämärissä. Jos eläin tulee tielle, sitä kannattaa väistää takaa.