Noin tuhat kuutiometriä eli miljoona litraa jätevettä on päässyt vuotamaan viemäriverkosta Loviisan Valkolammella sijaitsevaan niin sanottuun Sistolanlahteen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Jätevesivuoto aiheutui, kun ukonilma vaurioitti sähkölaitteita Valkolammella sijaitsevasta jätevesipumppaamosta.

VALKOLAMPI Loviisan vesiliikelaitoksen päällikkö Markku Paakkarinen kertoi, että Valkolammen pumppaamo oli sähköttömänä nelisen tuntia kello 20.30 – 00.30 välisenä aikana. Sähkökatkon seurauksena kaikki Loviisan suunnasta Vårdön puhdistamolle matkalla ollut jätevesi purkautui ylivuotoputkea pitkin viereiseen merenlahteen.

– Tarkka aika ja mereen päässyt jätevesimäärä selviävät sunnuntain aikana, mutta kaikki mitä Loviisan suunnasta tuli pääsi mereen eli joka tapauksessa aika paljon, Paakkarinen kertoi.

– Eli suositus on, ettei Valkolammella Sistolanlahdessa uida, varoitti Paakkarinen varhain sunnuntaiaamuna.

Sunnuntaina kello 10 aikoihin Paakkarinen vahvisti, että mereen päässyt jätevesimäärä oli noin 1000 kuutiometriä eli miljoona litraa.

Uimista suositellaan vältettävän koko Loviisanlahdella

– Määrä on sen verran paljon, että uimakieltoaluetta on syytä laajentaa Sistolanlahtea laajemmalle alueelle. Asiasta on ilmoitettu ympäristöviranomaisille, Paakkarinen sanoi.

Viranomaiset suosittelevat, että uimista vältetään toistaiseksi koko Loviisanlahden alueella, myös Loviisan uimarannalla Plagenilla.

Ylivuotoputki. Valkolammen jätevesipumppaamon ylivuotoputken edustalla näkyi sunnuntaiaamuna pieniä vessapaperin palasia, mutta ei muuta kansantuotetta. Viemärin haju tuntui putken läheisyydessä. Kuva: Arto Henriksson

– Eilisen myräkän aikana satoi niin paljon vettä, että kaikki ojat ja allikot täyttyivät ja roinaa sekä epäpuhtauksia on huuhtoutunut mereen muualtakin, joten merivesi ei ole nyt kovin puhdasta rannikkoalueella, Paakkarinen kertoi.

Paakkarisen mukaan neljän tunnin katkoksen tarkka syy on vielä epäselvä, mutta se liittyy todennäköisesti ukkosmyrskyyn. Valkolammen pumppaamosta tuli hälytys illalla, ja päivystäjän tullessa paikalle pumppaamon sähköjärjestelmän automatiikassa oli vika, mutta sähköt olivat asemalla päällä.

Vårdön puhdistuslaitos käsittelee vuorokaudessa 2 – 4 miljoonaa litraa jätevettä.

Uutista täydennetty klo 10, ja lisätty vuodon litramäärä ja katkoksen kesto 4 tuntia.

Loviisan Sanomat seuraa tilannetta, ja julkaisee laajemman uutisen tiistain lehdessä.

Valkolampi Google Earthissa.

Aluehallintoviraston päätös Vårdön puhdistamon ympäristöluvasta.

Pumppaamo. Valkolammen jätevesipumppaamo on rakennettu vuonna 1969. Kuva: Arto Henriksson

LS 15.8.2014: Vårdöstä tuhti ulostepäästö

LS 15.8.2014: Ummetusta viestinnässä

LS 22.8.2014: Jätevesivuoto Tullisillalla