Suomen luontoa juhlitaan

Liput nousevat salkoon Suomen luonnon päivän kunniaksi lauantaina. Tapahtumia järjestetään eri puolilla maata. Loviisasta mukana on ainakin Malmgårdin kartanon luomutila.

LOVIISA Suomen luonnon omaa päivää on juhlittu vuodesta 2013 lähtien elokuun viimeisenä lauantaina. Juhlapäivä saa vuosi vuodelta yhä useammat ihmiset retkille ja ulos luontoon. Päivä huipentuu, kun tuhannet suomalaiset nukkuvat yönsä ulkona.

Sisäministeriö on virallisesti suosittanut liputusta Suomen luonnon päivänä vuodesta 2017 alkaen. Tällöin Suomesta tuli ensimmäinen maa, jonka luonnolla on oma liputuspäivä.

Merkkipäivällä on myös oma leivos. Suomen luonnon päivän viettäjiä kannustetaan eväsretkelle mustikkapiirakan kanssa. Piirakan voi ostaa kaupasta, leipoa itse kotona tai paistaa vaikka nuotiolla. Reseptejä ja kuvia kattauksista voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #luonnonpäivä ja #mustikkapiirakka.

Jo kuluvalla viikolla ennen varsinaista luonnon päivää on erilaisia tapahtumia ja teemoja. Parhaillaan vietetään esimerkiksi valtakunnallista puunhalausviikkoa.
Loviisasta luonnon päivän tapahtumassa on mukana ainakin Malmgårdin kartano. Malmgårdissa viljellään luomuna viljaa ja rypsiä, herneitä, marjoja ja omenoita. Erikoisuutena ovat muinaisviljat, kuten speltti ja emmer.

Lauantaina kello 11-16 Malmgårdin kartanopuodissa esitellään kartanon toimintaa. Vierailijat voivat samalla tutustua Malmgårdin omiin sekä lähialueen luomutuotteisiin.
Porvoossa järjestetään luonnon päivänä opastettu lepakkoretki biologi (FM) ja lepakkokartoittaja Rasmus Karlssonin johdolla. Maksuton retki alkaa kello 20.30 ja kestää noin kolme tuntia. Lepakoiden havainnoinnin turvaamiseksi retkellä on rajallinen määrä paikkoja. Ilmoittautumiset 28. elokuuta mennessä lähiökehityksen palveluohjaaja Maria Saksholmille, maria.saksholm@porvoo.fi

Lisätietoja luonnon päivästä ja tapahtumista löytyy verkkosivuilta www.suomenluonnonpaiva.fi.