Suomalaisopiskelija murhasi Tukholmassa – 16 vuotta vankeutta

Tukholman käräjäoikeus on tuominnut Tukholmassa asuneen 23-vuotiaan myrskyläläisen ja Loviisassa koulunsa käyneen suomalaismiehen murhasta ja huumerikoksista 16 vuodeksi vankilaan.

TUKHOLMA Ruotsalaisen Expressen -lehden mukaan suomalainen insinööriopiskelija murhasi vuokraisäntänsä lyömällä tätä puukolla 20-30 kertaa kuolettavasti. Veriteon jälkeen suomalaismies peseytyi, jatkoi aamupalaa ja lähti yliopistolle palauttamaan opintotehtävää. Murha tapahtui viime lokakuussa Södermalmin kaupunginosassa Tukholmassa.

Ilmoittautui yöllä itse poliisille

Surmatekoa seuraavana aamuyönä kello 3.30 suomalaismies meni itse Tukholmassa Västbergan poliisiasemalle ja tunnusti tappaneensa ihmisen 17 tuntia aikaisemmin. Poliisi löysi vainajan miehen kertomasta asunnosta.

Insinööriksi Ruotsissa opiskeleva suomalainen oli asunut 25-vuotiaan vuokranantajansa kanssa yhteisasunnossa neljä kuukautta. Vankeuteen tuomittu suomalaismies väitti poliisikuulusteluissa toimineensa itsepuolustustarkoituksessa. Käräjäoikeuden päätöksestä kuitenkin ilmeni, että miehen tietokoneelta löytyi ennen surmaa tehtyjä hakuja siitä, miten ihminen surmataan ja miten murhasta selviää jäämättä kiinni.

Riitaisa yhteiselo kärjistyi murhaan

Poliisikuulusteluissa mies oli kertonut, että yhteisessä asunnossa eläminen vuokranantajan kanssa oli ollut riitaista. Murhaajan mukaan vuokranantaja oli muun muassa varastanut hänen luottokorttinsa ja vienyt tililtä paljon rahaa.
Surmatyötä edeltävänä aamuna kaksikon riitely oli kärjistynyt, ja 25-vuotias vuokraisäntä oli hyökännyt veitsen kanssa kohti suomalaismiestä. Hyökkäyksen aikana murhamies oli kertomansa mukaan saanut otteen veitsestä ja puukottanut uhria paniikissa 20-30 kertaa. Suomalaismies kertoi toimineensa itsepuolustukseksi.

Googlasi etukäteen murhaohjeita

Tutkintapöytäkirjoista kävi kuitenkin ilmi, että miehen kertomus ei ollut kovin uskottava. Poliisi oli löytänyt suomalaismiehen tietokoneen hakuhistoriasta useita hakusanoja, joilla oli jo edellisenä kesänä etsitty tietoja ihmisen surmaamisesta.
Viikkoa ennen veritekoa mies oli aktivoitunut entisestään, ja surmaamista koskevien Google-hakujen määrä oli lisääntynyt. Hakuhistoriasta löytyi muun muassa hakuja siitä, miten ihminen puukotetaan ja vasaroidaan hengiltä, sekä miten olla jäämättä kiinni murhasta.

Miehen koneelta löytyivät muun muassa hakusanat: ”Mörda någon utan att bli upptäckt”, ”Säkra ställen att knivhugga någon” sekä ”Behöver döda någon snabbt och smidigt med en kniv?”

Poliisin tutkintamateriaalissa oli myös valvontakameran kuvaa, jossa tuomittu nähtiin hieman ennen murhaa Claes Olssonilla ostamassa vasaraa, jota hän poliisin mukaan aikoi aluksi käyttää surma-aseena.

”Googlaus harmittava yhteensattuma”

Tutkinnassa mies ei kommentoinut hakuhistoriaansa. Oikeudessa hän selitti, että kyseessä oli harmittava yhteensattuma. Vaikka poliisitutkinnassa ei aamun tapahtumien yksityiskohtiin saatu täyttä selvyyttä, Tukholman käräjäoikeus katsoi hakuhistorian todistavan, että mies ei surmannut vuokraisäntäänsä hetken mielijohteesta.
Tukholman käräjäoikeus tuomitsi suomalaismiehen viime viikolla 16 vuodeksi vankeuteen murhasta. Tuomittu on kotoisin Myrskylästä, mutta käynyt yläasteen ja lukion Loviisassa. Expressenin mukaan mies oli käynyt myös Rannikkojääkärikoulun Suomessa.