Suolatorin palaneen talon tilalle rakennetaan uusi omakotitalo

Katoavaa kaupunkikuvaa. Jonas Hällforsin kaivinkone rouhi viimeisiä jäänteitä purkukuntoon palaneesta suojelurakennuksesta tällä viikolla Suolatorin laidalla Kuningattarenkatu 2:ssa. Kuva: Arto Henriksson
Loviisan vanhassa alakaupungissa Suolatorin laidalla huhtikuun lopulla tulipalossa pahoin tuhoutunut historiallinen puurakennus on purettu maantasalle. Tontille suunnitellaan nyt maisemaan sopivaa yksikerroksista noin sadan neliömetrin uudisrakennusta, jonka rakentamisen on määrä alkaa ensi keväänä.

SUOLATORI Suolatori Kuningattarenkadun alkupään purkurakennuksen sekä viereisten rakennusten isännöitsijä sekä Kiinteistö Oy Suolatorin omistaja Esko Päivinen kertoi, että rakennusten purkulupaa haettiin pian palon jälkeen keväällä.

Tuhoutui korjauskelvottomaksi

– Tulipalo oli tuhonnut rakenteita niin pahoin, ja kun vielä kuusi palokuntaa oli työntänyt tonneittain vettä rakennukseen, niin ei käynyt mielessäkään enää, että olisin ryhtynyt peruskorjaamaan taloa, kommentoi Päivinen purkutyömaalla.
– Toukokuun puolivälissä kävimme Loviisan kaupungin rakennustarkastajan Pekka Poittisen kanssa tarkastamassa rakennuksen kunnon, ja hänkin oli sitä mieltä, että rakennus voidaan purkaa, Päivinen sanoi.

Päivisen mukaan rakennuksesta saatiin pelastettua lähinnä vain viisi vanhaa ikkunaa karmeineen. Muut purkujäte meni jäteasemalle.
Palanut rakennus sijaitsi Suolatorin laidalla hyvällä paikalla.

Tilalle tulee uusi omakotitalo

Päivisen mukaan paikalle suunnitellaan syksyn ja talven aikana lautarakenteista yksikerroksista noin sadan neliömetrin suuruista harjakattoista asuinrakennusta, joka sopeutuisi hyvin alueen muuhun rakennuskantaan.
– Eihän tällaista paikkaa voi tyhjilleenkään jättää. Ehkä ensi keväänä voisi jo päästä rakentamaan, Päivinen totesi.
Rakennuspalon vakuutuskorvausten selvittely on Päivisen mukaan vielä kesken, mutta Lähi-Tapiolan kanssa on sovittu purkuvaiheesta. Sen jälkeen on tarkoitus neuvotella jatkosta.

Syttymissyy on yhä epäselvä

Palon syttymissyy on Päivisen mukaan vielä epäselvä, mutta palon on todettu saaneen alkunsa eteisestä, jossa on betonilattiaa. Lattialla on ilmeisesti ollut vaatekasa, joka on syystä tai toisesta syttynyt palamaan.
– Mikä sen lopulta sytytti, ei tiedetä, Päivinen kertoi.
Ilmeisesti 1800-luvulla rakennettu kahden asunnon puurakennus tuhoutui pahoin rajussa tulipalossa huhtikuun lopulla.

Talossa oli kannabisviljelmä

Tiheästi rakennetussa historiallisessa alakaupungissa syttynyt rakennuspalo uhkasi levitä myös viereisiin rakennuksiin, mutta palokunnat saivat estettyä palon leviämisen.
Rakennuksessa oli kaksi vuokrahuoneistoa. Tulipalossa kaksi henkilöä altistui lievästi savulle. Sammutustöiden yhteydessä paljastui myös, että talossa oli kasvatettu laajamittaisesti kannabista. Kannabisviljelmän käytössä olleita puutarhaletkuvirityksiä löytyi vielä purkutöiden yhteydessä.
Rakennuksessa toimi aikanaan Anna Haimakaisen kahvila.

Loviisan Sanomain uutinen 29.4.2017 tulipalosta Suolatorilla.

Suolatorin palaneen omakotitalon purkutöitä syyskuussa 2017. Kuva: Arto Henriksson.