Soten kaatuminen ei heiluttele Lapinjärven hankkeita

Isoja rahoja. Pienelle kunnalle sosiaali- ja terveysmenojen arvioiminen tuottaa päänvaivaa ja aiheuttaa vaikeuksia talousarvion laatimiseen. Kuva Marita Itävuori
Neuvottelut yhteisyrityshankkeesta Mehiläisen kanssa ovat edenneet hyvin.

LAPINJÄRVI Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus karahti kiville ja hallituksen taival päättyi viime viikolla. Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka on helpottunut, että suureksi paisunut ja liian moneen ongelmaan ratkaisua kerralla hakenut hanke ei päässyt maaliin.

– Toivon, että sote-palveluiden kehittämistä jatketaan ennakkoluulottomasti edelleen, hän kuitenkin sanoo.

Heikan on helppo esittää toive, sillä kunta on pyrkinyt olemaan pienessä mittakaavassa ennakkoluuloton. Esimerkiksi vanhustenhoidon asioita on pyritty viime vuosina katsomaan täysin uudenlaisesta vinkkelistä.

Joudutaanko kunnassa muuttamaan kehitystyön askel-merkkejä sote-uudistuksen mentyä mönkään?
– Ei. Olemme koko ajan kehittäneet palveluita asenteella, että tuli sote-uudistus tai ei, niin homma toimii.

Hän myöntää, että pienelle kunnalle vaihtelevat ja suuret sote-kustannukset ovat iso rasite ja riski. Vuonna 2017 kunnan sosiaali- ja terveystoimintaan kului 3 635 euroa asukasta kohden.

– Toivoisin kustannuksille isompia hartioita. Tämä uudistus sisälsi ison riskin lähipalveluiden karkaamisesta pois kunnasta. Lisäksi itse pidän myös huonona sitä, että olisi taas tullut lisää organisaatioita.
– Uudellamaalla olisimme myös ajautuneet demokratiavajeeseen.

Heikka uskoo, että soten käsittely jatkuu tulevaisuudessa, koska ”asia on Suomelle niin iso.”
– Toivon, että kunnat ottavat ja saavat myös isomman roolin palveluiden kehittämisessä ja uudistamisessa, Heikka sanoo.

Yhteisyritys

Kunta neuvottelee parhaillaan Mehiläinen Hoivapalvelut Oy ja Hoiva Mehiläinen Oy:n kanssa yhteisyritysmallilla tehtävästä sote-ulkoistuksesta.

Heikka sanoo, että soten kaatuminen ei ole vaikuttanut käynnissä oleviin neuvotteluihin. Ne ovat edenneet hyvin.

– Tarkoitus on viedä ensin yhteisymmärrysasiakirja valtuuston käsittelyyn 3.4. ja sitten lopulliset sopimukset tehtäneen huhti-toukokuussa.

Kunnan suunnitelmissa on ulkoistaa vanhusten palvelut ja perustaa yhteisyritys yksityisen toimijan kanssa palvelujen tuotantoon. Tavoitteena on saada kuntaan uusi sote-palvelukeskus, jonne tulee sijoittumaan muun muassa vanhustyön palveluja.

Vanhustenhoidon kehittäminen jatkuu muutenkin kunnassa edelleen.
– Uskon, että yhteisyritys tuo tähän ison harppauksen eteenpäin.

Kunnan hyvinvointijohtaja Heidi Räihä on valittu Porvooseen, mitä tämä tarkoittaa kunnan kannalta? Vaikeuttaako se toimintaa tai kehityshankkeita?
– On ikävä että Heidi lähtee, vaikka olenkin hänen puolestaan onnellinen. Ei tämä vaikeuta kauheasti, ajankohta on oikeastaan hyvä, kun olemme perustamassa yhteisyritystä.