Small Ships Race lähti käyntiin jyristen

Göteborgin ekat. Small Ships Racen kilpailijat lähetettiin liikkeelle melko tyynessä säässä.
Small Ships Race -purjehduskilpailut lähtivät käyntiin ukkosen jyristessä kauempana. Perjantaina kilpailuihin osallistui yhteensä 18 venettä.

LOVIISA Laivasillan laiturinnokkaan on puoli viiden aikaan kerääntynyt sekä koti- että ulkopaikkakuntalaisia purjehduksesta kiinnostuneita henkilöitä. Alkamassa ovat jokavuotiset Small Ships Race -purjehduskilpailut. Laiturinnokassa on myös kilpailupäällikkönä toimiva Birger Bengts. Lippujen ja äänimerkkien saattelemana matkaan lähtevät ensin talonpoikaisveneet, sitten Göteborgin ekat ja viimeisenä kolme, omassa sarjassaan kilpailevaa venäläistä puuvenettä.

Tapahtuman juontaja Jorma Aurela arvioi ennen lähtöä, että olosuhteet ovat kilpailijoiden kannalta suhteellisen hyvät. Juuri ennen lähtölaukausta tuuli tyyntyy hetkellisesti, tuloksena on vähemmän räjähtävä lähtö. Jännitystä tilanteeseen tuovat kauempana jyrähtelevä ukkonen ja välähtelevät salamat.
– Veneet lähtivät matkaan aikamoisessa rykelmässä ja peittävät toistensa tuulta, Aurela kommentoi.

Kuka voittaa?

Veneiden suunnatessa kohti Dunkahällin saarta, kertoo Aurela, että talonpoikaisveneiden lähdössä voittaja ei välttämättä ylitä maaliviivaa ensimmäisenä.
– Kaikki veneet eivät ole samanlaisia, joten tulokset lasketaan LYS (Leading Yard Stick)-lukujen mukaan, hän sanoo.
LYS -luku perustuu esimerkiksi purjeen kokoon, jolloin erilaiset veneet voivat kilpailla toisiaan vastaan tasavertaisesti. Göteborgin ekojen luokassa puolestaan maaliviivan ensimmäinen ylittäjä on myös voittaja. Melko tyynessä säässä Aurela arvioi, että purjehdittavaan matkaan kuluu noin tunti.

Illalla Saltbodan Radio viihdyttää Small Ships Racen osallistujia ja huomenna lauantaina iloiset venefestarit jatkuvat niin kilpailujen kuin musiikin ja yhteisen tekemisen merkeissä.

Nimi korjattu pe 21.7 klo 23.12