Kansainvälinen World heavy events association ry tuo skottilajien kutsukisan Ungernille juhannuksena. Kaupunki tukee ja saa näkyvyyttä.

LOVIISA Loviisassa nähdään kilttejä ja skottitunnelmaa ensi kesänä. Juhannuspäivänä Ungernilla pääsee näkemään vahvoja miehiä ja naisia, kun alueella järjestetään urheilutapahtuma.
– Kyseessä on skottiteemainen kutsukilpailu. Kilpailuun pyydetään maamme parhaimmat skottilajien harrastajat ja muutama ulkomaalainen haastaja, puheenjohtaja Jyrki Rantanen World heavy events association ry:stä kertoo.
Tarkoituksena on järjestää ennätysmurskajaiset.
Tunnelmaa ja nähtävää ei tapahtumasta tule puuttumaan.
– Siellä tulee säkkipillit soimaan ja kivet sekä painot lentelemään. Lajeina on hirrensyöksyä, erilaisia painonheittoja ja kivikuulan työntöä.
Rantasen mukaan kilpailuun kutsutaan 8 – 12 kovatasoista kilpailijaa.
– Kilpailijoita ei voi olla liikaa, jotta tapahtuma pysyy yleisöystävällisenä.
Lisäksi joka lajissa on kolme heittokierrosta. Pienempi osallistujamäärä on siitäkin syystä perusteltu, jotta kilpailun kokonaiskesto pysyy kohtuullisena.
– Jos me koko päivä mittaillaan kymmenien ihmisten tuloksia, niin sitä ei kukaan jaksa seurata.

Ohjeisohjelmaa Laivasillalle?

Järjestäjät ryhtyvät myös pikapuoliin miettimään oheisohjelmaa kisapäivälle.
– Olemme pohtineet mahdollista iltaohjelmaa Laivasillalle, mutta se riippuu siitä miten saamme paikalliset ravintolat innostumaan, Rantanen sanoo.
Hänen mukaansa kokonaisuudesta pyritään tekemään sellainen, jossa yleisö viihtyy ja näkemistä on enemmän kuin perinteisissä urheilukilpailuissa.
Luvassa on muun muassa säkkipillimarssi torilta Ungernille.
– Lisäksi ajatuksissa on, että kilpailijat marssivat säkkipillien tahdissa kisapaikalta Laivasillalle.

Järjestetty vuosia

Skottilajeihin keskittyneitä kilpailuja on järjestetty jo vuosia.
– Lajin SM-kisojen järjestäminen on aloitettu vuonna 2012. Ensi vuonna meillä on Loviisan lisäksi Hämeenlinnassa, Forssassa ja Kilpisjärvellä tapahtuma.
Loviisa poikkeaa kolmikosta kuitenkin siinä, että muut kisat ovat SM-kilpailuja, joista pääsee sijoituksen mukaan esimerkiksi joukkue- ja EM-kisoihin.
– Loviisaan kutsutaan parhaat kilpailijat, jotta saamme ennätyksiä syntymään.
Rantanen kertoo, että Ungern valikoitui kisapaikaksi sattumalta.
– Satuin työasioissa ajamaan siitä ja katselin, että täällähän on tämmöinen. Kävin katsomassa paikkaa ja siitä se lähti. Sen jälkeen otin kaupunkiin yhteyttä.
Hänen mukaansa historialliset paikat sopivat skottilaiskisojen yhteyteen hyvin. Esimerkiksi Hämeenlinnassa kisoja on järjestetty niin, että taustalla näkyy Hämeen linna.

Kaupunki tukee

Loviisan kaupunki antaa markkinointitukea tapahtumalle 3 500 euroa. Vastineeksi kaupunki saa logon liiton Internet-sivuille Highland Games -osioon, bannerin tapahtuma-alueelle suoritusten taustalle, puffia sosiaalisessa mediassa ja kaupungin logon kilpailujulisteeseen.
Tapahtuman arvioidaan tuovan Loviisaan uusia kävijöitä.
Kaupunki arvioi, että juhannuspäivälle ajoittuva, koko perheelle soveltuva ja maksuton tapahtuma sopii hyvin kaupungin imagoon.