Skottikisoissa tehtiin uusia ennätyksiä

Hirrensyöksy. Jaana Tanner hirrenheittovuorossa. Kuva: Emmi Silmäri
Loviisan Ungernilla järjestettiin juhannuslauantaina 23.6. Ylämaan voimailukilpailut. Kisoissa tehtiin kolme uutta Suomen ennätystä.

UNGERN Skotlannin perinneurheilulla on pitkät juuret, ja kilpailut Skotlannissa saavatkin paikalle jopa kymmeniätuhansia katsojia. Loviisalle nämä olivat ensimmäiset lajin kilpailut.
Suomessa SM-kilpailuihin kuuluu viisi lajia: braemar-kiven työntö, moukarinheitto, painon pituusheitto, painon korkeusheitto ja hirrensyöksy.

Suomessa on järjestetty jo 1990-luvulla skottivoimailutapahtumia, mutta Suomen Voimailijaliiton perustaja ja voimailuvalmentaja Jyrki Rantanen toi lajin Suomeen SM-tasolla. Suomen ensimmäiset kilpailut järjestettiin hänen kotipaikkakunnallaan Hämeenlinnassa. Hänellä heräsi kiinnostus lajiin, kun hän kävi Skotlannissa.

Jatkoa tulossa

Yli. Yrjö Hämäläinen yrittämässä uutta Suomen ennätystä painon korkeusheitossa. Mies otti voiton viidessä lajissa ja teki Suomen ennätyksen 13,08 metriä kevyen kiven (8,2 kg) heitossa. Kuva: Emmi Silmäri

Yleisömäärä Loviisa Highland Gamesissa oli hänelle iloinen yllätys.

– Meinasi ihan tulla ilosta itku silmään, kun näin millainen ihmismäärä oli paikalla.
Kilpailu oli menestys, ja Rantanen suunnittelee jo ensi vuoden tapahtumaa. Tiedossa on lisäksi ruokailua ja enemmän juontoa. Kilpailusta ollaankin rakentamassa perinnettä.

Herttualan karhu ylivoimainen

Yrjö ”Herttualan Karhu” Hämäläinen selvisi näissä kilpailuissa ensimmäiselle sijalle viidessä lajissa ja siten kipusi koko päivän miesten kultamitalistiksi.

Hän aloitti Ylämaan voimailun vuonna 2012. Sitä ennen hän kilpaili yleisurheilussa. Kun tulokset muun muassa kuulantyönnössä alkoivat juntata paikallaan, kehittymistä kaipaava Hämäläinen alkoi pohtia muita lajeja. Hän luki lehdestä highlands -lajeista, ja kokeilunhaluisena päätti osallistua.

Ylämaan voimailussa on Hämäläisen mukaan helpompi pärjätä kuin yleisurheilussa: nyt Suomen sijalla kolme oleva urheilija oli yleisurheilussa sijalla 30. Hän ei nykyäänkään juuri harjoittele tänään nähtyjä lajeja, vaan kuntosalipohjalta lähtee kilpailuihin – taktiikka, joka näyttää toimivan hänelle erinomaisesti.

Rautarouvalle kultaa

Turengista kotoisin olevalle Onerva Ahoselle nämä olivat ensimmäiset skottikilpailut. Hänet kutsuttiin mukaan osallistumaan vain kaksi päivää aiemmin.

Tahdissa. Kisaväki marssi säkkipillien tahdissa torilta Ungernille. Muusikkoina olivat Helsinki Pipes and Drumsista Eevastiina Korri, Annukka Matilainen ja David Lazarevie. Kuva:Emmi Silmäri

– Voisi sitä huonomminkin juhannuksen viettää, hän kommentoi päivän päätteeksi.

Ahonen oli myös ennustanut katsojien määrän alakanttiin.

– Luulin, että paikalla olisi vain kaksi puistokemistiä, hän nauraa.

Suomen kolmanneksi vahvin nainen Jaana ”Rautarouva” Tanner, 51, otti naisten kultamitalin. Padasjoelta kotoisin oleva Tanner aloitti voimailun kädenväännöstä. Hänkään ei lajeja harjoittele, vaan tulee kilpailuihin kokeilemaan – ja rikkomaan – omia rajojaan.

Loviisassa hän rikkoi Suomen mestaruuden painon pituusheitossa.
– Onnistumisesta tulee aina hyvä olo, hän kiteytti.

Emmi Silmäri