Sisäilmasta oireita oppilaille ja opettajille liikuntahallissa

Mitä tehdä. Liikuntahallissa oleskelMitä tehdä. Liikuntahallissa oleskelu aiheuttaa oireita osalle sen käyttäjistä.
Osa opettajista ja koululaisista saa oireita liikuntahallin sisäilmasta. Erilaisia ongelman ratkaisumahdollisuuksia selvitetään parhaillaan.

LOVIISA Jotkut oppilaat ja yksi opettaja eivät pysty olemaan liikuntahallin tiloissa lainkaan. Viime viikolla hallissa järjestettyjen Let´s go -messujen aikana yksi ihminen sai astmakohtauksen.

Kaupungin koulutuspäällikön Timo Tenhusen mukaan parhaillaan selvitetään toimenpidevaihtoehtoja ja mietitään väliaikaisratkaisuja. Ensi tiistaina maan johtaviin sisäilma-asiantuntijoihin kuuluva professori Tuula Putus tulee tutustumaan tilanteeseen ja antaa suosituksia toimenpiteiksi. Yksi vaihtoehto on, että liikuntasalin lattian alle asennetaan nk. hiilimatto, C-trap, joka estää epäpuhtauksien kulkeutumisen sisäilmaan.

– Ilmanvaihtokoneistus on vanha ja se pitää vaihtaa. Siihen on jo rahat, Tenhunen kertoo.
Hän jatkaa, että ilmanvaihto ei tällä hetkellä toimi tasaisesti, vaan tiloissa on sekä yli-, että alipainetta. Tiloihin saattaa kulkeutua erilaisia epäpuhtauksia voimakkaallakin paineella, eikä kyseessä ole välttämättä home.

Liikuntahallin sisäilmasta on tehty tutkimuksia ja selvityksiä, ja muun muassa homekoiraa on käytetty. Tulokset ovat nähtävillä kaupungin nettisivuilla. Viime keväänä tehtyjen tutkimusten mukaan rakennuksesta ei löytynyt mitään sellaista, mikä olisi selittänyt käyttäjien kokemia oireita. Kahdessa pukuhuoneessa havaittiin kohonneita kosteusarvoja ja niiden lattiapinnoitteet suositeltiin uusittaviksi ja alla olevien viemäriputkien liitokset tarkistettaviksi. Vuosien kuluessa hallissa on tehty myös korjauksia.

Toimenpiteillä liikuntahalli on pysynyt käytössä viimeiset kymmenen vuotta.
Tenhunen sanoo, että oireilut on otettava vakavasti. Hiihtoloman jälkeen pidetään tapaaminen työsuojeluvaltuutetun kanssa ja mietitään, mitä kevään aikana ja tulevana syksynä tehdään.

– Opettajia ja oppilaita ei voida lähettää huonoihin tiloihin.

Työnjako eri toimijoiden välillä on selkeä: Putus huolehtii tutkimuksista ja kyselyistä, tilapäällikkö Antti Kinnunen tiloista, sivistysjohtaja Thomas Grönholm, Tenhunen ja ruotsinkielisen koulukeskuksen rehtorit vastaavat henkilökunnasta.

Tenhusella on vielä tuoreessa muistissa Lovisanejdens högstadiumin tilanne, joka paheni äkisti: koulu joutui evakkoon ja keskiviikkona oltiin siinä pisteessä, että kaupunginvaltuusto hyväksyi uuden koulukeskuksen hankesuunnitelman.

Tenhunen toivoo, että liikuntahallia ei jouduta laittamaan käyttökieltoon, sillä korvaavia liikuntasaleja ei ole.

Liikuntahallin sisäilmaongelmat puhuttivat keskiviikkoilta myös Loviisan kaupunginvaltuutettuja. Salissa heitettiin vaihtoehdoksi muun muassa kuplahallin rakentaminen. Kokoomuksen Nina Pere ja Pauli Kopiloff olisivat palauttaneet hankesuunnitelman uuteen valmisteluun, jossa olisi otettu mukaan myös uudet liikuntatilat. Äänestyksessä palautusesitys hävisi 56-2, 1 poissa.

Liikuntahalli
  • Rakennettu 1979.
  • Joustopuulattia rakennettu osin tuulettuvan ja osin maanvaraisen alapohjan päälle.
  • Sisäilmatutkimuksen teki viime keväänä Sweco.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here