Siirtopäätöksen taustalla opiskelijoiden vähyys

Tyhjenee. Edupolin Loviisan toimipisteen lähihoitaja- ja turva-alan opiskelijat siirtyvät Porvooseen. Autoalan opiskelijat jatkavat Loviisassa vuodenvaihteeseen saakka. Kuva Eija Kosonen
Edupolin Loviisan toimipiste tyhjenee kokonaan vuodenvaihteessa, kun autoalan opiskelijat aloittavat yrityksissä työssäoppimisvaiheen.

LOVIISA Lähihoitajien ja turva-alan koulutus siirtyy Porvooseen jo tänä syksynä. Syynä on opiskelijoiden vähyys.

Johtajantiellä sijaitseva Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Edupolin toimipiste on yksi Loviisan suomenkielisen koulutuskeskuksen ehdotetuista väistötiloista.

– Siirtopäätökseen pohjana on nimenomaan Loviisan toimipisteen vähäinen opiskelijamäärä, ei se, että Loviisan kaupunki tarvitsee väistötiloja, Edupolin rehtori Pentti Suursalmi toteaa.

Edupolin Loviisan neljän ryhmän ryhmäkoot vaihtelevat seitsemästä opiskelijasta 16:een.
– Laskelmamme mukaan riittävä opiskelijamäärä ryhmää kohti on 18. Nyt aloittavissa ryhmissä on paikkansa vahvistaneita opiskelijoita ainoastaan 12, joten jatkokin näyttää huolestuttavalta.

Tänä syksynä aloittavista 12 opiskelijasta viisi valitsi lähihoitajan opinnot ja seitsemän turva-alan. Kevään yhteishaussa aloituspaikkoja oli tarjolla yli 50.

Loviisan toimipisteen tilanne on Suursalmen mukaan ollut huolestuttava jo pidempään.
– Olemme esitelleet tilanteen sekä Loviisan kaupungin edustajille että omalle yhtymähallitukselle. Toimenpiteitä on tehtävä.
Nykyisellä toiminnalla Loviisan toimipiste tuottaa laskelmien mukaan noin 300 000 euroa tappiota vuodessa. Toimiakseen nollatuloksella, tarvittaisiin noin 130 opiskelijaa nykyisen noin 70 opiskelijan sijaan. Niin suurta opiskelijamäärän kasvua ei nähdä realistisena.

– Nuorisoikäluokassa ei näy hyppäystä ylöspäin, päinvastoin. Tämä on valitettavaa.

Loviisassa on voinut opiskella autoalan, sosiaali- ja terveysalan sekä turvallisuusalan perustutkinnon. Tänä syksynä sosiaali- ja terveysalan ja turvallisuusalan opiskelijat siirtyvät Porvooseen.
– Siirtyvissä on jatkavia oppilaita 45 ja aloittavia 12, Suursalmi mainitsee.

Autoalan 15 opiskelijaa jatkaa Loviisassa vuodenvaihteeseen saakka.
– Sitten autohalli tyhjenee ja tila vapautuu, kun oppilaat siirtyvät alan yrityksiin työssäoppimisvaiheeseen.

Turva-alaa muuallakin

Turvallisuusalan opetus alkoi Loviisassa vuonna 2006 ja vuosien mittaan opiskelijoita on saatu myös muun muassa Kymenlaaksosta.
– Nyt turva-alaa voi opiskella vähän joka paikassa. Esimerkiksi Haminan Ekami aloitti turva-alan koulutuksen, eikä Loviisaan saatu enää yhtään opiskelijaa Kymenlaaksosta.

Jatko avoinna

Suursalmi sanoo, että sitä, millaista koulutustarjontaa Loviisaan pitäisi tuoda, on mietitty usein.

– Minulle on valitettu, että vetovoimaisimmat alat on viety Porvooseen. Olen sanonut loviisalaisille päättäjille, että kertokaa millaista koulutusta haluatte, niin yritetään järjestää. Olen myös sanonut suoraan, ettei talous kestä suuria investointeja.

Toiveita tarjonnasta ei ole liiemmin esitetty.
– Turva-ala ja lähihoitajien koulutus eivät ole vaatineet kovin suuria investointeja. Monet muut alat vaatisivat, eikä investoiminen vuoden tai kahden takia kannata.

Suursalmi toteaa, että parhaillaan kaupungin kanssa neuvotellaan Loviisan toimipisteen vuokraamisesta suomenkielisen koulukeskuksen väistötilaksi. Tarvetta väistötilalle on ehkä noin kahdeksi vuodeksi.

Sitä, mitä toimipisteelle sen jälkeen tapahtuu ja palautuuko se toisen asteen ammatilliseksi koulutuspaikaksi, Suursalmi ei lähde arvailemaan.

– Ammatillinen koulutus siirtyy osakeyhtiölle 1.1.2019. Sen asia on päättää Loviisan jatkosta.