Sibeliuksen neljäs tutuksi nelosille

Kapellimestari. Oppilaat saivat kokeilla kirkossa myös orkesterin johtamista. Kuva: Eija Kosonen
Sinfoniaorkesteria ja samalla myös Jean Sibeliuksen neljättä sinfoniaa tehtiin tutuksi Loviisan koulujen nelosluokkalaisille perjantaina kirkossa. Paikalla oli toista sataa oppilasta.

LOVIISA Lohjan kaupunginorkesteri piti perjantaina kenraaliharjoituksen lauantai-illan konserttiaan varten ja avasi harjoituksen tunniksi loviisalaiskoululaisille. Loviisan kirkossa oli noin 120 oppilasta. Paikalla olivat kaikkien koulujen nelosluokkalaiset Koskenkylän koulua lukuun ottamatta.

Musiikkiopiston ideoiman tapahtuman tarkoituksena oli tehdä sinfoniaorkesteri ja sen työskentely tutuksi koululaisille.

– Kuinka moni teistä soittaa jotain soitinta, kyseli orkesteria johtava kapellimestari Esa Heikkilä oppilailta.

Useampia käsiä nousi vastaukseksi.

– Hienoa! Toivon, että teillä on mahdollisuus soittaa orkesterissa. Yhdessä soittaminen on kivaa ja vaatii yhteispeliä, jotta kaikki saadaan sujumaan.

Orkesteri tarjoili koululaisille näytteen Jean Sibeliuksen neljännestä sinfoniasta ja etenkin sen neljännestä osasta.
Sen jälkeen oli vuorossa soittimien esittely. Orkesterista löytyivät alttoviulu, sello, kontrabasso, poikkihuilu, oboe, klarinetti, fagotti, trumpetti, käyrätorvi, pasuuna sekä patarummut ja kellopeli.

– Soittimista kontrabasso on aika miehekäs. Voi melkein nähdä, kuinka soittajan hauikset kasvavat, Heikkilä vitsaili.

Soitinesittelyn päätyttyä halukkaat oppilaat saivat kokeilla orkesterin johtamista. Kädet heiluivat vinhasti, kun kymmenkunta innokasta oppilasta kokeili vuorollaan kapellimestarin vaativaa työtä. Orkesteri pisti parastaan pysyäkseen nuorten mestarien kyydissä.

Osa kulttuuripolkua

Orkesteri tutuksi on osa Loviisan koulujen kulttuuripolkua. Heti syyslukukauden alettua musiikkiopiston jousisoitinopettajat Anette Grevberg, Pekka Haahti ja Sinikka Sorvali kiersivät loviisalaiskoulujen nelosluokissa.

Vierailujen tarkoituksena oli tehdä orkesterityöskentelyä ja Sibeliuksen sinfoniaa tutummaksi ja helpommin lähestyttäväksi.

– Opettajat esittelivät soittimensa ja kertoivat sinfoniaorkesterista, orkesterimuusikon työstä sekä konserttitilanteeseen kuuluvista asioista, musiikkiopiston apulaisrehtori Johanna Fernholm kertoo projektin taustoista.

Oppilailla oli opettajien vierailukierroksen aikana myös mahdollisuus kokeilla viulua, alttoviulua tai selloa.

Lohjan kaupunginorkesterin varsinainen konsertti oli osa viikonvaihteen Loviisan Sibeliuspäivien ohjelmaa. Lauantain konsertissa soitettiin Sibeliuksen sinfonian lisäksi J. S. Bachin Kaksoisviulukonsertto ja Aulis Sallisen Donjuanquixoten yölliset tanssit.