Seurakuntakodille purkutuomio?

Kallis korjattava. Kosteusvaurioista kärsineen Tesjoen seurakuntakodin kunnostaminen maksaisi yli 700 000 euroa. Rakennusta odottaneekin purkaminen. Kuva: Eija Kosonen
Kosteusvaurioista kärsinyttä Tesjoen seurakuntakotia esitetään purettavaksi. Jos rakennus korjattaisiin, nousisivat kustannukset yli 700 000 euroon.

TESJOKI Loviisanseudun seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto ratkaisee seurakuntakodin kohtalon kokouksessaan 12.12. Seurakuntaneuvosto on päätynyt purkamisen kannalle.

– Rakennuksen korjauskustannukset olisivat yli 700 000 euroa, seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Niklas Turku toteaa.

Turku arvelee, että purkaminen tulisi maksamaan noin 100 000 euroa.

– Jos purkamiseen päädytään, ei sitä tehdä talvisaikaan.

Seurakuntakodin kosteusvauriot ovat olleet pahoja jo vuosia. Katossa oli reikiä, joista vesi pääsi valumaan sisälle. Vaurioiden laajuus paljastui kokonaisuudessaan viime vuonna. Viime vuoden lokakuussa rakennus asetettiin käyttökieltoon.

Seurakuntakoti on nyt suurimmaksi osaksi kylmillään. Paria pientä tilaa pidetään lämpimänä puhaltimien avulla.

Tesjoen alueella vedettiin vastikään putkia hakelämmitystä varten.

– Seurakuntakotiin olisi pitänyt tehdä noin 40 000 euron hintainen lämpökeskus. Siihen ei enää lähdetty, Turku toteaa.

Hän jatkaa, että rakennuksesta ryhdytään siirtämään tuoleja, penkkejä, pöytiä, astioita ja muuta irtainta muihin seurakunnan kiinteistöihin. Penkkien ja tuolien pehmusteosat pestään höyrypesurilla mahdollisten home- ja muiden itiöiden poistamiseksi.

Turku toteaa, että parhaillaan kartoitetaan myös sitä, tarvitaanko Tesjoelle korvaavia tiloja seurakuntalaisia varten.

Tesjoen seurakuntakoti valmistui vuonna 1992. Ruotsinpyhtään seurakunta rakennutti sen osin Teodor Haapalan testamentin kautta saaduilla varoilla.
Rakennus on lähes 550 neliön suuruinen ja siellä on pidetty esimerkiksi jumalanpalveluksia, muistotilaisuuksia sekä erilaisia juhlia ja tapahtumia. Myös muutamat kerhot kokoontuivat tiloissa. Rakennuksen käyttöaste on kuitenkin ollut varsin pieni.