”Seurahuone” käy taas kalliiksi

Loviisassa ollaan viimeisten vuosikymmenten aikana käytetty miljoonatolkulla rahaa erilaisten kaupungin kiinteistöongelmien hoitamiseen. Pahin näyttää silti olevan vasta edessä.

Esimerkiksi Länsiharjun koulun tiloja korjailtiin runsaan vuosikymmenen ajan, kunnes rakennusten kunto arvioitiin niin huonoksi, että koko 1970-luvulla rakennettu kiinteistökokonaisuus päätettiin purkaa, ja rakentaa tilalle uusi koulukeskus.
Nyt samassa jamassa on ruotsinkielinen koulukeskus, joka sekin on määrä purkaa ja rakentaa tilalle uusi koulukeskus. Myös säilytettäväksi päätettyjen kyläkoulujen korjausvelka on kasvanut ja langennee maksettavaksi lähivuosina. Eikä tässä vielä kaikki. Ei läheskään.

Tiedossa on myös liikuntahallin kosteus- ja sisäilmaongelmat ovat kärjistyneet niin, että sen kiireellisen ja välttämättömimpiä pikakorjaustöitä tehdään tulevana kesänä 300 000 eurolla. Ilmanvaihdon ja pukuhuoneiden korjauksilla liikuntahallille ostetaan noin 5 vuotta lisää käyttöaikaa, jonka kuluessa on määrä päättää puretaanko 1970-luvun liikuntahalli ja rakennetaanko tilalle uusi.

Kaupungin kiinteistöongelmien suurimmaksi painajaiseksi saattaa tulevina vuosina kasvaa keskustassa sijaitsevan pääkirjaston kehno kunto sekä sisäilmaongelmien henkilöstölle ja käyttäjille aiheutuvat oireet. Vanhojen rakennusten korjauksiin erikoistuneen konsultin Pekka Saatsin mukaan kirjastorakennusta voitaisiin korjailla joko perusteellisesti tai kevyemmin.

Laajemman peruskorjauksen kustannukset olisivat miljoonaluokkaa, kun taas lisäaikaa voitaisiin ostaa muutamilla sadoilla tuhansilla tekemällä vähäisempiä korjaustoimia. Tässä vaiheessa kustannusarviot ovat varsin alustavia, ja muuttunevat todennäköisesti vain yhteen suuntaan.

Esille on nostettu myös ajatus kokonaan uuden kirjaston rakentaminen uuden ruotsinkielisen koulukeskuksen yhteyteen. Se ratkaisisi kyllä pääkirjaston tilaongelman, mutta kaupungille jäisi silti suojeltu entinen seurahuone korjausvelkoineen.

Suojellun kiinteistön muuttaminen alkuperäiseen hotelli- ja ravintolatoimintaan ei sekään liene mitenkään realistinen ajatus, vaikka naapurissa Kappeliravintolassa porvoolainen Airi Kallio sensuuntaisen ihmeen onnistuneesti toteuttikin.

Vanhimmilta osiltaan vuonna 1863 rakennettu entinen seurahuone sopisi varmaankin hyvin myös noin 400 henkilön juhla-, konsertti- ja kokoussaliksi, kuten on ehdotettu, mutta peruskorjata se pitäisi kuitenkin. Upeahan se olisi, mutta Loviisan peruskorjattavien ja uusien tilojen priorisointilistalla juhlasalin tarve ei liene kärkipäässä.

Huonoon kuntoon rapistuneen Loviisan entisen seurahuoneen muuttaminen pääkirjastoksi oli 1990-luvun lopulla laajaa kohua aiheuttanut hanke, jonka alkuperäinen kustannusarvio ylittyi rajusti. Kaupunki osti kiinteistön 1,5 miljoonalla markalla. Talon hankinta, kunnostus ja kalusteet maksoivat vuoden 1998 alkuun mennessä jo yhteensä 15,2 miljoonaa markkaa.

LS uutisoi jo 4.11.2003, vain viiden vuoden käytön jälkeen, että Loviisan kirjasto-mediateekki kärsii kosteudesta. Syynä olivat silloin sade- ja valumavedet, jotka imeytyvät rakenteisiin ns. kapillaari-ilmiön voimasta. Seurahuoneen muutoshankkeen mittaviin kustannuksiin nähden pääkirjastorakennuksen ajautuminen jälleen mittavien kosteus- ja sisäilmaongelmien kurimukseen ja miljoonaluokan korjausvelkaan, vain vajaan 20 vuoden käytön jälkeen, tuntuu kohtuuttomalta. Varsinkin, kun vuotavia kattoja ja mätäneviä seiniä on jouduttu korjaamaa tämän tästä.

Loviisan kaupungilla on käsissään entisen seurahuoneen kokoinen haastava kiinteistöongelma, joka maksaa parina seuraavana vuonna paljon ja tulevina vuosina vielä enemmän. Miljoonien koulukeskuksia voidaan näköjään rakentaa ja purkaa, mutta arvokkaalla tontilla ja arvokkaassa suojelurakennuksessa toimivaa kirjastoa ei ole mahdollista purkaa.

Myös sen jättäminen tyhjilleen rapistumaan, kuten oli pitkään vuonna 1984 loppuneen ravintolatoiminnan jälkeen, olisi Almintalon taannoiseen rappiotilaan nähden moninkertainen imagohaitta kaupungille. Näyttää siltä, että entinen seurahuone on lähestulkoon pakko peruskorjata ennemmin tai myöhemmin.