Seudun kylissä ovet auki

Tervetuloa. Loviisan seudun kylissä vietetään avoimien ovien päivää lauantaina 9.6. Kuva Marita Itävuori
Itäisen Uudenmaan Avoimien kylien päivä täyttää Loviisan seudun kylät erilaisilla tapahtumilla ensi lauantaina.

PERNAJA/LAPINJÄRVI/LOVIISA Lauantaina 9.6. kylät avaavat ovensa Loviisan seudulla. Tesjoella tapahtumapaikkana on kotatontti Taasiakodin ja Emilkodin välimaastossa. Paikalle on tulossa kota kylän yhteiseen käyttöön. Kyläyhdistyksen hallituksen väkeä on paikalla kello 12 – 14 kertomassa kotahankkeesta ja muustakin toiminnastaan mm. mukavista talkoista ja retkistä. Myös Tesjoen kyläavustajat Kim ja Svetlana ovat paikalla ottamassa työtilauksia vastaan.

Linnunpönttöjä on myynnissä, kuumaa grillimakkaraa ja kahvia/teetä sekä kylmää mehua + pullaa on muuten vain jaossa.
Köpbackassa kyläyhdistys järjestää kirpputorin ja myy lettuja kello 12 – 15.

Pitkäpäässä luontoa ja taontaa

Pernajan Pitkäpään kylärannassa vietetään avoimien kylien päivää kello 12 – 16. Pitkäpään kyläyhdistyksen järjestämässä tapahtumassa tarjolla on monenlaista ohjelmaa. Paikan päällä on mahdollisuus osallistua esimerkiksi luontokierrokselle. Kierrokset starttaavat kello 12.30, 13.30 ja 14.30.

Kierroksen aikana oppaan avulla kerätään syötäviä yrttejä ja keitetään teetä niistä. Lisäksi tarjolla on taontaesityksiä ja Kymijoen vesi ja ympäristö ry. on paikalla informoimassa vesiensuojelusta ja jätevesiasioista. Myynnissä on taottuja esineitä ja luonnonkosmetiikkaa.
Sarvisalo Kylätalolla päivää vietetään kesätorin merkeissä kello 10 – 12. Luvassa haitarimusiikkia, tuotteiden myyntiä, arpajaiset.

Lapinjärvellä kaksi tapahtumaa

Lapinjärven Kimonkylän nuorisoseurantalolla järjestetään lapsille ja perheille suunnattu ilmaistapahtuma kello 11 – 15. Pomppulinnojen ja buffetin lisäksi on luvassa talutusratsastusta ja seikkailurata perheen pienille. Tarjolla on myös sirkustaidetta: kello 13 esittää Sirkuskoulu Bravuuri vauhdikkaan ja akrobaattisen Funny Doll -nukkenumeron. Kello 14 on vuorossa taitava nuori taikuri ja jonglööri Matias Husgafvel. Tapahtuman järjestää Ampun 4H-yhdistyksen Tapahtumaklubin nuoret ja Kimonkylän Nuorisoseura.

Kello 15 eteenpäin pelataan beachvolleyta ja käydään onkiretkellä. Seurantalolla järjestetään myös muistelutilaisuus – millainen oli 1940 – 1950 -lukujen Kimonkylä? Samalla pohditaan sitä, miten saadaan seniori-ikäisten, ja toki myös nuorempien kyläläisten muistoja talteen. Kimonkylän Taidekoti on avoinna koko päivän.

Porlammilla tapahtuu Taitotalon edustan nurmikentällä. Alueella järjestetään Koko kylän Picnic, jossa nautitaan omista eväistä ja yhdessäolosta. Esiintyjänä australialainen rock-muusikko Jane Kitto kello 11 – 14 Nautitaan omista eväistä ja yhdessäolosta. Järjestäjänä Porlammin kyläyhdistys.

Vuodesta 2015

Avoimet kylät on vuodesta 2015 järjestetty valtakunnallinen tapahtumapäivä, jona järjestetään kylätapahtumia ympäri Suomea. Vuonna 2017 tapahtumaan osallistui 750 kylää ja 104 000 kävijää, minkä ansiosta se oli vuoden suurin yksipäiväinen yleisötapahtuma. Tapahtumajärjestelyistä vastaavat kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset, ja yritykset. Tapahtumaa koordinoi Suomen Kylät ry yhdessä maakunnallisten kyläyhdistysten ja paikoin Leader-ryhmien kanssa. Tapahtuman päiväksi on vakiintunut kesäkuun toinen lauantai.

Avoimet kylät
  • Loviisa, Köpbacka. Kirpputori ja lettuja kello 12 -15 Osoite: Varvintie 2, 07900 Loviisa.
  • Loviisa, Tesjoki. Avoimet Kylät –päivä kello 12 -14. Osoite: Leikkipuiston vieressä, Tavastantie 16 D, 07955 Tesjoki.
  • Pernaja, Pitkäpää. Avoimet Kylät -päivä kello 12 – 16 Osoite: Pitkäpään yhteisranta/Pitkäpää byastrand, Pitkäpääntie 313, 07930 Pernaja.
  • Pernaja, Sarvisalo. Kesätori kello 10 -12. Osoite: Sarvisalon Kylätalo/Sarfsalö Byagården, Sarvisalontie 1035, 07780 Härkäpää.
  • Lapinjärvi, Kimonkylä. Perhetapahtuma ja Kantripäivä kello 11 – 15. Osoite: Nuorisoseurantalo Valola, Tuulennousu 6, 47350 Kimonkylä.
  • Lapinjärvi, Porlammi. Koko kylän Picnic kello 11 – 14. Osoite: Taitotalon edessä olevalla nurmialueella, Koulupolku 4, 07820 Porlammi.