”Sen käsi tekee, mitä silmä sanoo”

Pohjantähti. Pohjantähti on seppien yhteinen teos ja sitä tehdään talkoilla. Vasemmalta Alexander Sushnikov, Maria Laaksonen, Sami Ryhänen ja Antti Kuikka. Kuva: Taideseppien arkisto
Taideseppien yhdistys juhlistaa 40-vuotistaivaltaan näyttelyllä ruukissa. Juhlanäyttelyssä yleisö pääsee tutustumaan moderniin sepäntyöhön, mutta myös mestariseppien käden jälkeen eri vuosikymmeniltä.

STRÖMFORSIN RUUKKI Taideseppien kesänäyttelyillä on pitkät perinteet ruukissa. Yhdistyksen väki toteaakin, että mikä olisikaan parempi paikka juhlanäyttelylle kuin raudan taonnan historiaa henkivä ruukkimiljöö.

Juhlanäyttelyyn valitaan jäsenten uusia töitä, joissa näkyy tämän päivän sepäntyön trendi. Lisäksi näyttelyyn kootaan töitä Taideseppien alkuajoilta 1980- ja 1990 -luvulta sekä seppämestarien näyttötöitä 2000 -luvulta.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan nykyseppien taidokkaisiin töihin ja erilaisiin tekniikoihin raudan ja muiden metallien käsittelyssä.

– Esillä on sekä taidetöitä että jonkin käyttöfunktion omaavia töitä. Kaikki näyttelyn työt ovat uniikkeja luomuksia, jotka ilmentävät tekijänsä rautaista ammattitaitoa, Taidesepät ry:n sihteeri Kaija Laaksonen selvittää.

Ryhtiä. Artesaani Maria Laaksosen teki korsetin, joka syntyi ajatuksesta yhdistää vaatetus ja metallialan osaaminen samassa työssä. Kuva: Taideseppien arkisto

Osa töistä on seppien mestarinäytteitä, joilla sepät ovat osoittaneet osaamisensa ja näin saaneet hyväksynnän seppämestarin tutkintoon. Koska kyseessä on juhlanäyttely, nähdään siellä myös mestariseppien töitä eri vuosikymmeniltä.

– Näyttelyssä saa laajan kuvan modernista sepäntyöstä, jonka huippuunsa viritetty ammattitaito yhdistettynä luovuuteen on vertaansa vailla. Kuten eräs seppä asian ilmaisi: ”Sen käsi tekee, mitä silmä sanoo”, Laaksonen toteaa.

Kasvun paikka

Osana näyttelyä on seppien ”Kasvun paikka” -niminen yhteisteos. Se on taotulla jalustalla seisova pelkkahirsipalkki, johon sepät tuovat oman teoksensa. Kukin seppä saa tulkita teoksen nimeä oman näkemyksensä mukaan.

– Palkin huipulle kiinnitetään kansainvälisen yhteistyön tuloksena valmistunut ”Pohjantähti”, joka on venäläisen Alexander Sushnikovin suunnittelema ja Taideseppien yhteisesti valmistama teos.

Laaksonen jatkaa, että Kasvun paikka ja Pohjantähti sijoitetaan näyttelytilan tuntumaan ja se saa kerätä ajan patinaa ruostumalla kauniisti.
– Mahdollisuuksien mukaan teos jää pysyvästi paikalleen muistuttamaan seppien taidoista sekä käsityön ja taiteen merkityksestä.

Rautaa ja savea. Iikka Pyötsiän työssä yhdistyvät takorauta ja poltettu savi. Kuva: Taideseppien arkisto

Yli sata jäsentä

40 vuotta täyttävä Taidesepät ry on aktiivinen sepän työtä eteenpäin vievä yhdistys, joka järjestää muun muassa näyttelyitä ja koulutuksia.

– Yhdistyksessä on yli sata jäsentä. Heistä osa on päätoimisia tai osa-aikaisia seppiä. Osalla rauta taipuu harrastuksena, Laaksonen kertoo.
Tärkeänä osana yhdistyksen toimintaa on erilaisten seppätapaamisten järjestäminen, joissa itsenäisesti työtä tekevät voivat jakaa ideoitaan ja kokemuksiaan.

Taideseppien 40-vuotisjuhlanäyttely pidetään ruukin Tallinvintillä V2 Galleriassa, Ruukintie 10 F, Ruotsinpyhtää. Näyttely on avoinna 9.7.-4.8. tiistaista sunnuntaihin kello 11-17.