Selviämmeköhän vapaudessa?

Uuden alkoholilain vaikutukset eivät ainakaan toistaiseksi ole juurikaan näkyneet Loviisan katukuvassa, vaikka kyse on Suomen mitassa suorastaan historiallisesta harppauksesta viranomaisholhouksesta melko rajusti liberaalimpaan suuntaan. Tosin ei vielä lähellekään keski- ja eteläeurooppalaista alkoholipolitiikkaa.

Vuoden alussa lähtien Loviisan seudun vähittäiskauppojen hyllyt ovat notkuneet enimmillään 5,5 prosentin vahvuisia nelosoluita ja juomasekoituksia aiemman 4,7 maksimiprosentin rinnalla. Alustavien tietojen mukaan vahvempien juomien kauppa on käynyt myös Loviisassa erityisesti lonkeron osalta. Eilen tuli voimaan lakimuutoksen toinen vaihe, joka vaikuttaa erityisesti ravintoloiden ja yleisötapahtumien anniskelupalveluihin ja näkyy selkeimmin todennäköisesti ensi kesästä alkaen myös Loviisan seudulla.

Selkeästi ehkä hyväksyttävimpiä lakimuutoksia ovat anniskeluun liittyvän työlään ja turhan byrokratian purkaminen. Aiempi jako A-, B- ja C-oikeuksiin vaikutti turhalta. Vanhan lain kuollut kirjain oli myös kielto valmistaa alkoholijuomia omissa kotioloissa. Nyt yksityinen henkilö saa valmistaa kotonaan omaan käyttöönsä alkoholijuomia, kunhan ei tee sitä tislaamalla. Myös aiempi kielto, että jokaisella vierekkäin olevalle ravintolalla oli oltava omat erilliset aidalla eristetyt anniskelukarsinansa, joista oli laitonta siirtyä kolpakon kanssa naapuripihaton puolelle. Sen seurauksena esimerkiksi Loviisan Laivasilta on ollut kesäjuhlien aikoina useiden aitojen halkoma anniskelualue.

”Alkoholilain vapautus on ehkä suuri askel kansakunnalle, mutta lopulta pieni askel yksittäiselle alkoholistille.”

Järkevältä muutokselta vaikuttaa myös yhdistysten ja muiden juhlatilojen anniskelun vapautuminen. Eri seurain-, työväen- ja palokunnantaloilla voi edelleenkin nauttia omia juomia. Sen lisäksi, jos joku haluaa tilata juhlatilaan yrittäjän hoitamaan kaikki tarjoilut, juhlatila hyväksytään yhdellä kerralla anniskelutilaksi, jonka jälkeen mikä tahansa ravintola voi tulla samaan tilaan hoitamaan anniskelun, eikä uutta lupaa enää tarvita.

Ehkä yksi eilisen raflaavimmista muutoksista oli ravintoloiden alkoholin annoskoon rajoitusten poistuminen. Se mahdollistaa tuplaviskin tai vaikkapa kokonaisen kossupullon tilaamisen kerralla pöytään aiemman yhden ravintola-annoksen sijaan.Tuplat, triplat tai koko lesti ei silti uuden lainkaan myötä ole kansalaisen perusoikeus, vaan ravintolan henkilökunnalle jää silti edelleen velvollisuus valvoa, ettei liian päihtyneelle enää anniskella.
Nähtäväksi jää kuinka haastavia tilanteita ravintoloissa saattaakaan syntyä, kun puolikkaaksi juodun viskipullonsa äärellä änkyttävä asiakas on väkevästi sitä mieltä, että liika on toki liikaa, mutta kohtuus on ehdottomasti liian vähän.

Yksi erikoisimmista anniskelu-uutisista tuli eilen julki Kotkan suunnasta, kun Kymen Sanomat uutisoi legendaarisen Kotkan Työväen Palloilijoiden eli FC KTP:n päätöksestä hakea 100 istumapaikan anniskelulupaa Arto Tolsa -areenan pääkatsomon uimalan puoleiselle päädylle. Houkutus yhden kirjaimen vanhaan ivalliseen näppäilyvirheeseen ”työväen pulloilijoista” oli vain vaivoin torjuttavissa. Samoin takavuosina vitsinä pidetty iskulause ”nuoriso pois kaduilta ja enemmän viinaa urheilukentille” näyttää jo ensi kesänä tulevan todeksi ainakin Kotkan suunnalla.

Alkoholilain vapautus on ehkä suuri askel kansakunnalle, mutta lopulta pieni askel yksittäiselle alkoholistille. Alkoholiongelmainen on tiukemmasta anniskelubyrokratiasta, ravintoloiden aitauksista, alaikäisistä tarjoilijoista tai annoskoosta huolimatta tähänkin saakka pystynyt yleensä aina päihteensä hankkimaan.

Todennäköisesti jo ensi kesä näyttää miten uusi laki näkyy tai kuuluu Loviisan seudun katukuvassa sekä neljien seinien sisäpuolella. Lisävapaus tuo aina myös lisää vastuuta. Nähtäväksi jää miten kansalaiset lisävapautensa ja vastuunsa tässä kantavat.
Eli ovatko todennäköisesti lisääntyvät haitat suurempia kuin normien purkamisen hyödyt, vai joutuvatko seuraavat hallitukset palaamaan takaisin tiukemman holhouksen linjalle.