Sdp haikailee Rdp-aikoja?

Loviisan sosialidemokraattinen puolue ja erityisesti sen valtuustoryhmä on tyytymätön yhteistyöhön Loviisan suurimman puolueen Ruotsalaisen kansanpuolueen ja sen valtuustoryhmän kanssa. Yle Östnylandille antamassaan haastattelussa demareiden veteraanipoliitikko Kalevi Lappalainen kritisoi erityisesti päätöksenteon ilmapiiriä. Lappalaisen mukaan keväällä tehty valtuustosopimus on sinänsä hyvä, mutta sen henki ei silti ole päätöksenteossa toteutunut.

Samassa Ylen jutussa muiden valtuustoryhmien edustajat kokoomuksesta aina sitoutumattomiin eivät jaa demareiden kritiikkiä vaan päinvastoin jopa kiittelevät yhteistyötä ehdottoman enemmistön omaavan Rkp:n kanssa. Demareiden pettymyksen tuntemukset on helppo ymmärtää. Vielä ennen viime kuntavaaleja Loviisan pienemmät valtuustoryhmät kritisoivat kahden suurimman puolueen Rkp:n ja Sdp:n liiankin tiivistä yhteistyötä.

Monasti ulospäin näytti siltä, että tärkeimmät asiat ja suuntaviivat sovittiin kahden suurimman kesken eikä pienimmillä ryhmillä ollut niihin juurikaan vaikutusvaltaa.
Rkp:n ja Sdp:n symbioosia kutsuttiin pilkkanimellä ”Rdp”. Silloin kahden suurimman koalition ulkopuolelle jääneiden Vihreitten, perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja kokoomuksen opposition rooliksi jäi usein vain vikistä, kun Rdp vei ja määräsi tahdin.
Silloin Rkp tarvitsi Sdp:tä ja erityisesti Sdp:n ruotsinkielistä siipeä. Ja päinvastoin.

Vaan ei tarvitse enää. Viime vaalien tuloksena Rkp sai valtuustosta ehdottoman enemmistön. Sen turvin se otti itselleen sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtajuudet sekä enemmistön myös kaupunginhallituksessa. Vaalivoiton myötä Rkp ei enää tarvinnut Sdp:tä eikä muitakaan apupuolueikseen, vaan se saattoi halutessaan ryhtyä veljeilemään tai olemaan veljeilemättä myös pienten ryhmien kanssa. Samalla Sdp:n suhteellinen painoarvo valtuustossa ja Loviisan päätöksenteossa pieneni. Se arvatenkin Sdp:tä kismittää.

”Vaalivoiton myötä Rkp ei enää tarvinnut Sdp:tä eikä muitakaan apupuolueikseen, vaan se saattoi halutessaan ryhtyä veljeilemään tai olemaan veljeilemättä myös pienten ryhmien kanssa.”

Jos kielikuvat sallitaan, niin asetelma on kuin Kaurismäen elokuvasta, jossa entisen Rdp-yhteistyön aikana Sdp oli kuin Tatjana, joka istui Rkp:n kyydissä avoauton etupenkillä ja piti huivista kiinni. Uudessa valtuustossa Rkp on ottanut takapenkille koko perheen, ja Rdp-suhde on viilentynyt, kun pikkuisetkin ovat mukana takapenkillä mankuvat, kyselevät ja haluavat milloin mitäkin. Ja saavatkin osansa.

Loviisan valtuuston satavuotisessa historiassa Rkp on yhtä vaalikautta lukuun ottamatta ollut kaupungin suurin puolue, ja valinnut apupuolueekseen tai yhteistyökumppanikseen yleensä joko Sdp:n tai kokoomuksen. Vuoteen 1984 Rkp:n kumppanina oli yleensä Kokoomus, jonka kanssa Rkp muodosti kaupunkiin porvarillisen enemmistön ja jakoi silloin hallituksen ja valtuuston puheenjohtajuudet yleensä keskenään.

Vuoden 1994 kuntavaaleissa Sdp nousi yhdeksi vaalikaudeksi valtuuston suurimmaksi puolueeksi ohi Rkp:n, ja samalla pitkään jatkunut porvariyhteistyö päättyi ja Rkp:n ja Sdp:n tiivis yhteiselo alkoi. Samalla tärkeimmät puheenjohtajuudet jaettiin kahden suurimman puolueen kesken. Heikoimmillaan Rkp oli vuoden 2008 vaaleissa, joissa puolue sai vain 9 paikkaa valtuuston 27 paikasta, ja hetken aikaa näytti siltä, että Sdp ja Kokoomus löytävät toisensa ja jättävät Rkp:n ilman painavaa nuijaa. Vanha suola kuitenkin janotti ja Rkp sekä Sdp uudistivat parisuhteensa.

Vaikka Sdp:n julki tuomassa kritiikissä Rkp:tä kohtaan tuskin on mistään vakavammasta välirikosta kyse, on se terve muistutus politiikanteon lainalaisuuksista. Yhteen suuntaa kumartaminen saattaa lähettää erilaiset terveiset toiseen suuntaan. Yhden puolueen ehdoton enemmistö ei ole kovin terve asetelma kuntapolitiikassa oli puolue mikä tahansa. Silti on myönnettävä, että Rkp ja erityisesti sen puheenjohtaja Otto Andersson on kyennyt tasapainoilemaan jopa yllättävän hyvin kaikkien valtuustoryhmien välillä sekä oman ryhmänsä sisällä.

On silti hyvä muistaa, että seuraavien vaalien jälkeen saattavat valta-asetelmat jälleen muuttua, ja Tatjana päästä taas haikailemaansa kyytiin.