Merielämää. Turun Sinikotkien ryhmä saapui Loviisaan Ruotsin ja Tallinnan kautta. Kipparina Oskari Alho, keskellä valkoisessa paidassa.Kuva: Susanna Heiska.
Yli 1350 nuorta Suomesta ja maailmalta osallistuu Rönnäsiin rakennetulle meripartioleirille kuluvalla viikolla. Ensimmäinen Satahanka-leiri järjestettiin 1955 Paraisissa.

LOVIISA Satahanka XIII on Suomen partiolaisten järjestämä suuri kansainvälinen meripartioleiri, joka järjestetään keskimäärin viiden vuoden välein meren tai vesistön rannalla. Paikan valinta on monen tekijän summa.

-Leiri on aika usein järjestetty Lounais-Suomessa, niin nyt haettiin paikkoja myös täältä päin Suomea. Päätös tehdään osittain arpoen, ja sen mukaan, mistä löytyy sopivat puitteet. Tänä vuonna Rönnäs sopi hyvin leiripaikaksi, mediapäällikkö Anssi Nieminen kertoo.

Varsinaista leiriä edelsi viiden päivän rakennusleiri, jonka aikana tehtiin iso työ leirin mahdollistamiseksi.

-Alueelle rakennettiin muun muassa sähkö- ja vesijohtoverkosto täysin vapaaehtoisvoimin. Vessojen yhteyteen tuli käsienpesupisteet, ja juomapisteitä on useita.

Sähkö- ja vesijohtoverkoston lisäksi alueelle rakennettiin satama, ohjelma-alueita, telttasauna, ruokala ja toimisto. Jokaisella viidellä ”kalastajakylällä” on oma toimipisteensä.

-Meillä on tässä muun muassa seurakunnan työntekijää varten telttakatos, johon voi tulla juttelemaan jos vaikka koti-ikävä iskee, Kabbölen johtajina toimivat Anni ja Laura kertovat.
Leirin kalastajakylät on nimetty paikallisten kalastajakylien mukaan.

– Kylät ovat Kabböle, Malmsby, Labby, Idlax ja Edesby. Jokaisessa kylässä on 3-4 leirilippukuntaa, meillä ne ovat Kallioanturat, Näsinmeren nahkiaiset, Järkisärki ja Laiskalahna, Anni kertoo.

Kansainvälinen leiri

Osa leiriläisistä saapui Rönnäsiin jo viime viikon tiistaina rakennusleirille, mutta suurin osa nuorista leiriytyi maanantaina. Heidän joukossaan on muun muassa 40 nuorta partiolaista Israelista.

-Lähdimme Israelista kello 12 yöllä ja saavuimme Suomeen kello viisi aamulla, Liri ja Noam kertoivat isot reput selässään.

Israelin ryhmällä on Suomessa kolme vetäjää, yksi heistä on Shani.

-Meillä on Israelin partiossa perinteenä tehdä matkoja eri maihin joka kesä. Osa lähti Maltalle ja osa Espanjaan. Kun nuoret kuulivat mahdollisuudesta lähteä Suomeen, he olivat todella innostuneita, kun täällä kaikki on niin erilaista, Shani kertoo.

Israelilaista vain osalla on kokemusta purjehtimisesta.

-Odotamme kovasti, että pääsemme harjoittelemaan purjehtimista, nuoret sanoivat ilman pienintäkään väsymyksen merkkiä yön yli kestäneestä matkustamisesta.

Heihin oli tehnyt vaikutuksen myös leirin varustelu.

-Kaikki kattilatkin ruokalassa ovat uusia ja hienoja, toisin kuin meillä Israelin leireillä.

Leiriläiset ovat pääasiassa 12-17-vuotiaita nuoria, ja tätä vanhempia on pestattu toimimaan leirin monenlaisissa tehtävissä. Tänä vuonna ulkomaalaisia nuoria on 80.

– Suurin osa ulkomaalaisista on Israelista ja Tsekeistä, Anssi Nieminen kertoo.

Koko kesä merellä

Leirille saapuu myös lähes kaikki partiolaisten käytössä olevat alukset, yhteensä 31 kappaletta. Mukana on aluksia 119 vuotta vanhasta hinaajasta 25-metriseen, kaksimastoiseen kahvelikuunariin. Sunnuntain kovan tuulen vuoksi osa aluksista pääsi rantautumaan vasta maanantaina. Turun Sinikotkien alus oli saapunut Rönnäsiin Ruotsin ja Tallinnan kautta.

-Kolme viikkoa ollaan purjehdittu ja syöty erilaisia tonnikalavirityksiä, pojat kertovat.
Leirillä miehistö siirtyy maakravuiksi muihin tehtäviin, ja alusta pääsevät käyttämään muut leiriläiset.

– Kaikki veneet täällä ovat leirillä kaikkien leiriläisten käytössä. Opetamme purjehtimista ja teemme retkiä ryhmien kanssa, veneen kippari Oskari Alho kertoo.

Turun Sinikotkien alus on valmistunut vuonna 2008, ja se on kesäisin täystyöllistetty.

-Nuorempien alle 13-vuotiaiden kanssa teemme retkiä saaristoon ja sitä vanhempien kanssa seilaamme Itämerta ristiin rastiin.

Monipuolista tekemistä

Ensimmäinen leiripäivä kului telttojen pystyttämiseen, paikkoihin tutustumiseen ja viimeisiin valmisteluihin.

-Vähän on vielä säätämistä, vaikka syyskuussa aloitettiin suunnittelu, toisena kaavoittajana toiminut Eppu sanoi kiinnittäessään viimeisiä opaskylttejä tienhaaraan.

Varsinainen leiriarki alkaa tiistaina, kun erilaiset ohjelmalaaksot avautuvat ja alukset lähtevät vesille. Satahanka XIII -leirin ohjelma on monipuolinen kattaus merellistä ohjelmaa ja partiokasvatusta. Ohjelman pääaiheet ovat isot alukset, haikki, vesilaakso, meripartiohuolto ja merenkulku sekä ympäristö. Leirillä on siis ohjelmaa sekä maan että meren puolella. Lisäksi iltaisin kokoonnutaan avajaisiin, iltanuotioille ja maailmankatsomusohjelman pariin. Suurin osa leiriläisistä on partiolaisia, mutta mukana on myös sellaisia joilla ei ole aikaisempaa partiotaustaa.

Leiri päättyy kahden päivän purkuleiriin ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona.

Artikkelia korjattu 5.7.2018 klo 10.20. Virheellinen tieto: ”Loviisassa ei ole omaa meripartiota.-Lähimmät meripartiot ovat Kotkan Merikotkat ja Porvoon Pooki, Anssi Nieminen kertoo.”

Edellä oleva teksti on poistettu, koska Loviisassa toimii oma meripartio. Oikaisu ja selvennys julkaistu kokonaisuutenaan tässä linkissä.

Partio
  • Kaikille avoin harrastus, joka vaalii vastuuntuntoisuutta, ympäristön ja toisten ihmisten huomioimista sekä johtajuustaitoja.
  • Vapaaehtoiset antavat vuosittain yli  3 miljoonaa tuntia aikaansa lasten ja nuorten partioharrastamisen mahdollistamiseksi. Tämä vastaa yli 1800 nuorisotyöntekijän työpanosta.
  • Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on Suomen suurin nuorisojärjestö, jonka toiminnassa on vuosittain mukana yli 65 000 jäsentä.
  • Maailmanlaajuisesti partiolaisia on noin 45 miljoonaa yli 200 maassa.
  • Tutustu toimintaan osoitteessa partio.fi/tule-mukaan/