Viimeisiä viedään. Oppilaskunnan hallituksen jäsenet Iida Turunen ja Sten Arro asettelivat kaksi viimeistä lyhtyä koulun katokseen. Sata lyhtyä oli koossa. Kuva Mika Mykkänen
Koskenkylän koulussa vietettiin itsenäisyyspäivän aattona juhlahetki raikkaassa ulkoilmassa.

KOSKENKYLÄ Koskenkylän koulun pihamaata valaisivat kynttilälyhdyt aamutuimaan tiistaina. Kyseessä oli oppilaskunnan järjestämä tempaus 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Koulun katokseen syttyi 100 koulun lapsien tekemää kynttilälyhtyä. Vanhemmat oppilaat auttoivat nuorempiaan lyhtyjen sytyttämisessä.
– Meillä on ollut kynttilälyhtypaja, hankkeen lankoja käsissään pitänyt opettaja Marina Johansson kertoi ja totesi, että kaikkein parasta kokonaisuudessa oli se, että ajatus yhteisestä juhlahetkestä tuli oppilaalta. Lyhtyjä oli valmistettu koulutyön ohessa. Kynttilälyhtyjen koristelussa oli mielikuvitus rajana. Yksi ehto kuitenkin oli, lyhtyjen piti olla sinivalkoisia.
– Tässä on myös huurrettuja lyhtyjä.
Lumihuurre oli valmistettu liimasta sekä sokerista tai suolasta.
– Se kimaltelee kauniisti kuin lumi konsanaan.
Koskenkylän koulu on Vihreä Lippu -koulu, joten sekin näkyi lyhdyissä. Kaikki lyhdyt oli tehty kierrätysmateriaaleista eli käytössä oli lasi- ja metallipurkkeja.

Monta ideaa

Alkuperäisen idean 100 lyhtyä -tapahtumaan keksi oppilaskunnan hallitukseen kuuluva Iida Turunen.
Oppilaskunnan hallitukseen kuuluva Sten Arro piti itsenäisyyttä tärkeänä.
– Itsenäisyys tarkoittaa sitä, että kaikki on hyvin ja Suomi on tasa-arvoinen paikka.
Molemmille itsenäisyyspäivä tarkoitti myös hyvää ruokaa perheen kesken ja tietenkin itsenäisyyden kunniaksi sytytettyjä sinivalkoisia kynttilöitä. Tiistaisen tilaisuuden päätteeksi kajautettiin yhdessä Maamme-laulu. Koulu vietti varsinaisia itsenäisyyspäivän juhlia perjantaina. Juhla oli samalla lukukauden päätösjuhla, erillistä joulujuhlaa ei järjestetä.