Sanka aloitti yt-neuvottelut Loviisassa

Laukkautusuhka. Sanka Oy myi Johtajantiellä sijaitsevan kiinteistönsä viime vuoden lopulla Hil­ding In­vest Oy:lle 480 000 eurolla. Perjantaina Sanka aloitti yt-neuvottelut. Kuva: Arto Henriksson.
Loviisalainen suihkutilakalusteiden valmistaja Sanka Oy on aloittanut yt-neuvottelut, jotka koskevat enimmillään 15 työntekijää. Noin 5 miljoonan liikevaihtoa tekevällä yhtiöllä on takanaan kolme tappiollista tilikautta, mutta viime vuoden tulos kääntyi jo plussalle.

LOVIISA Sanka Oy:n maajohtaja Petteri Tarkio vahvisti Loviisan Sanomille maanantaina, että yt-neuvottelut on aloitettu yhtiössä viime perjantaina.
– Pitää paikkansa, eli että yhteistoimintaneuvottelujen prosessi on alkanut, ja neuvottelut ovat kesken, Tarkio kommentoi lyhyesti.
Hänen mukaansa yt-neuvottelujen yksityiskohdista ei tässä vaiheessa ole annettavissa tietoa, koska niistä keskustellaan samaan aikaan myös pääkonttorin kanssa.
– Tässä on konsernin kanssa kesken muutamia liikkuvia tekijöitä, mutta yt:issä mennään lain ja asetusten mukaisesti. Tarkemmin voidaan tiedottaa vasta myöhemmin, Tarkio muotoili. Yhtiön palveluksessa on 19 henkilöä.

Takana kolme tappiollista vuotta

Sanka Oy:n liikevaihto oli vuonna 2017 noin 5 miljoonaa euroa ja tulos noin -126 000 euroa tappiollinen. Myös vuonna 2016 yhtiö teki 5 miljoonan liikevaihdolla noin -594 000 euroa tappiota. Vuoden 2015 tappio oli -33 000 euroa.
Vielä vuonna 2013 Sanka Oy:n liikevaihto oli 4,8 miljoonaa euroa ja tulos 340 000 euroa plussalla. Vuonna 2014 liikevaihto pysyi edellisvuoden tasolla, mutta tulos pieneni 173 000 euroon.

Viime vuoden tulos kääntyi plussalle

Maajohtaja Tarkio kertoi, että Sanka Oy:n viime vuoden tilinpäätös on valmistunut, mutta se ei ole vielä julkinen. Hän halusi kuitenkin kiistää Loviisan Sanomien kysymyksen olettaman, että yhtiön tappiokierre olisi jatkunut myös viime vuonna.
– Viime vuoden tilinpäätös ei ollut tappiollinen, mutta kun puhutaan 4-5 vuoden jaksosta, niin tappioita on tullut, Tarkio kertoi.
Petteri Tarkion mukaan työt ja tavarantoimitukset jatkuvat Loviisassa toistaiseksi ennallaan. Yt-neuvottelut kestävät pisimmillään 6 viikkoa.
– Meillä on esimerkiksi 378 jälleenmyyjää, ja tavoitteena on, ettei tämä vaikuta nyt asiakasrajapintaan millään tavoin, Tarkio totesi.

Suihkutiloja loistoristeilijöihin

Sangan suurimpia asiakkaita ovat Suomessa tehtyjen luksusristeilijöiden valmistajat. Esimerkiksi maailman suurimmat risteilyalukset, Oasis of the Seas ja Allure of the Seas, on varustettu Sankan suihkutilakalusteilla.
Viime vuonna lo­vii­sa­lai­nen si­joi­tus- ja ke­hit­tä­mi­syh­tiö Hil­ding In­vest Oy osti 480 000 eurolla San­ka Oy:n uudella teollisuusalueella sijaitsevan kiin­teis­tön.
Vuonna 1950 perustettu Sanka Oy on muoviyritys, joka valmistaa nykyisin suihkukaappeja ja muita suihkutilakalusteita kotitalouksille ja muun muassa loistoristeilijöille.

Aloitti silmälaseilla 1950-luvulla

1950-luvulla Sanka tuli tunnetuksi akryylimuovisten design-valaisimien valmistajana, joiden suunnittelijoita olivat Yki Nummi, Lisa Johansson-Pape ja Svea Winkler.
Loviisalaisen Erkki Keckmanin perustama Sanka Oy aloitti valmistamalla muovisia silmälasinsankoja eli -kehyksiä. 1950-luvulla Sanka teki muovista myös monia kirjoitus- ja toimistotarvikkeita, kuten viivaimia, paperiveitsiä ja täytekynien kuoria.
Vuonna 1983 Keckmanin perhe myi Sanka Oy:n SLO-konsernille, Vuonna 1986 Nokian kaapeli– ja koneryhmä osti koko SLO-konsernin, ja Sanka Oy siirtyi Nokian ja AEG:n yhdessä omistamalle Idman Oy:lle.

Enimmillään 60 työntekijää

Enimmillään Sangan palveluksessa oli noin 60 työntekijää. Yhtiö toimi niin sanotulla Sanganmäellä Loviisan pohjoispuolella vuoteen 1989, jolloin se siirtyi uusiin tiloihin Loviisan uudelle teollisuusalueelle. Kun Idman päättikin keskittää valaisinvalmistuksensa Mäntsälään, Sangan liikevaihto putosi 40 prosenttia.
Vuonna 1994 Tapani Myllys osti Sanka Oy:n koko osakekannan ja kiinteistön. Yhtiön vakavaraisuus ja kannattavuus paranivat, ja Sanka Oy sai noin 30 prosentin markkinaosuuden kylpytilakalustemarkkinoilla.

Osa Vanna Group-konsernia

Syksyllä 2010 Tapani Myllys myi Sangan koko osakekannan pohjoismaiselle pääomasijoitusyhtiö CapManille, joka liitti Sanka Oy:n uuteen pohjoismaiseen kylpyhuonesisustukseen keskittyvään Vanna Group -konserniin, johon entuudestaan kuuluivat ruotsalaiset INR- ja Aspen-yhtiöt.