Sanaa, leipää ja leirejä jo 20 vuotta

Vapaaehtoiset. Jarmo Sihvonen, Tarja Nyström ja Meimi Fagerlund ovat olleet mukana Alfa & Omegan toiminnassa useita vuosia. Sihvonen, joka toimii puheenjohtajana, kuuluu myös perustajajäseniin. Kuva:Eija Kosonen
Kristillinen kahvila Alfa & Omega on jakanut sanaa ja leipää, järjestänyt leirejä, nuorteniltoja sekä erilaisia tapahtumia jo 20 vuoden ajan. Samoilla linjoilla pysytään jatkossakin.

LOVIISA Kristillinen kahvila Alfa & Omega -yhdistys perustettiin syksyllä 1998. Toiminta alkoi saman vuoden joulukuussa. Kahvila sijaitsee Brandensteininkatu 19:ssä poliisilaitosta vastapäätä.

– Liikkeelle lähdettiin nuorten toiminnasta. Kahvilan edessä olevassa puistossa seisoskeli viikonloppuisin satoja nuoria. Meille tuli kutsumus, että kahvilatila pitää avata heille. Niin teimmekin. Perjantai- ja lauantai-iltaisin nuoret saivat olla kahvilassa, jossa myytiin teetä, kahvia ja pullaa. Nuorten illoista tuli hyvin suosittuja, yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Sihvonen muistelee.

Lapset ja nuoret ovat edelleen tärkeässä osassa. Ensimmäinen heille suunnattu kesäleiri järjestettiin vuonna 1999.

– Olen laskeskellut, että vuosien mittaan toiminnassamme on ollut mukana 700-800 nuorta.

Kahvilan toiminta pyörii vapaaehtoisten voimin.

– Leirien järjestäminen onkin aika iso ponnistus vapaaehtoisille, Sihvonen toteaa.

Leipäkirkkoa tarvitaan

Alfa & Omegan toimintaan on 2000 -luvun alkupuolelta lähtien kuulunut leipäkirkko. Joka keskiviikko järjestettävä leipäkirkko tarjoaa sanaa ja ruokaa.

– Leipäkirkossa käy kesäaikaan noin 30 ihmistä ja talvella noin 40, kertoo vapaaehtoistyöntekijä Tarja Nyström.

Hän ja Meimi Fagerlund hoitavat leipäkirkon järjestelyjä.

– Se on aika raakaa työtä ja ”puljaamista”. Haemme joka päivä kaupoista ylijäämäruokia. Pakastamme ne, etteivät ne mene vanhaksi, Fagerlund selvittää.

Elintarvikkeita saadaan loviisalaisista kaupoista ja välillä myös Porvoosta.

Leipäkirkko alkaa keskiviikkoisin kello 12 ja jatkuu noin kello 14 asti.

– Siunaamme yhteisen ajan, juomme kahvit ja syömme leipää. Ohjelmassa on myös Raamatun opetusta ja hengellistä musiikkia. Tilaisuuden lopussa jaamme kävijöille ruoat. Jokainen voi vuorollaan valita, mitä haluaa ruokakassiinsa ottaa, Fagerlund mainitsee.

Hän jatkaa, että leipäkirkko on nimensä mukaan tapahtuma, johon kuuluu hengellinen osuus.

– Leipäkirkko ei siis ole paikka, josta voi vain tulla hakemaan ruokaa.

Sihvonen korostaa, ettei leipäkirkossa kuitenkaan yritetä käännyttää ketään.

– Ei lyödä Raamatulla päähän, mutta tarjolla halutaan pitää evankeliumin sanaa. Jokainen voi sitten annostella hengellisen ravinnon annista itselleen sopivan annoksen tahtonsa mukaan.

Sauna- ja peli-iltoja

Yhdistys järjestää paljon muutakin toimintaa. Miesten saunaillat ovat olleet suosittuja ja Termisaunalla heitetään löytyä kerran kuussa torstaisin.

– Peli-iltoja järjestetään Generalshagenin koululla perjantaisin kello 18.15-19.45. Kaikille avoimissa illoissa pelataan muun muassa sählyä ja futista, peli-iltaa vetävä Sihvonen kertoo.

Rukousiltoja pidetään tiistaisin kello 18 ja hebrean kielen opintopiiri kokoontuu torstaisin kello 9.

Yhdistyksellä on myös kaksi mönkijää, joilla voi ajella maksutta erikseen sovittavina aikoina ohjaajan läsnä ollessa.

20 vuoteen on mahtunut paljon muutakin. Eräänä esimerkkinä Sihvonen nostaa esille Ruukkiin sijoitetut turvapaikanhakijat. Heille Alfa & Omega järjesti ohjelmaa ja kuljetti Ruukista Loviisaan ja takaisin.

– Jos laskemme yhteen ajetut kilometrit, niin matka olisi varmaan sama kuin ajaisi Suomesta Afganistaniin.

Kristilliset arvot kärjessä

Yhdistyksen työntekijät tulevat erilaisista kristillisistä seurakuntataustoista. Vapaaehtoisten työntekijöiden ydinjoukkoon kuuluu noin 15 ihmistä ja mukaan mahtuu uusiakin. Kahvilan toimintaa pyöritetään lahjoitusvaroin.

– Sunnuntaisin kello 15 kokoonnumme yhteiseen tilaisuuteen, johon kuuluu sanaa, rukousta ja yhdessäoloa. Tilaisuus on kaikille avoin, Sihvonen toteaa.

Toiminta pohjaa kristillisiin arvoihin.

– Kristillisiä arvoja haastetaan aika paljon näinä päivinä, mutta silti niille löytyy kysyntää. Me emme osoittele ketään sormella, emmekä vertaile, vaan keskitymme ilosanoman jakamiseen, Sihvonen sanoo.

Hän jatkaa, että yhteistyötä tehdään seurakuntien ja muidenkin tahojen kanssa.

– Olemme avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle. Emme kilpaile kenenkään kanssa, vaan pyrimme olemaan voimavara toinen toisillemme.

Näyttely, video, kahvia

Alfa & Omega viettää 20-vuotissyntymäpäiväänsä lauantaina 22.9. kello 13-17.

– Täällä pyörii silloin nonstoppina filmi, joka esittelee toimintaamme. Lisäksi esillä on yhdistyksen historiaa esittelevä valokuvanäyttely, Sihvonen kertoo.

Hän jatkaa, ettei tilaisuudessa ole mitään virallista osuutta.

– Ovesta voi astua sisään ja tulla kahville. Lisäksi täällä on musiikkia. Kahvilaan tulee myös toivotuspuu, jonka oksille kukin voi ripustaa oman toivotuksensa.