Sähkökitaran opettajalta ilmestyy oma levy helmikuussa

Uusi ope. Lauri Yrjölä opettaa Loviisassa sähkökitaran ja teräskielisen akustisen kitaran soittoa. Oma sooloura on hyvässä nosteessa ja ammattimuusikkonakin ehtii eri artistien kanssa keikkailla. Kuva Auli Henriksson
Lauri Yrjölä on aloittanut sähkökitaran opettamisen musiikkiopistossa Loviisassa. Yrjölä tekee omaa musiikkia ja keikkailee eri kokoonpanoissa.

LOVIISA Musiikkiopistossa Loviisassa voi nyt ensimmäistä kertaa opiskella myös sähkökitaran soittoa. Lauri Yrjölä (s.1982) opettaa täällä maanantaisin ja jos lisää oppilaita tulee, voi hän lisätä toisenkin illan.

Kotkalaislähtöinen, Espoossa nykyisin asuva Yrjölä on opiskellut musiikkiopiston jälkeen Kotkan Konservatoriossa ja Metropoliassa, josta hän on valmistunut musiikkipedagogiksi. Yrjölällä on pääkaupunkiseudulla muutamia yksityisoppilaita Loviisan opetuksen lisäksi.

Apulaisrehtori Johanna Lönnfors kertoo nyt Loviisassa opetettavan ensimmäistä kertaa sähkökitaraa. Akustista kitaran opetusta on ollut ja on edelleen. Popjazz -opetukselle toivotaankin saatavan oma vakinainen tila, kun opetusta annetaan nyt kaikissa popjazz-soittimissa ja opistolla on myös bändikoulu.
– Täällä on ollut intoa saada sähkökitaran opetusta, ja oppilaita saatiinkin heti jo yhden opetuspäivän verran vaikka soitinta ei ole ehditty juuri markkinoida, Lönnfors sanoo.

Valmennusopetukseen pääsee vaikka heti, jos on kiinnostunut sähkökitaran tai teräskielisen akustisen kitaran opetuksesta ottamalla yhteyttä musiikkiopistoon.
– Haku ensi syksyä varten haku alkaa 1.4., Lönnfors muistuttaa.

Yrjölä opettaa myös musiikin hahmotuskurssilla teoriaa. Opettajana hän on kärsivällinen ja omaa laajan kokemuksen.
– Tykkään kuunnella paljon rytmimusiikkia, niin olen avoin oppilaiden omille mieluiselle musiikille. Haluan, että oppilas kehittyy ja opiskelu on tavoitteellista. Harjoittelu ja soittoläksyjen teko on olennaista, jotta kehittyy.
Sähkökitaran lisäksi hän opettaa teräskielistä akustista kitaraa, joiden roolit ovat melko lailla samat.

Levy ensi kuussa

Yrjölä julkaisee suomenkielisen popiskelmälevyn helmikuussa. Levytyssopimuksen hän sai viime marraskuussa, ensimmäinen single on jo julkaistu ja seuraava tulee ulos nyt perjantaina. Sooloura onkin hyvässä nosteessa.

Omassa mies ja kitara -yhtyeessään hän yhdistää kappaleiden rakkauslyriikan, omat sävellykset sekä taitavan kitaroinnin. Miehen ja kitaran lisäksi lavalle on ilmaantunut loop-pedaali, jolla Yrjölä rakentelee omista kappaleistaan mielenkiintoisia live-sovituksia.

Yrjölä osallistui vuonna 2017 Uuden Musiikin kilpailuun ja eteni finaaliin kisan ainoalla kokonaan suomenkielisellä kappaleella Helppo Elämä. Yrjölän toinen single Sun vieressä julkaistiin heinäkuussa 2017, ja se nousi monille Spotify-listoille.

Ammattikitaristina Yrjölä on soittanut muun muassa Isac Elliotin, Sannin, Jannan ja Antti Tuiskun yhtyeissä. Yrjölällä on myös mustalaisjazztrio ja hän soittaa Noora Kiili Chanson d’ Amour -orkesterissa sekä Juha Björnisen kanssa Björninen-Yrjölä Bandissä. Björninen on myös esikuva kitaristina. Yrjölä kuvailee, miten yli 6-kymppinen Björninen on edelleen pikkupoikamaisen innostunut soittamisesta, minkä asenteen Yrjölä haluaa itsekin säilyttää.

– Mitä kauemmin on itse soittanut, sitä selkeämmin hakee sellaisia soittajia, joilla on ilmaisuvoimaa, eivätkä he ole vain hyviä soittajia, Yrjälä pohtii.

Hän pitää tärkeänä, että opettaja keikkailee, ja tietää myös bändin perustamisesta, ja erilaisista keikkapaikoista.
– On ihan eri maailma lähteä treenikämpältä yleisön eteen. Afroamerikkalaisessa rytmimusiikissa on ero klassiseen musiikkiin siinä, että keikkapaikkoja on hyvin erilaisia, ja niissä hyvin erilainen akustiikka, keikkoja voi olla niin olohuoneissa, pubeissa kuin konserttisaleissa.

Omista keikkakokemuksista voi antaa vinkkejä oppilaille jotka lähtevät bändiä perustamaan. Hän tykkää edelleen tehdä itse kaikki, niin omien soolokeikkojen sopimiset, roudaukset kuin esityksen jälkeiset purut ja tietysti soittaa ja laulaa ja tekee omia kappaleita.

Ilmeikäs soitin

Sähkökitara on soittimena hänen mielestään ilmeikäs.
– Ilmaisuvoimaisin on ihmisääni, toiseksi eri saksofonit ja kolmanneksi kitarat, hän miettii.

Sähkökitaran vibrat, venytykset ja nyanssit antavat valtavasti mahdollisuuksia, ja vahvistimet sekä efektimaailma tuovat lisää laulumaisuutta.

– Sähkökitaralla on paljon mahdollisuuksia säätää äänen väriä. Soittimena sähkökitara on hyvin monipuolinen, sillä voi säestää ja soittaa sooloa. Sähkökitaralla saa rytmiikkaa enemmän kuin vaikkapa pelkällä pianolla. Tyylilajeja on paljon, voi tehdä mitä vain. Etu on myös, että se on helppo kantaa, hymyilee Yrjölä.