Sähköautoja työntekijöille, turisteille ja asukkaille

Lisää latauspaikkoja. Jos valtuusto antaa määrärahat, Loviisaan tulee sähköautoja työntekijöiden, asukkaiden ja turistien yhteiskäyttöön sekä lisää lautauspisteitä. Arkistokuva Susanna Heiska
Loviisan kaupunginhallitus päätti maanantaina hankkia kilpailutuksen jälkeen leasingsopimuksella kuusi sähköhenkilöautoa.

LOVIISA Edellytyksenä on, että kaupunginvaltuusto myöntää tarkoitukseen lisämäärärahat.
Autoja varten asennetaan kuusi latauspistettä torille, kaksi Laivasillalle ja kaksi terveyskeskuksen läheisyyteen.
Lisää rahaa tarvitaan tälle vuodelle 30 000 euroa käyttömenoihin sekä latauspylväsinvestointia varten 28 000 euroa.

Autoja voisivat käyttää kaupungin työntekijöiden lisäksi myös kaupungin asukkaat ja kesäturistit.

Osa Loviisan kaupungin henkilöstöstä käyttää nykyisin omaa autojaan työpäivän aikaisiin matkoihin ja nostaa kilometrikorvauksia. Raatihuoneen, sivistyskeskuksen toimiston ja teknisen toimiston osalta on maksettu viime vuonna noin 40 000 euroa kilometrikorvauksia.

Oman auton käytön vähentämiseksi on muun maussa rakennusvalvonnan käyttöön hankittu leasinghybridiauto.

Nykyisin on olemassa uusille leasingautoille yhteiskäyttöjärjestelmiä, joissa autot varataan mobiilisovelluksen avulla ja tulojen käyttö rekisteröityy. Vuokrauksessa kustannukset rekisteröidään minuuteittain. Autojen ulkoinen käyttö vähentää kaupungin kustannuksia.

Arvioiden mukaan henkilöstön päiväsaikaisen käytön ohella tapahtuva käyttö sekä aktiivinen käyttö iltaisin ja viikonloppuisin voivat tuottaa puolet autoista aiheutuvista kokonaiskustannuksista.

Kustannuksia muodostuu myös autojen päivittäisestä käytöstä. Autot pitää muun muassa tarkastaa, siivota, pestä ja tarvittaessa viedä huoltoon. Lisäksi syntyy sähkökustannuksia.