Sähköasema uusitaan

Uusi paikka. Toimitusjohtaja Magnus Nylanderin takana näkyvä päämuuntaja siirretään uudelle betonipedille, joka on jo valmiina odottamassa. Kuva: Eija Kosonen
Yli 50 vuotta vanha Tjusterbyn sähköasema uusitaan. Käyttöön jää vain vuonna 2002 asennettu päämuuntaja. Uusiminen maksaa noin miljoona euroa ja valmista pitäisi olla syyskuussa.

TJUSTERBY Porvoon Sähköverkko uusii Tjusterbyssä Pernajassa Isnäsiin vievän tien varrella olevan 1960-luvulla tehdyn sähköaseman kesän aikana.

– Syynä on aseman korkea ikä. Päämuuntaja tosin on varsin uusi ja se kestää vielä 40 vuotta. Kaikki muu asemalla menee uusiksi, toimitusjohtaja Magnus Nylander selvittää.

Päämuuntajakin saa uuden paikan. Sitä siirretään muutamilla metreillä ja uusi betonipeti on jo valmiina.

Sähköasema sijaitsee aivan tien vieressä. Aseman tornimainen tiilikoppi jää paikoilleen.

– Koppi tyhjennetään ja sen ”sisuskalut” uusitaan ja sijoitetaan uuteen koppiin vanhan viereen.

Myös ruostuneet portaalit vaihdetaan, joten aseman yleisilmekin kohenee remontin myötä. Sähköaseman uusimisen pääurakoitsijana toimii Infratek Oy.

Tjusterbyn sähköasema syöttää sähköä noin 2 000 asiakkaalle. Alue on laaja.

– Asiakkaita on Koskenkylään ja Malmgårdiin asti sekä toisessa suunnassa aina Kabböleä, Våtskäriä ja Sondarötä myöten. Käyttäjiä on myös Porvoon puolella.

Sähköasema pystyy syöttämään sähköä myös isommalle alueelle tilapäisesti silloin, kun tarvetta esimerkiksi muiden asemien vikojen tai myrskyjen vuoksi ilmenee.
Kapasiteettia asemalta löytyy tuplasti nykyistä isommalle käyttäjäkunnalle.

– Ja jos seudulle joskus tulisi teollisuutta, voidaan nykyisen päämuuntajan viereen rakentaa helposti toinen. Toki me näitä isojakin asiakkaita toivomme, Nylander mainitsee.

Investointibuumi menossa

Porvoon Sähköverkko Oy:llä on kaikkiaan kahdeksan sähköasemaa, joista Tjusterbyn asema on ainoa joka sijaitsee Loviisassa. Asemia uusitaan harvakseltaan, sillä ne on tehty kestämään ainakin 40 vuotta.
– Seuraavaksi uusimme Porvoon Hattulan aseman vuonna 2020. Se on iso kohde, sillä se syöttää sähköä puolelle Porvoon keskustan alueen asiakkaista, Nylander kertoo.
Hän jatkaa, että meneillään on aika iso investointibuumi.
– Puolet liikevaihdostamme menee investointeihin. Eniten rahaa kuluu maakaapelointiin.
Investoinnit tuovat paineita myös sähkön hintoihin. Nylander sanoo, että 1.8. korotusta tulee 3,5 prosenttia.
– Vastaavassa tilanteessa ovat monet muutkin sähköyhtiöt, etenkin ne, jotka toimivat maaseutualueilla.

Syyskuussa valmista

Tjusterbyn sähköaseman uudistamistyöt ovat hyvässä vauhdissa ja päätökseen ne pitäisi saada viimeistään syyskuussa.
– Toivottavasti valmista tulee ennen syysmyrskyjä, Nylander toteaa.
Uusintatöiden vuoksi sähköaseman jakelualue korvataan sähkönsyötöillä muilta lähellä olevilta sähköasemilta. Korvauskytkentöjen aikana voi tulla tilanteita, joissa mahdolliset keskeytykset voivat kestää tavanomaista pidempään.