Sääsuojauksen romahduksen syytä selvitetään edelleen

Uusi aikataulu. Ruotsinkielisen yläkoulun uudisrakennushanke pitäisi olla valmis 20.12.2019 mennessä. Kuva Mika Mykkänen
Rakennustyömaalla tehdään nyt asioita toiseen kertaan katteen sortumisesta johtuen.

LOVIISA Rakenteilla olevan ruotsinkielisen yläkoulun, Lovisavikens skolan sääsuojauksen osittaisen luhistumisen syy ei ole vielä selvillä. Rakennelma sortui lauantaina 26. tammikuuta.

– Syytä katteen romahdukselle selvitetään edelleen, elinkeino- ja infrastruktuurikeskuksen johtaja Joakim Holmström kertoo.

Ei vielä tietoa. Loviisan kaupungin elinkeino- ja infrajohtaja Joakim Holmström sanoo, ettei sääsuojauksen luhistumisen syy ole vielä selvillä. Arkistokuva: Marita Itävuori.

Sääsuojasta hajosi tammikuun lopussa noin 2 000 neliömetrin kokoinen alue. Uutta suojaa rakennetaan työmaalla parhaillaan.

Kaupunki ei tiedä lisäkustannuksien kokonaissummaa.
– Katteen ja muista rakenteille aiheutuneista vahingoista vastaa täysimääräisesti pääurakoitsija ja edelleen heidän vakuutusyhtiönsä.

Pääurakoitsijana toimii Oy Rakennuspartio. Loviisan Sanomat ei tavoittanut yhtiön edustajaa arvioimaan vahinkoa.

Kaupungilta kerrotaan, että onnettomuus on aiheuttanut työmaalla tuplatöitä. Monia asioita joudutaan tekemään kahteen kertaan. Lisäksi edessä on purkutöitä.

Mikä on arvio romahduksen aiheuttamista viivästyksistä rakennuksen valmistumiselle?
– Aikataulua tarkistetaan juuri, ja tällä hetkellä ei voida ottaa kantaa mahdollisiin viivästyksiin. Keskustelemme aikataulusta seuraavan kerran 7.3. pidettävässä työmaakokouksessa, Holmström kertoo.

Vesisade aiheuttanut huolta

Yleistä huolta ovat aiheuttaneet muun muassa rankkasateille alttiina olleet seinien villoitukset.

– Kaikki kastuneet eristeet ja vaurioita saaneet puuseinäelementit vaihdetaan uusiin, Holmström rauhoittelee.

Lisäksi rakennuksen kosteat ja märät betonirakenteet tullaan kuivaamaan.
– Vahinkoalue kartoitetaan kattavasti, jonka pohjalta laaditaan kuivaussuunnitelma. Tämän jälkeen kuivaus tehdään suunnitelmien mukaan niin kauan, että rakenteet ovat kuivat. Asiaa valvoo RKM-Group Oy ja Polartek Oy.

Uuden koulurakennuksen kustannusarvio on noin 10,4 miljoonaa. Tavoitteena on uuden yläkoulun valmistuminen vuoden 2019 loppuun mennessä.
Yläkoulu eli Lovisavikens skola ja lukio muodostavat yhdessä uuden ruotsinkielisen koulukeskuskokonaisuuden. Myös lukio peruskorjataan, kunhan yläkoulu saadaan valmiiksi.

Lukio kaipaa muun muassa teknistä perusparannusta, sisä- ja ulkotilojen käytettävyyden parantamista ja hissiä. Korjaukseen on varattu 4,5 miljoonaa euroa.