Saara Lång olisi maaseudun ääni

"Viimeistelyleiri". Saara Lång nauraa lantakasan pyöhimisen olevan hyvä viimeistelyleiri ennen kiireisimpiä vaalinalusviikkoja. Kuva Saara Lång
Korkeasti koulutettuna, pääkaupunkiseudulla työssä käyvänä ja maalla asuvana Saara Lång haluaa tuoda syrjäseutujen, joka Loviisakin Helsingistä tai Espoosta katsoen on, äänen kuuluviin.

TERVIK Sitoutumaton Sinisen tulevaisuuden eduskuntavaaliehdokas Saara Lång on lähtöisin pyhtääläiseltä maatilalta ja talikon varressa olo tuttua. Tie keskusrikospoliisin rikoslaboratorioon DNA-tutkimustyöhön on kulkenut Helsingin yliopiston, USAn ja Australian tutkimusvuosien jälkeen.

Maalla Pernajan Tervikissä asuminen mahdollistaa väljän asumisen, ja mahdollisuuden pitää eläimiä. Hän voisi jopa kannattaa jonkinlaisia syrjäseutukiintiöitä, jotta metropolipäätöksenteossa tulisi katvealueidenkin arki ja tarpeet esille.

Vanhustenhuolto puhuttaa

Hän on jo jonkin verran kiertänyt ehdokkaana. Ihmiset tulevat keskustelemaan eniten koko maata kuohuttaneesta vanhustenhuollon tilasta. Omien läheisten ikääntyminen ja laitoshoito ovat osoittaneet ihan konkreettisesti, miten kiire hoidossa on, mutta näin räikeitä tapauksia, joita on tullut esille, hän ei osannut odottaa.

Lång oli ehdolla edelliskerrallakin, silloin perussuomalaisten ehdokkaana. Ääniä kertyi ensikertalaiselle pienen kaupungin ehdokkaalle hyvin, lähes 1 200 ääntä.

Vaalikampanjaa hän piti kasvattavana ja mielenkiintoisena kokemuksena. Lång kuvailee olevansa mieluummin tarkkailija kuin keskipiste, ja puolisonsa nauraneen vaalikevään jälkeen, että sinustahan on tullut ihan sosiaalinen.
– Olen kyllä aina sanonut jos on sanottavaa ja alakoulun luokan puheenjohtajuudesta lähtien ollut myös muiden äänenä.

Omina vahvuuksinaan hän pitää kykyä kuunnella, etsiä asioista eri puolia, myös niitä hyviä, ja neuvottelemalla saada asioita päätökseen.

Yksi syy olla sitoutumattomana on se, että voi vapaammin olla asioista mieltä oman arvopohjan kautta. Loviisan kaupunginvaltuustossa hän istuu toista kautta. Kunnallispolitiikan tuntemusta hän pitää tärkeänä myös eduskunnassa istuville.

Jatkuva kasvu kestämätöntä

Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä hän näkee tehokkaimmaksi maailman väkiluvun kasvun saamista pysähtymään ja kulutuksen saamista kestävälle tasolle.

– Ilmastonmuutos tulee kiihtymään niin kauan kun maapallon väkiluku ja sen myötä kulutus kasvaa. Jatkuvan kasvun periaate on biologin näkökulmasta kestämätön ja tuhoon tuomittu. Sitä ei voi kiistää, eivät edes ne, jotka eivät usko mitään muutosta olevan meneillään. Jokaisella on erilaiset mahdollisuudet ja keinot vaikuttaa tulevien sukupolvien elinolosuhteisiin henkilökohtaisilla teoilla. Suurin vastuu kuitenkin on poliitikoilla, joiden tehtävä on katsoa, mitä yhteisiä sopimuksia voidaan tehdä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Utopistinen visio?

Ihminen voi olla kokopäiväisesti töissä, tai saada palkkaa useammalta työnantajalta, mutta tulot jäävät niin pieniksi, ettei sillä tule toimeen. Miten matalapalkkaisen eläminen tulisi turvata?

Lång kuvailee omaa visiotaan suomalaisesta hyvinvointivaltiosta sosiaali- ja terveystoimen yhdistämisen jälkeen lähes utopistisena. Hän painottaa jokaisen kansalaisen oikeutta saada eri elämänvaiheissa ja elämäntilanteissa niin henkilökohtaista opastusta elämänhallintaan kuin suoraa psyykkistä, fyysistä ja taloudellista tukea sitä tarvittaessa.

– Tuen tarve on jokaisella kansalaisella erilainen ja siksi suora yhtäläinen perustulo kaikille on liian yksinkertainen ratkaisu. Kun sosiaali- ja terveystoimeen yhdistetään kaikkien kansalaisten terveydenhuolto ja tulonsiirrot lapsilisistä ja opintotuista alkaen, asioinnista tulee luontevaa oman elämän suunnittelua siitä, miten haasteista ja vastoinkäymisistä selvitään ja mitä mahdollista apua siihen tarvitaan, hän miettii.

Sote-uudistukseen liittyen Lång puhuisi enemmän prosesseista, siitä mitä ihminen tarvitsee ja miten niitä palveluita voidaan parhaiten uudella tavalla tuottaa.
– Kansalaisen hyvinvoinnin kannalta mikä tahansa apu ja tuki, jota hän tarvitsee, tulisi olla mahdollisimman lähellä.

Lång antaisi hoitohenkilökunnalle mahdollisuuden olla osallistumatta aborttiin omantunnon syistä. Eutanasian hän hyväksyy, ja toivoisi että esimerkiksi hoitotestamentissa siitä olisi oma osionsa.

Kyläkyyti oikea askel

Julkinen liikenne syrjäseuduilla heikkenee ja Loviisan seudullakin on mietittävä mitä harvenevien bussivuorojen kanssa pärjätään. Lång pitää käynnistyneitä kyläkyytejä askeleena oikeaan suuntaan.

– Enemmän kuin puolityhjinä harvakseltaan ajavat reittiliikenteen vuorot eivät kannata. Niiden poistuessa kaupungin tulee ottaa entistäkin aktiivisempi rooli luomaan uusia räätälöityjä ratkaisuja eri kohderyhmien tarpeisiin.
Toisen asteen koulutus pitäisi Långin mielestä olla kokonaan maksutonta, myös oppimateriaalien osalta. Lång käyttää vaaleissa omaa rahaa noin sata euroa, eikä ollenkaan puolueen tukia.

Paikallisesti yksi isoimmista kysymyksistä on Loviisan voimalaitoksen tulevaisuus. Lång kannattaa mahdollista Fortumin Loviisa 1 ja 2 -laitosten käyttöluvan jatkamista.

Kuka?
 • Saara Lång
 • 52 v.
 • Rikoskemisti
 • Tervik, Pernaja
 • Sitoutumaton (Sininen Tulevaisuus -listalta)
 • Naimisissa
 • Harrastukset: ratsastus, sähköbasson soitto, espanjan opiskelu, kuntoilu
Jatka lausetta
 • En luopuisi… omista periaatteistani. Naisella on aina oikeus muuttaa mielipidettään, mutta jos luopuu periaatteistaan, on vähän niin kuin kadottaisi sielunsa?
 • Unohdan aina… itseni, eli saatan käyttäytyä odottamattoman spontaanisti, kun saan idean tai innostun jostain.
 • Olen säilyttänyt… oman murteeni.
 • Nautin eniten… tunteesta, kun pääsee toteuttamaan itseään. Erityisesti, kun vihdoin pääsee tekemään jotakin, josta on jo kauan haaveillut ja pitkään mielessään suunnitellut.
 • Esikuvani politiikassa on… entinen Yhdysvaltojen ulkoministeri Madeleine Albright