Rysän päälle purjeveneen upottaneelle vuosi ehdollista vankeutta ja isot korvausvastuut – valittaa hovioikeuteen

Kalastaja Mikael Lindholmin rysään takertunut "mystinen esine" paljastui lopulta varastetuksi ilmoitetuksi purjeveneeksi. Kuva: Mikael Lindholm.
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut syyskuussa 2015 Boistössä kalastajan rysän päälle purjeveneen upottaneelle loviisalaismiehelle yhden vuoden ehdollista vankeutta törkeän petoksen yrityksestä ja törkeästä vahingonteosta. Lisäksi maksettavaksi tuomitut erilaiset korvaussummat kohoavat yli 91 000 euroon. Kalastajalle hän joutuu maksamaan 12 747 euron korvaukset. Tuomittu kertoi LS:lle valittavansa tuomiosta hovioikeuteen.

BOISTÖ/PORVOO Käräjäoikeuden tuomion mukaan loviisalaismies oli erehdyttänyt vakuutusyhtiötä maksamaan korvausta purjeveneestä anastuksen perusteella, vaikka oli itse aiemmin sen upottanut. Veneen mies oli ostanut ex-vaimonsa kanssa tämän isältä vuonna 2010.

Käräjäoikeuden tuomion  mukaan mies oli siirtänyt veneen Tullisillan satamasta merelle ja poistanut pohjasta nopeusanturin, niin että vene on alkanut täyttyä vedellä. Mies oli jättänyt veneen ajelehtimaan ja lopulta uppoamaan Lehtisen saaren läheisyyteen. Sattumalta vene löytyi myöhemmin 23 metrin syvyydestä paikallisen kalastajan Mikael Lindholmin rysän päälle uponneena. Rysä vaurioitui pahoin.

Todisteina oli muun muassa valokuvia veneen nostosta sekä nopeusanturin sijainnista ja vaurioista, sekä televalvontaraportti, joka syyttäjän mukaan kertoi miehen puhelimen sijainnista tekoaikana, tekoajan tuulen suunnat ja voimakkuudet, sekä pankkitiedustelu miehen taloudellisesta tilanteesta. Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt televalvontatietoja riittävän pitävinä todistamaan tuomitun liikkeistä turmayönä. Painavimmaksi todisteeksi näytti nousseen tuomitun arvio ja laskelma veneen uppoamisen ajankohdasta.

Laski uppoamisajan täysin oikein

Tuomion mukaan asiassa on myös selvitetty, että tuomittu oli jo 25.9.2015 eli ennen veneen nostamista laskenut uppoamisajan googlesta löytyneen kaavan avulla. ”Ottaen huomioon, että uppoamissyy ei ollut tuolloin vielä tiedossa, käräjäoikeus katsoo tämän vahvasti viittaavan tuomitun syyllisyyteen. Tuossa tilanteessa kaikki uppoamissyyt olivat edelleen olleet mahdollisia eikä ole uskottavaa, että tekijä olisi sattumalta arvioinut oikein kaikki laskukaavan tekijät”, todetaan tuomiolauselmassa.

Tuomittu loviisalaismies oli kiistänyt syytteet. Tuomittu velvoitettiin korvaamaan vakuutusyhtiö LähiTapiolalle veneen nostokustannuksista 10 720 euroa, veneen vahinkotutkimuksista 2 838 euroa, rahtikustannuksia 1 379 euroa, veneen puhdistamisesta 544 euroa, varastoinnista 620 euroa, oikeudenkäytikuluja 15 981 euroa ja asianosaiskuluja 200 euroa.

Korvauksia maksettavaksi yli 91 000 euroa

Kalastaja Mikael Lindholmille hänet määrättiin korvaamaan 5 000 euroa rysän korjaus- ja työkustannuksista sekä menetetystä kalansaalista 5 100 euroa sekä oikeudenkäyntikuluina 2 647 euroa.

Vaimolleen hänet velvoitettiin korvaamaan puolet veneen käyvästä arvosta eli 30 000 euroa, oikeudenkäyntikuluina 15 981 euroa ja asianosaiskuluina 200 euroa. Kaikkiin korvaussummiin lisätään korot.

Asiaa käsiteltiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa kolme päivää, joista kaksi venyi iltamyöhään. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

– Kyllä tämä tuntuu helpottavalta, että kolme vuotta jatkunut asia tuli viimein tähän vaiheeseen, kommentoi kalastaja Mikael Lindholm käräjäoikeuden tuoretta päätöstä.

Loviisalaisen kalastajan rysään tarttuneen ”oudon esineen” tapaus sai aikanaan runsaasti julkisuutta useiden päivien ajan, kunnes outo esine paljastui lopulta purjeveneeksi. Loviisan Sanomat lähetti ”esineen” uppoamispaikalta suoraa livelähetystä, jota seurasi parhaimmillaan noin 19 000 katsojaa.

Jotakin painavaa. Kalastaja Mikael Lindholm yritti vuoden 2015 syyskuussa nostaa uponnutta rysää käsivoimin, mutta ei onnistunut. Myöhemmin paljastui, että rysän päällä makasi purjevene. Kuva: Arto Henriksson.

LS:n nettiuutisia ja -videoita aiheesta: