Ruukin viemäriverkosto vuoti ulos ja sisään ylivuotoputkista

Jätevesiviemärit ovat vuotaneet sekä ulospäin että sisäänpäin Ruotsinpyhtään ruukkialueella kesän aikana. Haju paljasti ja patisti vesiliikelaitoksen asentamaan ylivuotoputkiin venttiilit.

RUOTSINPYHTÄÄ. Ruotsinpyhtään Annatien varrella ja valaistun hiihtoladun lähtöpaikalta aina Ruukin keskustaan saakka on loppukesän aikana ihmetelty jätevesiviemärin hajua, jonka alkuperästä ei ollut tietoa.

Ulosteen hajua levisi kylille

Kylältä tulleiden hajuilmoitusten takia Loviisan vesiliikelaitos selvitteli mahdollisen jätevesiviemärivuodon alkuperää.
Kävi ilmi, että runsaiden sateiden aikana viemäriverkostoon valui ojista ja puroista sadevettä, joka sai järjestelmän tulvimaan ja jätevesiä valumaan viereiseen laskuojaan ja sitä kautta Kymijokeen.

Vuoto löytyi hajun perusteella

– Totta se on, että viemäriputkisto on vuotanut sekä sisään että ulospäin. Vuotoa on tapahtunut muun muassa ylivuotoputkista, joiden sijainnista meillä ei ennen tätä ollut tietoa, kommentoi vesiliikelaitoksen johtaja Markku Paakkarinen.
– Alueelta löytyi parikin ylivuotoputkea, joihin asennettiin nyt venttiilit. Ne ovat normaalisti kiinni, jotta laskuojien vettä ei turhaan valu viemäriverkostoon, mutta jos viemäriverkostoon tulee rankkasateiden takia liikaa vettä, niin ne täytyy käydä avaamassa, Paakkarinen kuvaili.

Tulvavedet eivät mahdu putkiin

Hänen mukaansa rankkasateiden ja tulvien aikoihin valumavesien määrät ovat myös Ruotsinpyhtään alueella niin suuria, ettei järjestelmä pysty viemään kaikkea vettä Vårdön puhdistamolle saakka.
– Silloin ylivuotoputket toimivat kuten pitääkin eli päästävät tulvavedet pois, jotta ne eivät nouse ihmisten koteihin ja kellareihin, Paakkarinen kertoi.
Ylivuotoputki. Yksi jätevesiviemärin hukassa ollut ylivuotoputki sijaitsi valaistun hiihtoladun sillan kohdalla Annantien länsipuolella. Nyt siihen asennettiin venttiili.