Ruorijuopumusepäilystä mittava PTR-operaatio Laivasillalla

Epäillyt vangittu. Tapon epäillään tapahtuneen torstain ja perjantain välisenä aikana. Arkistokuva Arto Henriksson
Loviisanlahdella pörrännyt nelimiehinen porvoolaisseurue aiheutti mittavan poliisin, tullin ja merivartioston yhteisen PTR-operaation Loviisanlahdella sunnuntaina. Yhden promillen raja ei silti ylittynyt.

LAIVASILTA Mittava viranomaisoperaatio sai alkunsa sunnuntaina kello 19 aikoihin, kun perämoottoriveneellä Loviisanlahdelle saapunut nelimiehinen seurue ryhtyi pörräämään matalassa lahdenpoukamassa.

Seurueen vene pyöri eri puolilla Loviisanlahtea matalassa vedessä niin, että perämoottori ruopi välillä mudassa muun muassa Loviisajoen suulla sekä Laivasillan pienoismajakan kohdalla.

Pyrkivät kohti Loviisanjokea

Silminnäkijälle seurue kertoi halunneensa ajaa veneellä Laivasillalta lähemmäs Loviisan keskustaa.
Silminnäkijät tekivät epäillyistä ruorijuopoista ilmoituksen hätäkeskukseen. Useiden paikalla olleiden silminnäkijöiden mukaan nelikko vaikutti silminnähden päihtyneeltä. Iloluontoinen nelikko ei kuitenkaan aiheuttanut muuta häiriötä, vaan käyttäytyi muuten asiallisesti.

PTR-operaatiossa 10 viranomaista

Laivasillalle saapui ensimmäisenä rajavartiolaitoksen ajoneuvoyksikkö maanteitse Kotkasta ja Itä-Uudenmaan poliisin yksikkö. Myöhemmin paikalle saapui myös tullin partiovene, jossa oli neljän henkilön miehitys. Operaatioon liittyi myös merivartioston kumiveneyksikkö.
Poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen PTR-operaatioon osallistui yhteensä kymmenen viranomaista.

Seurue sukelsi Loviisan yöhön

Virkavallan tullessa paikalle nelikko oli ehtinyt jo kiinnittyä Laivasillan vieraslaituriin ja siirtyä ravintolakierrokselle Loviisan yöhön.

Viranomaiset eivät siinä vaiheessa olleet yhteydessä seurueeseen, koska näiden arveltiin ehtineen nauttia ravintolassa jo alkoholia, jolloin niin sanotun jälkinauttimisen takia ruorijuopumuksen toteennäyttäminen ei olisi enää ollut mahdollista.

Seurue jatkoi anniskelua myöhemmin vielä Laivasillalla, ja viranomaiset olivat poistuneet vähin äänin paikalta.

Puhalsi alle promillen lukeman

Kenttäjohtaja Hannes Suvilaakso Suomenlahden merivartiostosta kertoi, että porvoolaisseurue oli siirtynyt illalla kello 23 aikoihin veneeseen, ja aikonut lähteä takaisin Porvooseen.

Seurueen vene oli jo irrotettu laiturista ja lähdössä liikkeelle, kun poliisin partio oli ilmestynyt vierasvenesataman laiturille.
– Poliisi oli rannalta käsin saanut puhuttua seurueen takaisin rantaan ja puhallutettua kuljettajan, Suvilahti sanoi.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan seulonta-alkometri oli osoittanut veneen kuljettajan nauttineen alkoholia, jonka jälkeen poliisi toimitti kuljettajan puhaltamaan tarkkuusalkometriin. Sen lukemat jäivät kuitenkin alle yhden promillen vesiliikennejuopumusrajan, jolloin tilanne raukesi.

”Seurueen potkurissa vikaa”

Poliisi ei kertonut tarkkaa promillemäärää, mutta totesi, ettei mitään rikosta ollut tapahtunut, vaan nelikko pääsi jatkamaan matkaansa Porvooseen.

– Viranomaisten meriyksikötkin olivat alueella valmiudessa, mutta niitä ei tällä kertaa tarvittu, kun tilanne raukesi, Suvilaakso totesi.
Poliisin saaman tiedon mukaan seurueen huomiota herättänyt liikehdintä Loviisanlahdella johtui vikaantuneesta potkurista.