Rosatom kehittää Fortumille modernisoituja polttoainenippuja

Uraania. Ydinpolttoainesauvoista kootaan Loviisan voimalaitokselle polttoainenippuja TVEL:n tehtaalla Moskovan liepeillä. Kuva: TVEL
Venäläisen Rosatomin omistama ydinpolttoaineyhtiö TVEL ja Fortum ovat täydentäneet ydinpolttoaineen toimitussopimusta lisäyksellä, jonka mukaan TVEL ryhtyy kehittämään modernisoituja ydinpolttoainenippuja Loviisan ydinreaktoreille.

HÄSTHOLMEN/MOSKOVA Rosatom kehittää projektissa uusia polttoainesauvoja, joissa Loviisassa käytettyihin nippuihin verrattuna on enemmän uraania sekä optimoitu veden ja uraanin suhde.

Parantaa reaktorin hyötysuhdetta

Uudistetun polttoaineen on määrä nostaa ydinvoimalan taloudellista tehokkuutta ja parantaa polttoainetaloutta.
– Yksinkertaistettuna se tarkoittaa, että samasta määrästä uraania saadaan jatkossa enemmän energiaa, totesi Loviisan voimalaitoksen apulaisjohtaja Thomas Buddas Fortumista.

Fortumin ja TVEL:n nykyisin voimassa olevan sopimuksen perusteella TVEL toimittaa uraanipolttoainetta Loviisan molemmille VVER-440-reaktoreille niiden käyttöiän umpeutumiseen saakka. Ydinvoimalaan toimitettava polttoaine on VVER-440-reaktoriin tarkoitettua toisen sukupolven uraani-gadoliniumi-polttoainetta, jota valmistetaan TVEL:n Mashinostroitelny Zavod -tehtaalla Elektrostalin kaupungissa lähellä Moskovaa.

Uusia nippuja myös Paksin laitoksille

Loviisan ydinvoimalan lisäksi uudenlaista polttoainetta on määrä kehittää myös unkarilaisessa Paksin kaupungissa toimivan VVER-tyyppisen ydinvoimalan tarpeisiin.
Rosatom tiedotti polttoaineen kehittämissopimuksesta suomeksi tiistaina.
Tarvittaessa Loviisan voimalaitos voi käyttää myös Britanniassa valmistettavia uraanipolttoainesauvoja, jollaisia on aiemmin käytetty Loviisassa vuosina 2001-2007.

Loviisassa testattu myös brittisauvoja

Vuosina 2001-2007 puolet Loviisan reaktoreiden käyttämistä uraanisauvoista tuli British Nuclear Fuelilta ja puolet TVEL-yhtiöltä. Kummankin valmistajan polttoainenipuissa käytetty uraani on peräisin Venäjältä.
Loviisan ydinreaktoreissa on yhteensä 313 polttoainenippua kussakin. Yhdessä nipussa on 126 polttoainesauvaa. Polttoaine on sauvoissa noin sentin korkuisissa uraaninapeissa.

Kaikki Hästholmenin uraani tullut Venäjältä

Jokainen noin 220 kilon painoinen polttoainenippu sisältää noin 120 kiloa uraanipolttoainetta. Polttoainenippu toimii Loviisan reaktoreissa noin kolme vuotta.
Joka vuosi noin neljäsosa polttoaineesta vaihdetaan tuoreeseen eli vajaat 100 uutta nippua per vuosi reaktoria kohti.
Loviisan voimalassa nykyisin käytettävän polttoaineen uraanimalmi on louhittu pääosin Venäjän Krasnokamenskissä sekä Khiagdan ja Dalurin kaivoksilla.