Roni Peltonen teki Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen

Ennätys. Porlammin Pamauksen Roni Peltonen teki tempauksessa uuden alle 20-vuotiaiden Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen 153 kiloa sarjassa 105 kiloa. Kuva Jaarli Pirkkiö
Porlammin Pamauksen Roni Peltonen teki painonnoston nuorten SM-kilpailuissa alle 20-vuotiaiden uuden Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen.

ROVANIEMI Porlammin Pamauksen vasta 19-vuotias Roni Peltonen oli elementissään ja teki tempauksessa alle 20-vuotiaiden alle 105 kilon sarjaan uuden komean Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen 153 kg.

Hän yritti vielä kolmannella nostoyrityksellä uutta ennätystä alle 23-vuotiaiden sarjaan 156 kg, mikä ei ollut kaukana.

Peltonen aloitti työnnöt 181 kilosta, mutta kaksi ensimmäistä yritystä epäonnistuivat tekniikkavirheen vuoksi. Kolmanteen nostoon Matti Vestman luki suojatilleen madonluvut ja Peltonen avasi kaikki ”suntit” mitä oli jäljellä.

Tanko tuli helposti rinnalle ja komeasti myös suorille käsille. Tuomarit antoivat alaslaskukomennon hyväksytyn noston merkiksi, mutta samalla hetkellä hän tunsi kyynärpäässä pienen vihlaisun ja joutui pudottamaan tangon takaa lattialle. Tuomareille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin hylätä nosto.
– Minun papereissani se oli kuitenkin onnistunut nosto ja onneksi ei sattunut pahemmin, sanoo Ronin valmentaja Matti Vestman.

Vestman toteaa, että Rovaniemen kisa oli Roni Peltoselle testikilpailu, sillä kauden päätavoite on lokakuussa Puolassa käytävät miesten alle 20-vuotiaiden EM-kilpailut.
– Rovaniemen kilpailu antoi varmuuden siitä, että on täysin realistista odottaa Ronilta sijoittumista EM-kisassa viiden parhaan joukkoon. Jopa pronssi voisi olla mahdollinen, mutta se vaatii niin sanotun tykkipäivän. Taso kisoissa on lähes aikuisten EM-tasoa, joten mistään ”junnukisoista” ei ole kyse. Mitaliin vaaditaan vähintään tempauksen 160 ja työnnön 190 kg. Nämä ovat sellaisia kiloja, joita kukaan suomalainen miesnostaja ei tällä hetkellä liikuttele.

Roni Peltonen kuuluu Vestmanin puntti-teamiin, jonka toinen nostaja on Meri Ilmarinen. Ilmarinen teki suomalaista punttihistoriaa, sillä hän voitti keväällä aikuisten EM-pronssia Vestmanin komennuksessa.

Olympiaprojekti käynnissä

Peltoselle ja Ilmariselle Matti Vestman on luonut kahden vuoden olympiaprojektin, jolla tavoitellaan vakavasti kummallekin paikkaa Tokion olympialaisiin. Ilmarinen osallistuu ensimmäiseen olympiakarsintaan marraskuun MM-kisoissa.

Peltonen jättää tämän väliin Puolan kisan läheisyyden vuoksi ja keskittyy kevään 2019 aikuisten EM-kisoihin ja näyttöön siellä.

Tärkeä lenkki puntti-teamin toiminnassa on Matti Vestmanin tyttären Katariinan mukana olo. Kaksikko niitti menestystä Katariinan uran aikana ja nyt jatketaan yhteistyötä valmennuspuolella.
– Minulla on vastuullani 150 ihmistä viikossa Tempaus-Areenan punttimekassa, joten ilman Katariinan mukanaoloa tämä ei olisi läheskään sellaista kuin se nyt on.

Roni Peltosen ja Meri Ilmarisen yleisfyysisestä valmennuksesta vastaa Jouni Pellinen, Satu Kaski hoitaa kaksikon henkistä valmennusta ja Toni Krohns lihashuoltoa.

Konttiselle hopeaa

Pamauksen Hanna-Mari Konttinen esiintyi Rovaniemen kisoissa myös tyylikkäästi. Hän nosti sarjassa naiset alle 23 v ja painoluokassa alle 90 kg. Ennätystä sivuavalla tuloksella 67kg+80kg yht 147kg tuli komeasti SM-hopeaa. Hanski harjoittelee painonnostoa vain kaksi kertaa viikossa.