Rkp ottamassa kaiken vallan

Huhtikuun kuntavaaleissa ehdottoman enemmistön Loviisan valtuustosta saanut Ruotsalainen kansanpuolue Rkp ilmoitti eilen ottaneensa sekä kaupunginvaltuuston että -hallituksen puheenjohtajuudet.
Samoin kuin lähes kaikkien tärkeimpien lautakuntien puheenjohtajuudet.  Kuin myös ehdottoman enemmistön kaupunginhallituksesta eli viisi sen yhdeksästä jäsenestä on rkp-läisiä.

Paikkajako on määrä vahvistaa valtuuston ensimmäisessä kokouksessa, mutta yksimieliseksi kuvatun neuvottelutuloksen läpimeno lienee käytännössä varma, sillä Rkp:llä on uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa ehdoton enemmistö. Eikä loikkareista ole ainakaan tässä vaiheessa merkkiäkään.Rkp:n ehdoton värisuora ja yksinvaltius on historiallinen, mutta ei silti täysin ainutlaatuinen asetelma itsenäisyyden ajan Loviisassa.

Rkp:llä oli autonomian ajasta aina vuoden 1956 vaaleihin saakka ehdoton enemmistö Loviisan valtuustossa. Kun Valko siirtyi Pernajasta osaksi Loviisaa, katkesi Rkp:n enemmistö aina viime huhtikuun vaaleihin saakka. Välillä jopa Sdp oli lyhyen aikaa paikkamäärältään suurempi kuin Rkp.

Edellisen kerran 1980-luvulla Rkp sai Kokoomuksen tuella valtuustossa käydyissä suhteellisissa vaaleissa värisuoran eli sekä hallituksen että valtuuston puheenjohtajuudet.
Se vahvisti seuraavissa vaaleissa erityisesti vasemmistoa, jonka kasvu tyrehtyi paljolti Vihreitten ja myöhemmin myös Perussuomalaisten nousuun Loviisan valtuustopuolueiksi. Heikoimmillaan Rkp oli vanhan Loviisan viimeisissä vaaleissa vuonna 2008, jolloin puolue sai vain yhdeksän paikkaa 27-jäsenisestä valtuustosta.

Uuden Loviisan perustaminen toi liitoskunnista Rkp:lle lisää kannattajia sekä ennen kaikkea viime vaaleihin koko joukon tasokkaita ja suosittuja ehdokkaita, joita myös monet suomenkieliset äänestivät. Itse asiassa viime vaalien suurimmat ääniharavat tulivat juuri entisen Pernajan ja Liljendalin alueilta.
Jos oli Rkp:n ehdoton enemmistö Loviisan valtuustossa useimmille melkoinen yllätys, niin oli monille jonkinmoinen yllätys myös puolueen ratkaisu ottaa Loviisan luottamushenkilöpaikoilla käytännössä kaikki se valta, joka oli vaalituloksen perusteella otettavissa.
Ennen eilistä ilmoitusta paikkajaosta, aprikoitiin Loviisassa vielä laajasti, että Rkp saattaisi laajapohjaisen yhteistyön merkeissä ja jatkuvuuden nimissä luovuttaa hallituksen tai valtuuston tai tärkeimpien lautakuntien puheenjohtajuuksia muille puolueille. Onhan sillä viime kädessä valtuustossa ehdoton valta äänestää laajemmat päätökset mieleisekseen.

Tasapuolisemman vallanjaon puolesta puhui myös Loviisassa alhaiseksi 58,8 prosenttiin jäänyt äänestysaktiivisuus ja se tosiasia, että Rkp sai vaaleissa 47,2 prosenttia ja muut puolueet 52,8 prosenttia loviisalaisten äänistä sekä tosiasia, että enemmistö eli runsaat 55 prosenttia loviisalaisista on suomenkielisiä.
Mutta vaalit olivat Loviisassa silti täysin rehelliset ja Rkp:n ehdoton enemmistö laillisesti ansaittu, joten niin sanotusti näillä mennään ja pulinat pois.

Eiliseen saakka erinäisissä kannunvalajaisissa näytti yllättäen siltä, että juuri kaikkein jyrkimmät Rkp-kriitikot toivoivat Rkp:n kahmivan kursailematta mahdollisimman paljon puheenjohtajuuksia, enemmistöjä ja valtaa Loviisassa. Samaa ajatusta oli ilmassa myös muiden puolueiden entisten ja nykyisten ehdokkaiden piirissä.
Arveltiin, että se antaisi hyvät lähtökuopat seuraavien kuntavaalien kampanjointiin ja muiden ryhmien yhteistyölle.

Nähtäväksi jää millaiseksi Rkp:n nelivuotinen ylivaltakausi Loviisassa muodostuu. Haaste on myös Rkp:lle raskas, sillä useimmat mahdolliset Loviisan menetykset, töppäykset ja väärinkäytökset saattavat langettaa varjoja puolueen ylle. Tosin myös menestys ja voitot satavat Rkp:n laariin.
Rkp ei myöskään ole yksituumainen monoliitti, vaan esimerkiksi HS:n ehdokkaiden vaalikoneen arvokartan mukaan heterogeeninen ryhmä liki patamustia porvareita, melkein tulenpunaisia vasemmistolaisia, monikulttuurisia liberaaleja ja perivanhoillisia konservatiiveja sekä monia siltä väliltä, joita äidinkieli yhdistää.

Alkavaa Rkp:n enemmistövallan kautta ei ole syytä mitenkään demonisoida.
Elämä Loviisassa jatkunee kuten ennenkin eivätkä heinäsirkkaparvet valtaa kaupunkia.
Jos jotakin, niin ehkä jokunen leppäkerttu saattaa vilahtaa aiempaa useammin.