Risuja Loviisan kaupungin päättäjille

Aamukävelyllä Koskenkylässä ja tavatessani tuttavia Staffaksen, Suurpellon-ja Kaaritiellä, Leppäkummussa tai Vanhalla Viipurintiellä, kaikilla tuntuu olevan huoli kaupungin viihtyisyydestä, siisteydestä ja turvallisuudesta. Ihmetellään, miksi kaupunki ei tee velvoitteitaan ja saa kaupungin omistamia kiinteistöjä, asuntoyhtiöitä ja yksityisomistuksessa olevia kiinteistöjä ja kiinteistöyhtiöitä suorittamaan heille kuuluvia, kaupungin ohjesäännöissä mainittuja velvoitteita, edes tyydyttävästi, tonteillaan ja tontteihin rajoittuvilla piennarosuuksilla.

Mitä tulee kaupungin suorittamiin puistojen, nurmikkoalueiden, urheilu-ja ulkoilualueiden ja katujen ojanpenkkojen kunnossapitoon, ( muutamia alueita lukuun ottamatta) on kunnossapito suoritettu todella heikosti. Kaupungin motto on ”pidä kaupunkimme siistinä” ja kaupunki päättäjineen, virkamiehineen ja toteuttajineen vesittää kaiken. Suoriksi sanoen: Munaa kaiken!

Mihin me asukkaat voimme luottaa, viihtyisyyden, turvallisuuden ja siisteyden suhteen, koska kaupunki ei voi antaa meille, kuin tyhjiä, toteutumattomia lupauksia?

Tästä seuraa, että rikkaruohojen siemenet leviävät alueella voimakkaasti, koska kasvit kukkivat ja siementävät useita kertoja kasvukaudessaan. Sitä paitsi: Rehevässä kasvistossa on useita myrkyllisiä ja muutamia todella myrkyllisiä lajikkeita!

Tästä seuraa, että allergiset ja herkät kansalaiset oireilevat ja kärsivät jatkuvasti koko kasvukauden. Ihmisten on rajoitettava ja välteltävä kuntoilulenkkejään koska (mm.Pujo ja Horsma) kasvillisuus on liian runsasta. Leikkivien lasten vanhemmat tuskin huomaavat tai tietävät siitä vaarasta, minkä aiheuttaa, lapsen poimima kasvin kukka tai juurimukula joka on lapsen kädessä ja mahdollisesti, kohta lapsen suussa? Isot huonosti hoidetut nurmikentät rajoittuvat lastentarhoihin ja leikkikenttiin.

Ja vielä tuosta kaupungin piittaamattomuudesta seuraa, että, kotilot, punkit, rotat, hiiret ja matelijat vierailevat tai siirtyvät hiljalleen hoidetuille alueille, aiheuttaen todella huomattavaa harmia, lisätyötä ja kustannuksia tonttien hoitoa harrastaville ja lisäävät mahdollista terveydellistä vaaraa.

Ihmettelemme kuinka päättäjät uskaltaa riskeerata vakavilla asioilla jatkuvasti ja ihmettelemme miksi toteuttajat toteuttaa päätöksiä joilla vaarannetaan kaupunkilaisten terveys. Vai tuleeko ehdotukset päätöksiin ”asiantuntijoilta”, eli osaksi toteuttajilta? Me kovasti epäilemme?

Nyt pitäisi kaupungin tehdä jotain maineensa pelastamiseksi, joten saanemme ehdottaa seuraavaa: Puisto ja nurmikkoalueet ja katujen ojanpenkat leikataan 3 – 4 kertaa kasvukaudessa, huomioonottaen kasvukauden runsaus. Nämä tehtävänsä laiminlyöneet täytyy saada mukaan ”Pidä kaupunkimme siistinä” projektiin, laillisin keinoin ja vastaamaan laiminlyönneistään, isännän (kaupungin päättäjien) mahtikäskyllä

Me toivomme, että saamme elää tulevaisuudessa, siistissä, turvallisessa ja terveellisessä kaupungissamme, rauhallisina ja terveinä, – kauan!

Tuttavapiirini puolesta paperille panneena.

Esa Kinnunen