Remu, Badding ja muutama muu

Lempiotos. Risto Vuorimiehen kädessä kuva Rauli ”Badding” Somerjoesta, joka on kuvaajan mielestä onnistunein hänen Love Records-kuvistaan. Kuva: Mika Mykkänen
Valokuvaaja – radiotoimittaja Risto Vuorimies toi ensimmäistä kertaa valokuviaan Loviisaan.

LOVIISA Vintage ja lifestyle -kauppa Krintissä Kuningattarenkatu 2:ssa piipahtava pääsee ihailemaan jotain ainutlaatuista 25. maaliskuuta saakka.

Myymälän seiniltä kävijää tervehtivät sipoolaisen Risto Vuorimiehen ajankuvat, joista osa on vanhemmille populaarimusiikin kuluttajille tuttuja edesmenneen Love Records -yhtiön vinyylien ja c-kasettien kansista. Joukossa on myös artisteista otettuja PR-kuvia.

– Loviisa on ensimmäinen suomalainen kaupunki, johon juuri nyt vasta tutustun elämänkaareni aikana. En ole täällä paljon palloillut, Vuorimies kertoo.

Idea näyttelystä sai alkunsa, kun Vuorimies kävi Almintalossa järjestetyssä karikatyyrinäyttelyssä. Vierailulla syntyi kontakteja ja niiden seurauksena valokuvia on nyt esillä.

Majaluoman Markus sanoi minulle, että nyt lähdetään käymään Mauken (Mauritz Möller) putiikissa. Katselin tyhjää seinäpintaa kaupassa ja totesin, että miten olisi kuvat. Se oli sellainen heitto, mutta siitä tuli totta.

Mustavalkoisia kuvia on esillä yhdeksäntoista ja niiden joukossa on kuvia, joita ei ole aikaisemmin nähty missään muualla.

Riittävän kauan aikaa

Vuorimies kertoo, että hän on nyt pikkuhiljaa alkanut avaamaan arkistojaan, joiden tapahtumista on nyt kulunut yli neljäkymmentä vuotta.

– Se johtuu myös siitä, että nyt niitä on kysytty. 1970-luvusta on kulunut riittävästi aikaa.

– Lisäksi nykyisin on paljon uusintapainoksia sen aikaisista levyistä, joihin halutaan lisää materiaalia. Sen vuoksi olen selaillut uudelleen arkistojani.

Vuorimies sanookin, ettei ole piilotellut kuviaan. Kyse on ollut pikemminkin siitä, ettei niitä ole kyselty.

Aktiivisimmillaan hän oli rockkuvaajana vuosina 1973 – 1976.

– Sen jälkeen laitoin kameran naftaliiniin pitkäksi aikaa. Syynä oli se, että Love Records oli menossa konkurssiin ja sieltä loppuivat duunit.

Digitalisoitumisen myötä Vuorimies on jälleen tarttunut kameraan.

– Uusi ja helpompi väline. En ole enää alalla, mutta omia näyttelyitä olen järjestänyt.

Lempikuvassa istuu ujo mies

Poikkeuksellista on se, että Vuorimiehen henkilökohtainen lempikuva Love Records-ajoilta ei ole suinkaan Hurriganesia, vaikka Vuorimiehen tekemiset yhdistetään bändiin.

Love Recordsin kuvaajaksi päätymiseen liittyy Hurriganesia sivuava tarina. Vuorimies opiskeli Tukholmassa jo edesmenneen Christer Strömholmin valokuvauskoulussa ja palasi valokuvaopinnoista Ruotsista Suomeen. Työtä odotellessa päätyi Hurriganesin matkaan. Tavoitteena oli dokumentoida valokuviin suomalaista rockelämää.

Hän ei ottanut valokuvia itse keikoista, vaan siitä mitä niiden ympärillä tapahtui. Hän otti 11 filmirullaa kuvia, ja yhdessäkään bändiä ei näy soittamassa.

– Minua kiinnosti, mitä jätkät tekevät siellä ja halusin dokumentoida sen.

Atte Blom Love Recordsista näki kuvat ja tilasi Vuorimieheltä Hurriganesin ensimmäisen levyn kannen. Tästä alkoi Vuorimiehen ura yhtiössä.

Vuorimies sanoo, että toisen levyn eli Roadrunnerin kansikuva on suorastaan kulunut. Se on kiistatta miehen tunnetuin työ ja levy oli Suomen myydyin kotimainen äänite vuosina 1974 – 1985. Roadrunner-levyn kansi voitti myös nykytaiteenmuseo Kiasman ja Soundi-lehden äänestyksen Suomen parhaimmasta kansikuvasta vuonna 2012.

Mieluisin kuva levy-yhtiön ajoilta on kuitenkin kuva Rauli ”Badding” Somerjoesta. Siinä artisti istuu helsinkiläisessä baarissa edessään kuppi kahvia ja kädessään savuke.

– Se on minulle ykköskuva kaikista kuvistani.

Kuva on esillä Loviisassa.

Vuorimies kuvasi myös paljon PR-kuvia Wigwamista, mutta yhtään levynkantta hän ei bändille tehnyt.

Valokuvanäyttely on avoinna liikkeen aukioloaikoina ti-pe kello 11 – 18 ja lauantaisin kello 11 – 16.

Love Records Oy
  • Perustajat Atte Blom, Otto Donner ja Christian Schwindt vuonna 1966
  • Love Records ehti julkaista 384 LP:tä
  • Levy-yhtiö teki konkurssin vuonna 1979
  • Love Recordsin tunnetuimpia rock-artisteja ovat muun muassa Juice Leskinen, Hurriganes, Hector, Kaseva, Dave Lindholm, Pelle Miljoona, Pekka Pohjola, Leevi and the Leavings, Pekka Streng, Tasavallan Presidentti, Wigwam, Maarit, Mikko Alatalo, Pepe & Paradise, M. A. Numminen, Pihasoittajat, Kari Peitsamo ja Rauli ”Badding” Somerjoki.