Remi Lindholm tähtää MM-kisoihin

Alkuun kisat. Remi Lindholm (vas.) keskittyy leirin ensimmäiseen haasteeseen, leirikilpailuun. Kuva: Susanna Heiska
Nuorten hiihtomaajoukkue valmistautui tuleviin haasteisiin sunnuntaina päättyneellä maajoukkueleirillä Vuokatissa. Pernajalainen hiihtolupaus Remi Lindholm on yksi valmennettavista.

VUOKATTI Remi Lindholmin lisäksi nuorten maajoukkueeseen kuuluu 16 nuorta, kahdeksan poikaa ja kahdeksan tyttöä.
– Meitä on tänä vuonna tavallista enemmän, kun kärki tässä 97-98 -ikäluokassa on ollut niin tasainen. Normaalimäärä on kuusi tyttöä ja kuusi poikaa, Remi kertoo.
Edellisissä SM-kisoissa jokainen kulta meni eri pojalle.
– Keskinäinen kilpailu on kovaa, mutta ei se ole ongelma. Voitetaan vuorotellen, ja seuraavissa kisoissa edellisen kisan hävinnyt voi taas päästä kuittaamaan.
Remi opiskelee ja harjoittelee kolmatta vuotta Sotkamon Urheilulukiossa, jossa maajoukkueen päävalmentaja Juho Halonen valmentaa leirityksen lisäksi.
– Noin puolet maajoukkueeseen valituista käy koulua täällä. Saamme tehdä Juhon kanssa tiivistä yhteistyötä myös maajoukkueleirien ulkopuolella, Remi kiittelee.
Myös Juho Halonen on tyytyväinen tilanteeseen.
– Onhan tämä aika ihanteellinen työnkuva, kun voimme leirien ulkopuolellakin pitää kahdet ohjatut treenit päivässä ja tehdä muutenkin läheistä yhteistyötä, Halonen sanoo.
Valmentajan omistautuneisuus on tehnyt valmennettaviin vaikutuksen.
– Kerran soitin Juholle kahdelta yöllä, että voisiko tulla hakemaan minut juna-asemalta. Juho tuli empimättä, vaikka hänellä oli seuraavana päivänä omat tärkeät kisat. Tuntuu, että hänelle tärkeintä on pitää huolta meistä, Remi sanoo.

Suksien testausta

Vuoden seitsemäs ja viimeinen leiri ei ollut raskaimmasta päästä.
– Tällä leirillä lähinnä testataan suksia, Remi sanoo.
Kevyt leiri alkoi pojilla 7+7 kilometrin kilpailulla, tytöillä matka oli hieman lyhyempi.
Lämpötila pyöri nollan tuntumassa.
– Vielä tuossa pari tuntia sitten violetti miinus yksi tuntui ihan hyvältä, mutta nyt taitaa lämpötila olla jo nollan tuntumassa, huoltojoukoissa todettiin kun pito tai luisto eivät kaikilla olleet parhaat mahdolliset.
Hiihdosta tekee erityisen muun muassa äärimmäisen vaativa varustelu ja sen suuri vaikutus onnistumiseen. Myös tulosten vertailu ja ennätysten tekeminen on hankalaa, koska olosuhteet samallakaan reitillä eivät koskaan ole samat. Harvassa urheilulajissa voi suorituksen sisällä olla myöskään yhtä voimakasta eroa äärimmäisen rasituksen ja palautumisen välillä. Laji on monessa mielessä vaativa, mutta myös palkitseva.
– Kyllä tässä parasta on voittaminen. Tietysti muissakin lajeissa voitetaan, mutta hiihdossa se tuntuu jotenkin erityisen hienolta, Remi sanoo.
Leirikilpailussa ei tullut voittoa.
– Sauva katkesi ensimmäisellä osuudella, niin ei siinä paljon ollut tehtävissä.
Maajoukkueeseen kuuluvilla on välinesopimuksia eri valmistajien kanssa.
– Minulla on valmistajan kanssa sellainen sopimus, että palautan kaikki sukset, joita en käytä. Periaatteessa minulla ei ole ollenkaan omia suksia, Remi kertoo.

Lupaava taso

Juho Halonen pitää nuorten maajoukkueen tasoa lupaavana.
– Vaikka hiihdossakin harrastajamäärät ovat vähentyneet ja yleisesti lasten ja nuorten kunto on heikompi vähäisemmän liikkumisen takia, tällä ryhmällä on erittäin liikunnallinen tausta lapsuudesta saakka. Lapsuuden liikunnallinen aktiivisuus on ratkaiseva seikka huipulle nousemiseksi, sillä luodaan sitä harjoituskestävyyttä myöhempää vaihetta varten. Lisäksi näillä nuorilla on hyvien kestävyys- ja nopeusominaisuuksien ohessa kova harjoittelumotivaatio. Uskon, että tässä ryhmässä on useampikin potentiaalinen A-maajoukkueen menestyjäksi nousija.
Kovaan harjoitteluun tottuminen on Halosen mielestä olennaista.
– Jos verrataan vaikka Norjaan, siellä on enemmän harrastajia ja harjoitellaan kovempaa. Menestyäksemme meidän on pystyttävä tukemaan nuoria enemmän, että harjoittelussa päästäisiin samalle tasolle. Uskon, että sitä kautta saadaan jatkossakin uusia IIvoja ja Kristoja nousemaan Norjankin edelle.
Maajoukkueen seuraava koettelemus on MM-tarkkailukilpailu Ristijärvellä viikonloppuna. Salt Lake Cityyn lähtevä joukkue selviää viimeisen tarkkailukilpailun, Jämin Suomen Cupin, jälkeen tammikuun puolessa välissä. Viime kevään nuorten Olympialaisissa Remi Lindholm hiihti 10 kilometrin vapaalla seitsemänneksi. Toinen Olympialaisiin valittu poika Lauri Mannila ylsi samassa kisassa sijalle 12. Nuorten Olympialaisista Suomelle tuli kaikkiaan kaksi pronssia, toinen Mannilalle uudesta testauksessa olevasta kilpailulajista suksicrossista ja toinen Rebecca Immoselle 5 km vapaalta.

Mikä ihmeen suksicross?

XCX suksicross on uusi laji, joka oli ensimmäistä kertaa kilpailussa mukana nuoren Olympialaisissa Lillehammerissa viime keväänä.
Lajia kutsutaan myös skicrossiksi. Laji on ikään kuin sprinttikilpailu, mutta rata sisältää teknisesti vaativia hyppyreitä, töyssyjä ja mutkia.
Vuokatissa opiskeleville laji on tuttu, sillä Vuokatissa on oma skicross-rata jo toista talvea Vuokatin urheiluopiston tekniikkarinteessä. Nuorten maajoukkueen Lauri Mannila otti Lillehammerin Olympialaisissa lajista pronssia.

Susanna Heiska

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here