Ravintolatarjonta kasvaa

Loviisan ravintolapalveluiden tarjonta uudistuu jälleen hieman, kun Fresno-ravintolaketju avaa ovensa entisen Hotelli Degerbyn alakerrassa. Parisen viikkoa sitten ulkoruokailun palvelut lisääntyivät myös, kun Anderssonin grillikioskivaunu aloitti toimintansa Loviisan torin kulmassa.

Menetysten puolelle lasketaan samaan aikaan runsaasti valtakunnallistakin huomiota saaneen vegeravintola Bellan ovien sulkeutuminen, joiden avautumista tosin odotellaan vielä joskus mahdollisesti uudessa osoitteessa.

Loviisan seudun lounasravintoloiden määrä on perinteisesti ollut runsasta ja tarjonta monipuolista. Kiertokulku on luonnollista, kun ravintoloita lopettaa ja uusia perustetaan. Viime vuosina esimerkiksi lounaspaikkojen lukumäärä on Loviisassa jopa lisääntynyt. Hyvä niin. Loviisalaiset käyttävät aktiivisesti paikallisia lounasravintoloita, josta kertoo sekin, että konkurssit ja lopettamiset ovat olleet melko harvinaisia.

Viikonloppuisin ja etenkin arki-iltaisin on ruokaravintoloissa kuitenkin selvästi hiljaisempaa. Sen ovat monet pikkukaupungin ravintoloitsijat karvaasti saaneet kokea. Poikkeuksen muodostavat ehkä kesän muutamat kuukaudet, jolloin kesäasukkaat ja tapahtumat kasvattavat kysyntää, mutta Laivasillan kesäravintoloiden myötä myös tarjontaa. Tiukassa on ravintolayrittäjien leipä Loviisan seudulla.

Loviisan seudulla on kuitenkin potentiaalia myös uusille ruokaravintoloille. Noin 15 000 asukkaan kaupungin väestöpohja antaa siihen riittävät edellytykset, kunhan loviisalaiset ryhtyisivät nykyistä aktiivisemmin syömään ulkona. Myös arki-iltaisin.
Tiistaina Loviisassa ovensa avaava Fresno -ketju on hyvä osoitus rohkeasta yrittäjyydestä, jolle voi toivoa onnea ja menestystä. Toivottavasti ravintolan ovipumppu käy riittävän tiheässä tahdissa, jotta toiminta voi kannattavasti jatkua ja kehittyä.

Vaikka myös Loviisan ravintolamarkkinoilla on tervettä kilpailua, piristää uudenlainen toimija keskustan ruokaravintolatarjontaa myös kokonaisuutena, ja toivottavasti houkuttelee loviisalaisia aktiivisemmin myös muihin ravintoloihin.

Monien mielestä Loviisassa koetaan nyt positiivisen odotuksen väreilyä. Useimmat Loviisan nykyiset yrittäjät sekä tänne sijoittumista harkitsevat yrittäjät ovat tietoisia vuonna 2023 järjestettäviin asuntomessuihin liittyvästä, odotettavissa olevasta positiivisesta vaikutuksesta koko seutukunnan elinkeinoelämään.

Erilaisten palveluiden, myös ravintolapalveluiden, kysynnän voi aiempien messukaupunkien kokemusten perustella arvioida alkavan vähitellen ja kiihtyvän huippuunsa vuoden 2023 kesään mennessä. Silloin Loviisaan odotetaan messukuukauden aikana yhteensä jopa 150 000 messuvierasta mukanaan arviolta runsaat 10 miljoonaa euroa käytettäväksi messuilla ja paikkakunnan yrityksissä.

Tiedossa on, että monet Loviisan seudun yrittäjät keräävät jo nyt kokemuksia ja liikeideoita Loviisan Asuntomessuja edeltäviltä messupaikkakunnilta sekä niiden yrityksiltä.

Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien ja odotusten mukaisesti, saa Loviisan kaupunki ja sen yrityksen historiansa ehkä vaikuttavimman mainos- ja markkinointipanostuksensa vuoden 2023 kesään mennessä. Sen voi arvioida vaikuttavan myös messujen jälkeen.

Kyläkauppa taas uhattuna

Valkolaisten harmiksi Valkolammella toimivan Meidän Kaupan yrittäjä ilmoittaa lopettavansa kyläkauppiaana vielä tämän vuoden aikana. Syynä ovat muuallakin tutut kannattavuusvaikeudet ja työn sitovuus.

Kyläkaupan menetys olisi iso takaisku Valkolle, vaikka matkaa Loviisan marketteihin on alle 10 kilometriä. Se on silti liikaa autottomille asiakkaille.
Voi vain toivoa, että perinteiselle ”Sistolan” kauppapaikalle löytyy vielä jokin ratkaisu, jolla kyläkaupan toimintaa voitaisiin tavalla tai toisella jatkaa.