Rauhanpalkinto Vappu ja Ilkka Taipaleelle

Loviisan Rauhanfoorumi juhlii elokuun ensimmäisenä viikonloppuna 30-vuotista taivaltaan. Juhlassa luovutetaan Loviisan Rauhanpalkinto Vappu ja Ilkka Taipaleelle.

LOVIISA Loviisan Rauhanpalkinto luovutetaan tänä vuonna Vappu ja Ilkka Taipaleelle kunnioituksesta heidän pitkäkestoista, merkittävää ja monipuolista rauhantyötään kohtaan.
Ilkka Taipale on koulutukseltaan lääketieteen tohtori, psykiatri ja sosiaalilääketieteen dosentti. Lisäksi hän on toiminut kansanedustajana vuosina 1971–1975 ja 2000–2007. Eri luottamustehtävissä hän on ajanut parannuksia lukihäiriöisten, vankien, asunnottomien, mielisairaiden, työttömien ja alkoholistien asemaan.

Rauhantyötä hän on tehnyt muun muassa Rauhanliiton toiminnanjohtajana vuosina 1980–86 ja Kansainvälisen rauhantoimiston IPB:n johtokunnassa 1981–97. Hän on toiminut myös yhteistyöhankkeiden puuhamiehenä Kiinan, Mosambikin ja lähialueiden – sekä Itämeren ja Venäjän – suuntaan. Hänen toimittamansa teos ”100 suomalaista sosiaalista innovaatiota” on käännetty 30 kielelle.

Vappu Taipale puolestaan on toiminut muun muassa sosiaali- ja terveyshallituksen pääjohtajana, sosiaali- ja terveysministerinä sekä Stakesin (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen ) pääjohtajana vuodesta 1992 vuoteen 2008.
Vappu on kirjoittanut paljon mielenterveys-, sosiaali- ja terveysalan oppikirjoja ja ollut mukana rakentamassa hyvinvointi -Suomea. Nykyisin hän on HelpAge Internationalin hallituksen jäsen.

Vappu Taipale on julkaissut psykiatriaan liittyvien artikkeleiden ja teosten lisäksi muun muassa kirjat Rauhan lapset (1982), Isoäitikirja (2002), Vanha ja vireä. Virkistyskirja vanhoille naisille (2011).
Loviisan Rauhanpalkinto on jaettu kuudesti. Aiempia palkinnon vastaanottajia ovat olleet: piispa Laszlo Tökes, metropoliitta Kirill, kirjailija Jaan Kross, oikeushammaslääkäri Helena Ranta, presidentti Tarja Halonen sekä tohtori Arno Gruen.

Tapahtumarikas viikonloppu

Rauhanpalkinto luovutetaan Loviisan Rauhanfoorumin 30-vuotisjuhlassa Lovisa Gymnasiumissa sunnuntaina 6.8. klo 14-16. Juhlapuhujana tilaisuudessa on presidentti Tarja Halonen.
Loviisan Rauhanfoorumi järjestetään 5.-6.8. Hiroshima -päivä (6.8.) Tapahtuman järjestää Suomen kristillinen rauhanliike. Jokavuotinen tapahtuma on järjestetty vuodesta 1987 lähtien.
Loviisan Rauhanfoorumi on ihmisten, ideoiden, kulttuurien ja uskontojen kohtauspaikka. Viikonlopun ohjelma sisältää muun muassa seminaareja, iltaohjelmaa Laivasillalla, Rauhanmessun Loviisan kirkossa ja Meillä on unelma -kulkueen.