Rasismisyytös on aina vakava

Kirjoitin tällä palstalla 8.1.2019 otsikolla ”Face – ankeuttajain sontaluukku” –pääkirjoituksen, jossa kritisoin lähes 8000-jäsenisen Loviisan Sanomien Facebook-ryhmän joidenkin jäsenten käyttämää karkeaa kieltä sekä vastenmielisiä kommentteja.
Kirjoitin mm, että joihinkin keskusteluketjuihin ilmestyy usein kommentti, ”joka on joko sekava, typerä, rasittava, epäystävällinen, epämiellyttävä, pilkallinen, ylimielinen, alatyylinen tai jotenkin muuten vastenmielinen, mutta ei silti Facebook-ryhmän sääntöjä saati lakeja rikkova.”

Samoille ”sontaluukuille” ilmestyi penkomaan Yle Östnyland, joka otsikoi eilen juttunsa: ”Hårt språk och rasism i tidningen Loviisan Sanomats Facebookgrupp” eli ”Kovaa kieltä ja rasismia Loviisan Sanomien Facebook-ryhmässä”. Kovasta kielestä olen samaa mieltä. Siitä kirjoitinkin. Aina ei ole mukavaa lukea joidenkin Facebook-ryhmän jäsenten kommentteja sekä mielipiteitä, joista itse on kovasti eri mieltä. Kymmeniä jäseniä on erotettu, vielä useampia on varotettu ja lukuisia sisältöjä poistettu ryhmän sääntöjen vastaisen sisällön takia.

Sen sijaan maan mahtavimman median, Yleisradion suora syytös ryhmän ja joidenkin sen jäsenten rasismista onkin jo huomattavasti vakavampi. Niin vakava, ettei jutun syytöstä voi jättää ilmaan ja selvittämättä sekä mahdolliseen rasismiin puuttumatta. Rasismissa kyse on rikollisesta teosta, jolle on löydettävä tekijä, tekoaika ja tekotapa. LS:n Facebook-ryhmässä kuten ei yleensä muissakaan ryhmissä ole 24/7 -valvontaa. Palstan sääntöjen rikkomuksiin puututaan yleensä nopeasti jäsenten tekemien ilmiantojen perusteella. Osa ilmiannoista on aiheellisia, osa ei. Ilmiantoja tehdään usein myös mielipiteistä, jotka ovat vastakkaisia tai muuten epämiellyttäviä. Se ei silti ole poistamisen peruste.

On myös mahdollista, ettei ilmiantoa tehdä, vaikka sisältö olisikin sääntöjen vastaista. On myös mahdollista, että ryhmässä on ollut tai on edelleen Yle Östnylandin uutisoimaa sisältöä, joka on rasistin tuottamaa rasismia. Tuskin kukaan pystyy tarkistamatta varmuudella väittämään, etteikö ryhmän kymmenientuhansien tekstien joukossa voisi olla myös rasismia, mutta jos väittää, että varmuudella on, niin se vaatii painavia perusteita ja näyttöä.

”Ylen lähettämässä sähköpostissa rasistiseksi tai asiattomaksi sisällöksi luokitellaan myös ryhmän kolmen maahanmuuttajamyönteisinä pidetyn jäsenen kirjoitukset, joissa itse asiassa kritisoidaan maahanmuuton vastustajia.”

Aihe on tärkeä ja periaatteellinen. Siksi Loviisan Sanomat on eilen pyytänyt Yle Östnylandilta apua jutussa mainitun rasismin löytämiseksi ja kitkemiseksi. Pyysimme Yle Östnylandia julkistamaan tai ainakin yksilöimään Loviisan Sanomille ne rasistiset sisällöt, joihin uutisessa viitataan, jotta niiden tekijä, tekoaika ja tekotapa voidaan tunnistaa sekä saattaa asia poliisin tutkittavaksi. Muussa tapauksessa pyysimme Yle Östnylandia oikaisemaan syytökset rasismista, ja käyttämään sen sijaan vaikka muita termejä, jotka eivät suoraa viittaa lainvastaiseen toimintaan.

Yle Östnyland lähetti LS:lle jo aiemmin sähköpostin, jossa esille nostetut tekstit olivat osin mauttomia ja asiattomia. Niistä monet poistettiin, ja kirjoittaja erotettiin. Niin on tehty ennenkin. Osasta teksteistä huokui hallitsemattoman maahanmuuton vastustus ja suoranainen muukalaisvastaisuus. Niitä tekstejä ei voi mitenkään puolustella, mutta suoranaisen rasismin osoittaminen edellyttää nyt Yle Östnylandin apua ja vastuullisuutta. Ylen lähettämässä sähköpostissa rasistiseksi tai asiattomaksi sisällöksi luokitellaan myös ryhmän kolmen maahanmuuttajamyönteisinä pidetyn jäsenen kirjoitukset, joissa itse asiassa kritisoidaan maahanmuuton vastustajia.

Toimittaja nostaa esille esimerkiksi maahanmuuttajista usein käytetyn ”mamu” -lyhenteen. Yhdessä Ylen esimerkissä sitä käytti mm. monikulttuurisuuden ja maahanmuuttajien puolestapuhuja lauseessa: ”Vaikka kuinka olisi mamun vastustuskiima päällä niin ei varmaan kannattaisi jakaa mitään minkä aitoudesta ei ole varma.”

Rasisti-sanan käytössä on syytä olla tarkkana. Esimerkiksi Yle Östnylandin eilisen uutisessa kommentoinut Timo Raivio on aiemmin julkisesti syyttänyt mm. Loviisan kaupunkia rasismista. Siksikin on tarpeellista selvittää mikä oikeasti on rasismia ja mikä ei ole.
On syytä toistaa, että iso osa Ylen penkomasta sisällöstä on vastenmielistä ja ryhmän sääntöjen vastaista. Niitä ei voi mitenkään puolustella, mutta ryhmän ja joidenkin sen jäsenten sekä sisältöjen leimaaminen rasistiseksi edellyttää Yleltä teon tekijän, tekoajan ja tekotavan yksilöimistä, jotta asia voidaan selvittää tai Ylen uutista oikaista.
Riskinä on, että Yle Östnylandin uutinen jää selvittämättömäksi vakavan rasistikortin nostamiseksi ajankohtana, jolloin rikollinen rasismi on eri puolilla maailmaa huolestuttavasti lisääntymässä.