Rakettimyyntipisteet syynissä

Läpi meni. Palotarkastaja Santeri Pohjolainen tarkasti sisääntuloaulan myyntipaikan turvallisuuden yhdessä Tokmannin työntekijä Anna Montosen kanssa. Kuva Mika Mykkänen
Rakettimyyntipisteiden tarkastuksissa ei tullut suuria yllätyksiä Loviisan seudulla. Asiat olivat tarkastetuissa paikoissa pääosin kunnossa.

LOVIISA Rakettien vähittäismyynti alkoi torstaina. Tokmannin parkkipaikka oli vielä suhteellisen tyhjä Vanhassakylässä aamutuimaan, mutta rakettien myyntipisteellä oli ensimmäiset kaupat tehty ennen kuin Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen palotarkastaja Santeri Pohjolainen on ehtinyt tarkastuskierroksellaan sinne.

Seutukunnan myyntipisteet selvisivät eilen tehdystä tarkastuskierroksesta lähes puhtain paperein. Pohjolainen kiertää tarkastamassa myyntipisteitä Loviisan, Lapinjärven ja Askolan alueella torstaina ja osin vielä tänään.
Puutteet ovat yleensäkin pieniä.
– Jotain pientä huomautettavaa löytyi.

Korjattavaa oli kaappien räjähdeainemerkinnöissä, sammuttimien sijoittamisessa ja varastokonttien hoitajan yhteystietojen merkinnöissä.
– Pelastustoiminnan kannalta tiedot ovat tärkeitä.
Tarkastuksen aikana käytiin läpi tarvittavien dokumenttien lisäksi myyntipaikan yleinen siisteys ja sammuttimet.

Ilotulitteiden myyntipisteiden säilytyskaappien kunto joutui syyniin ovien ja sulkeutumisen osalta.
– Katsomme, että menevätkö kaapit kunnolla kiinni, Pohjolainen kertoi.

Ovet on saatava mahdollisessa hätätilanteessa mahdollisimman nopeasti kiinni eli oviin ei saa kiinnittää myyntitavaraa.

Myyntipisteellä saa säilyttää kerrallaan enintään 50 kiloa ilotulitteita.
– Ja sitten tarkastaisin CE-merkintöjä, Pohjolainen totesi Tokmannin ilotulitepisteen tarkastuksessa ja nimesi summittaisen tuotteen.
– Koitan ottaa tarkastukseen sellaisia ilotulitteita, joita en ole itse nähnyt.

Sen jälkeen tarkastettiin yrityksen pihamaalla aidattuna ollut varastokontti. Siinäkään ei ollut huomautettavaa. Asiat olivat kunnossa.
– Oikein mallikkaasti hoidettu minun silmissäni, Pohjolainen totesi kokonaisuudesta.

Kansalaisaloite kerää nimiä

Rakettien ammuskelusta riittää keskustelua puolesta ja vastaan vuosi vuoden jälkeen. Joulukuun alussa tehtiin kansalaisaloite rakettien ammuskelun rajoittamisesta.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite haluaisi kieltää kokonaan ilotulitteiden kuluttajakäytön. Tavoitteena on merkittävästi vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja. Sen takana on neljätoista eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestöä.
Kansalaisaloitteen oli eilen iltapäivällä allekirjoittanut yli 26 000 henkilöä.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Aloite laitettiin vireille 4. joulukuuta.

Kauppa käy

Vastustuksesta huolimatta raketit ovat olleet joka vuosi kaupan kestomenestyjiä uuden vuoden ostoslistalla.
– Kyllä raketit joka vuosi myyvät hyvin, useampana vuonna rakettimyyntiä Vanhakylän Tokmannilla tehnyt Anna Montonen kertoi.

Suosikkeja ovat helppokäyttöiset patatyyppiset ilotulitteet.
Rahaa ostoksiin käytetään yleensä maltilla.
– Keskimääräinen ostos on viidenkymmenen euron luokkaa. On tietenkin heitäkin, jotka tuhlaavat enemmän.

Montonen muistutti monen muun tavoin suojalasien tärkeydestä. Myyntitiskin takaa arvio kuuluu, että nämä asiat alkavat olla hallussa. Tai ainakin siltä näyttää, sillä suojalaseja ostetaan ja niitä kerrotaan ostetun aiemmin.

Ilotulitteista
  • Ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen on kielletty alle 18-vuotiaalle.
  • Ilotulitteita voi käyttää ilman pelastusviranomaisen kirjallista lupaa vain 31.12. klo 18 – 1.1. klo 02.00 välisenä aikana.
  • Ilotulitteita saa säilyttää kotona enintään 5 kiloa. Määrä tarkoittaa ilotulitteissa olevan räjähtävän ja pyroteknisen aineen määrää.
  • Ilotulitteita saa ampua vain sellaiselta paikalta, ettei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille tai muullekaan omaisuudelle.