Raakaa parkkirahastusta

Pysäköintivirhemaksut eli tutummin parkkisakot ovat Loviisan seudulla olleet viime vuosina harvinaisia poikkeuksia, vaikka perimätiedon mukaan niitä on määrätty maksettavaksi joskus myös Loviisassa.

Pysäköintikielloilla ja pysäköinnin aikarajoituksilla varustettuja kadunpätkiä Loviisassakin on etenkin keskustan alueella, mutta koska Loviisaan kaupungilla ei ole omaa pysäköinnin valvontaa, on pysäköintikiekkojen ja -kieltojen valvonta teoriassa poliisin kontolla.

Käytännössä vääriin pysäköinteihin saati sallitun pysäköintiajan ylityksiin puututaan Loviisassa vain aniharvoin elleivät ne ole silmiinpistävän törkeitä tai vaaranna liikenneturvallisuutta. Loviisassa pysäköinti on myös täysin maksutonta ja niin helppoa, että sitä on joskus käytetty jopa kuntamarkkinoinnissa houkuttelemaan turisteja kaupungin keskustaan.

Joihinkin ohikulkijoihin täky saattaa jopa tepsiä, mutta ehkei sentään kauempaa lähdetä Loviisaan varta vasten ilmaispysäköimään. Niin tai näin, niin pysäköinti ei ole Loviisan seudulla ongelma eikä varsinkaan mainehaitta. Päinvastoin kuin naapurikaupungeissa, etenkin Porvoossa.

Useimmat Loviisan seudun asukkaista ovat jo oppineet, että etenkin Porvoon keskustan alueella ahkerat ja ahnaat pysäköinninvalvojat iskevät nopeasti sekä armotta 50 euron virhemaksulla, mikäli pysäköintiaika ylittyy tai maksu jää maksamatta.

Pysäköinnin maksullisuus Porvoon keskustan alueella on kaupungin valinta, jolle on hyvät perustelut. Samoin on päivänselvää, että maksua ei voi tietoisesti jättää maksamatta ilman riskiä sanktiosta eli virhemaksusta. Pysäköintipalveluun on lisäksi kehitetty käteviä sovelluksia, jotka helpottavat maksamista.
Sitä sen sijaan on vaikea hyväksyä, että yksityiset pysäköintivalvontayhtiöt tulkitsevat yleensä sovelluksista ja järjestelmästä johtuvan erhetoiminnot pysäköijän tappioksi ja maksettavaksi.

Tiedossa on lukuisia tapauksia, joissa esimerkiksi GPS -paikannukseen perustuva pysäköintisovellus on erheellisesti arvioinut ajoneuvon olleen eri pysäköintipaikassa kuin todellisuudessa on ollut. Seurauksena on ollut virhemaksu, koska maksu on maksettu eri paikasta kuin mihin on pysäköity.

Lisäksi on koko joukko tapauksia, joissa pysäköintisovelluksen käyttäjä on kyllä maksanut pysäköintinsä, mutta sovelluksen enemmän tai vähemmän erhealttiisa valikossa rasti on jäänyt tai siirtynyt vahingossa väärän auton kohdalle.
Molemmissa esimerkkitapauksissa asiakas on kyllä maksanut pysäköintimaksun, mutta järjestelmän erheherkkyyden takia joutunut oikaisuvaatimuksista huolimatta maksamaan myös pysäköintivirhemaksun.

Molemmat tapaukset ovat osuneet myös allekirjoittaneen kohdalle, ja jälkimmäinen tilanne hiljattain myös loviisalaisen Marko Suonpään kohdalle.
On hyvä, että Suonpää on päättänyt olla maksamatta ja ottanut asiakseen ryhtyä selvittämään yksityisen pysäköintitoiminnan ja maksuperinnän laillisuutta sekä eettisyyttä.

Monien ollut myöskin vaikea hyväksyä, että Porvoon sairaalan lähialueen kaikki pysäköintialueet ovat jo vuoden 2017 alusta alkaen olleet maksullisia, ja virhemaksuja on yksityisen pysäköintivalvontayhtiön ”tarkastajien” voimin jaettu tiheään tahtiin.

Porvoon sairaalassa asioi runsaasti vanhuksia ja sairaita, jotka eivät välttämättä riittävän hyvin kykene valvomaan etujaan pysäköintipyydysten sokkeloissa. Omaisillakin aatokset ovat sairaalan pihalla usein muualla kuin pysäköintitapahtumassa.

Useimpien Porvoon sairaalaan tutkimuksiin tai hoitoon saapuvien on vaikea etukäteen ennustaa käyntinsä kestoa, joka usein venyy pitkien jonojen ja aikataulumuutosten seurauksena. Harva rohkenee parin tunnin odottelun jälkeen lähteä kesken pysäköintimittarille, koska oma vuoro saattaa napsahtaa kohdalle juuri poissaolon hetkinä.

Yksityisestä pysäköintibisneksestä ja -valvonnasta on tullut yhä härskimpää rahastusta, jossa palveluun liittyvät epäselvyydet ja poikkeamat tulkitaan jo lähtökohtaisesti asiakkaan tappioksi ja maksettavaksi eivätkä monetkaan uskalla tai jaksa ryhtyä kyseenalaistamaan eivätkä vastustamaan pysäköintiyhtiön tylyä ja paikoin jopa uhkaavansävyistä argumentointia.