Pyhtään Versson matkailukylä etenee – asemakaavoitus käynnistymässä

Pyhtään Munapirtin Versson alueella kaavailtua luontomatkailuhanketta esittelivät torstaina medialle brittiarkkitehti Rahib Hage (vas) ja Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho. Kuva: Arto Henriksson.
Pyhtään Munapirttiin kaavailtua luontomatkailuun liittyvää kokonaisuutta esiteltiin tänään medialle, kun hanketta kehittävä brittiarkkitehti Rabih Hage vieraili Pyhtäällä. Tuore Munapirtin Verssonkankaan osayleiskaava mahdollistaa huvilakylän rakentamisen hotellin yhteyteen.

VERSSO Pyhtään kunnan tavoitteena on, että Verssonkankaan asemakaavoitus saisi lainvoiman alkuvuodesta 2020. Hotellihanketta esiteltiin viimeksi joulukuussa 2018 Pyhtään valtuustolle. Parhaillaan meneillään olevan Rabih Hagen toukokuisen vierailun päätavoitteena on keskustella Verssonkankaan asemakaavoituksesta, joka mahdollistaisi huvilakylän rakentamisen hotellin yhteyteen. Pyhtään kunnan tiedotteen mukaan alueelle on visioitu jopa ”seitsemän tähden hotellia ja resorttia”.

Uniikki seitsemän tähden luontomatkailukohde

– Versso on uniikki kohde avarakatseisille ja uteliaille matkailijoille, jotka haluavat asettua ja pysähtyä hetkeksi ja jakaa uusia kokemuksia luonnossa perheen ja ystävien kesken. Versson luonnonkauniissa ympäristössä on mahdollisuus saada yhteys itseensä, retriitin omaisesti. Se on kohde ihmisille, jotka haluavat tehdä oman työnsä kautta positiivisen vaikutuksen ympäröivään maailmaan, toteasi kehittäjä Rabih Hage Pyhtään kunnan tänään julkaisemassa tiedotteessa

Hotellihankkeelle on kevään 2019 aikana laadittu ulkopuolisen kiinteistöalan konsultin, Collier’s Internationalin teettämä toteutettavuusselvitys, jonka kustannus oli 35 000 euroa. Sen verran on Verssonkankaan kylpylähankkeen kehitysyhtiö Versso Island Development Oy ottamastaan lainasta tähän mennessä käyttänyt. Jos hanke etenee, kasvaa lainamäärä tämän kevään aikana noin 50 000 euroon.

Myös Pyhtään kunnan uusi kunnanjohtaja Jouni Eho uskoo, että hanke on Pyhtään kannalta järkevä ja kannattava.

– Kohdetta on kehitetty määrätietoisesti vuosien ajan korkea laatutaso silmällä pitäen ja ulkomaalaisten, laatutietoisten matkailijoiden Suomeen kasvanut kysyntä huomioiden, kertoi Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho kunnan tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan huvilakylä mukailee tyyliltään hotellin luontoon sulautuvaa arkkitehtuuria.
– Huviloiden materiaaliratkaisuissa pyritään siihen, että ne sulautuvat hienovaraisesti metsämaisemaan ja Verssonkankaan luonnonkauniiseen maastoon, visioi kehittäjä Rabih Hage tiedotteessa.

Brittiläinen kehittäjä tapaa Munapirtin kyläyhdistyksen väkeä

Vierailun aikana kehittäjä Rabih Hage tapaa yhdessä Pyhtään kunnan ja Kotkan-Haminan kehittämisyhtiö Cursor Oy:n kanssa yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä kuten Munapirtin kyläyhdistyksen väkeä.

– Pidämme tärkeänä ja arvostamme, että kehittäjä Hage pyrkii aktiiviseen vuorovaikutukseen paikallisten kanssa. Näinkin mittavassa hankkeessa on tärkeää, että jo ennen asemakaavoituksen käynnistämistä rakennetaan dialogia paikallisten kanssa, totesi kunnanjohtaja Jouni Eho.

Noin 30 miljoonaa euroa ja 132 työpaikkaa luvassa

Viime joulukuussa Pyhtäällä vieraillut hankkeen kehittäjä Rabih Hage kertoi, että pelkästään hotelli on noin 29,5 miljoonan euron investointi, joka toisi paikallisesti jopa useiden miljoonien eurojen verokertymän. Vakituisia työpaikkoja kylpylähotellissa olisi Hagen mukaan 132 ja vuosittaisia kävijöitä 30 000 vierasta, suurimmaksi osaksi ulkomailta.

Hagen joulukuussa esittämien arvioiden mukaan luksus-kylpylähotellin huonehinta olisi haarukassa 400-500 euroa per yö. Pyhtääläisten lohdutukseksi kylpylähotelliin olisi kuitenkin luvassa myös osasto, joka palvelisi paikallisia ihmisiä huomattavasti huokeammin.

– Olen sijoittanut hankkeeseen tähän mennessä omaa rahaani 200 000 – 300 000 euroa. Miksi niin tekisin, jos en uskosi hankkeeseen, Hage painotti Kymen Sanomilla antamassaan haastattelussa. Rakennukseen tulisi hotellin lisäksi ravintola, kuntosali sekä kokoustiloja.

Lue lisää seuraavista Loviisan Sanomista ja Pyhtäänlehdestä.

Munapirtissä sijaitsevan Verssonkankaan alueelle kaavaillaan seitsemän tähden matkailupalveluita. Alueelle kaavailtiin aikanaan myös Imatran Voiman hiilivoimalaa.
Brittiarkkitehdin havainnekuvaa Verssonkankaan matkailualueesta.
Brittiarkkitehdin havainnekuvaa Verssonkankaan matkailualueesta.
Brittiarkkitehdin havainnekuvaa Verssonkankaan matkailualueesta.
Versson luontomatkailukokonaisuutta kehittävä brittiarkkitehti Rabih Hage esitteli hanketta medialle torstaina Pyhtäällä. Kuva: Arto Henriksson.