Purjevene merihädässä ajettuaan rysän päälle Loviisan länsipuolella

Purjevene oli aallokossa kiinni rysässä ja alkoi vuotaa, kunnes se pääsi irti ja hinattiin Tirmoon turvasatamaan. Kuva: Rajavartiolaitos.
Purjevene kahden henkilön miehistöineen joutui merihätään seilattuaan päin rysää varhain perjantaiaamuna Loviisan ja Porvoon välisellä merialueella Hasselön saaren itäpuolella.

HASSELÖ Rajavartiolaitoksen alainen Suomenlahden merivartiosto vastaanotti 4.8.2017 kello 06.25 hätäilmoituksen Porvoon Pellingin itäpuolella rysään ajaneesta veneestä. Veneessä oli kyydissä kaksi henkilöä.

Tehtävään hälytettiin aluksi Porvoon merivartioaseman partio ja tuulen noustessa päivystävä meripelastushelikopteri vartiolentolaivueesta sekä Haapasaaren merivartioaseman partio. Vene oli takertunut rysään potkurista ja tilanne oli aluksi rauhallinen.

Aallokko muodostui kuitenkin kovaksi kiihtyvän kaakkotuulen johdosta. Minkä seurauksena vene alkoi vuotaa hieman ja veneessä olijoiden olosuhteet heikentyivät. Henkilöitä ei saatu evakuoitua veneeseen. Veneen kyydissä olleet mies ja nainen valmistauduttiin evakuoimaan meripelastushelikopterilla, mutta tarve evakuoida poistui veneen irrottua rysästä.

Irtoamisen jälkeen oli vaarana, että kova kaakkoistuuli paiskaa veneen kivikkoon. Porvoon aseman partion ja rysän omistajan nopeat toimet hätähinauksen aloittamiseksi, saivat veneen pysähtymään ja hinaus saatiin käyntiin. Vene hinattiin Porvoon Tirmooseen hieman vettä vuotavana, mutta henkilöt selvisivät säikähdyksellä.

– Alkoholilla ei epäillä olevan osuutta tapahtumaan. Suomenlahden merivartiosto selvittää tapahtunutta. Pelastustapahtuma oli haastava, niin pelastajille kuin pelastettavillekin, kerrottiin merivartiostosta.

Linkki: Rajavartioston helikopterista kuvattu video pelastusoperaatiosta.