Pubivisassa pitäisi sekä tietää että osata arvata

Team Valko. Jari Blomster kisasi Sami Blomsterin ja Åsa Wirénin kanssa. Joukkueeseen kuuluvat myös Sini Blomster sekä Antti Köngäs. Kuva Auli Henriksson
”Olin jo unohtanut miten ärsyttäviä nää on”. Syksyn ensimmäinen pubivisa Ziltonissa on ohi ja vierusjoukkueen pelaaja harmittelee yhden kysymyksen sanaleikin jäämistä kisatilanteessa keksimättä.

LOVIISA Ravintola Ziltonissa käynnistyi viime torstaina viikoittainen pubivisa. Zilton on mukana valtakunnallisessa pubivisailukonseptissa, jossa ratkotaan taas keväällä pubivisailun Suomen mestaruus. Baaripähkinä-pubivisa teki torstaina samalla paluun Ziltoniin, jossa pari vuotta visailtiin ravintolan omilla kysymyksillä. Taija Sivers kertoo omista kysymyksistä takaisin valtakunnalliseen visailuun palatun asiakkaiden pyynnöstä.

Ohjelmaa. Taija Sivers kertoo Ziltonissa olevan torstaisen pubivisan lisäksi lauantaisin joko livemusaa tai tiskijukka, sekä karaokea keskiviikkoisin ja perjantaisin. Kuva Auli Henriksson

Visa käynnistyy iltaseitsemältä. Visajuontaja Niko Kekkonen tulee hyvissä ajoin ripustamaan valkokangasta, johon kysymykset videotykiltä heijastetaan. Hän on aiemmin vetänyt Ziltonin omia visoja, tällä konseptilla ilta on hänelle ensimmäinen. Pubivisassa on kolme eri osioita, kysymyksiä on yhteensä 30 ja lisäksi on yksi tasapistekysymys. Osioiden välisillä tauoilla juontaja laskee pisteet. Joukkueet ovat tarkkoina ja uudelleenlaskenta tuo muutamalle lisää pisteitä.

Kahdeksan joukkuetta

Parhaimpina iltoina joukkueita on kisannut yli kymmenen, ensimmäisenä iltana joukkueita on paikalla 8. Jäseniä voi joukkueessa olla yhdestä viiteen. Team Valkon joukkueesta oli ensimmäisellä kerralla paikalla Jari Blomster Sami Blomsterin ja Åsa Wirénin kanssa. Neljänneksi jäseneksi ehti vielä hieman myöhässä Antti Köngäs. Sami kertoo kerranneensa hallituksen ministerit ennen visaa, mutta muuten ei olla juuri ehditty valmistautua. Viereisessä joukkueessa on valmistauduttu lukemalla iltapäivälehti. Åsa olisi vahva koira-asioissa, ja toivookin kysymyksiä aiheesta, mutta tällä kertaa ei osunut lemmikkikysymyksiä. Taide ja kulttuuri -aiheisissa kysymyksissä he arvelivat etteivät ole niin vahvoilla. Pisteitä ropisee joukkueelle illan aikana hyvin, ja on kolmen palkitun joukossa.

Tauko. Pistelaskennan aikana ehtii vaikka peliautomaatille. Piise Rosenlund oli työkaverien kanssa visailemassa. Kuva Auli Henriksson

Kankaalle heijastuvissa kysymyksissä etsitään muun muassa tunnetun naispoliitikon nimeä, automerkkiä ja etsitään vihjeillä sanaleikin ratkaisua. Joukkueet voivat kartuttaa pistetiliä paitsi tietysti oikein vastaamalla, myös olemalla varma tiedostaan. Varman tiedon ruksi yhdistettynä oikeaan tietoon tuo isäpisteitä mutta myös vie, jos vastaus olisikin ollut väärä.

Kolmannen osion ”supertietoruksi” ja oikea vastaus tuo kolme pistettä, mutta väärä vastaus yhdistettynä supertietorastiin vie kaksi pistettä. Liiallinen riskinotto yhdistettynä vähäiseen tietoon tai huonoon arvaamistuuriin voisi viedä joukkueen miinuksellekin.

Kännykkä ja netin käyttö on luonnollisesti kiellettyä visan aikana. Tauoilla joukkueissa googletetaan oikeita vastauksia niihin kysymyksiin joita ei tiedetty tai oltiin arvauksen varassa. Oikeat vastaukset juontaja käy myös läpi aina osion jälkeen heijastamalla ne kankaalle.

Valtakunnallinen. Ensi keväänä ratkotaan pubivisan Suomen mestaruus, jonne edetään paikallisen ja aluekilpailun jälkeen. Kuva Auli Henriksson

SM-kisat keväällä

Jokaisessa mukana olevissa ravintolassa on omat viikkovisat sekä oma finaali, jossa ratkaistaan ravintolan mestaruus. Baaripähkinän SM-finaalissa kohtaavat aluefinaaleiden mestarit kerran vuodessa. Visakausi ravintolassa kestää yleensä noin neljästä kuuteen kuukautta. Aluefinaaleja järjestetään eri puolilla maata lauantaina 25.1. Baaripähkinän SM-finaali järjestetään 14.3. Vantaalla. Ziltonin viime torstaina alkanut visakausi päättyy 16.1.