Kesäasukas turistia tuottoisampi
  07.05.2004


Kesäasukkaat tekevät näinä viikkoina taas tuloaan Loviisan seudun kakkosasunnoilleen. Kesällä seudun asukasmäärä kasvaa useilla tuhansilla uusilla ihmisillä sekä samalla yritysten potentiaalisilla asiakkailla. Osa seudulle saapuvista kesäasukkaista hyödyntää monia seutukunnalta saatavia yritysten ja kuntien palveluita, osa ei.
Loviisan seudun kuntien kesäasukkaat ovat seutukunnan yrityksille satunnaisia turistejakin tuottoisampia asiakkaita. Siinä missä tyypillinen turisti syö, juo, yöpyy ja ostaa ehkä seudulta matkamuistoja, voi lomakuukaudet asuva tai viikonloppuisin pistäytyvä mökkiläinen käyttää monin verroin enemmän paikallisia palveluita. Turistejakin tarvitaan, mutta siihen verrattuna panostukset kesäasukkaille suunnattuun markkinointiin ovat yleensä olleet vähäisiä.

Tämän lehden liitteenä ilmestyvässä palveluoppaassa kaupunginjohtaja Olavi Kaleva toteaa, että tehdyn kyselyn mukaan Loviisan seudun ulkopuolella asuvat kesäasukkaat eivät riittävästi tiedä Loviisan seudun palvelutarjonnasta. Kesäasukkaiden on ollut vaikeaa saada tietoa esimerkiksi seutukunnalla tarjolla olevista talonmiespalveluista, pihatöiden tekijöistä, mökkirannan ruoppaajista, kaivontekijöistä, puusepistä, muurareista, maalareista sekä muista pienyrittäjien palveluista.
Paikallisten palveluiden ongelmana on ollut markkinointi, joka ei ole tavoittanut kovinkaan suurta joukkoa seudun tuhansista kesäasukkaista. Osa kesäasukkaista tilaa paikallislehtiä Loviisan Sanomia ja Östra Nylandia vakituiseen talviosoitteeseensa, ja seuraa aktiivisesti mökkikuntansa sielunelämää. Sensijaan osoitteettomat mainosjakelut ja ilmaislehdet eivät yleensä tavoita syrjäseutujen, saariston eikä kesäasukkaiden postilaatikoita. Monilla ei edes ole postilaatikkoa kesäasunnollaan. Siitä syystä tämä lehti ja sen liitteenä oleva palveluopas on tänään postitettu tilaajien lisäksi suoraan kesäasukkaiden kotiosoitteisiin.

Myös muualla ollaan herätty ymmärtämään kesäasukkaissa piilevät asiakaspotentiaalit. Seutukunnan yhteinen mökkitalkkarihanke sekä seudun pienyrittäjien kokoaminen yhden puhelinnumeron taakse on erinomaisen hyvä näyte hyvästä markkinoinnista ja yhteistyöstä. Vastaavat hankkeet ja markkinointi eivät kuitenkaan saisi jäädä kertaluonteisiksi, vaan yhteydenpito kesäasukkaisiin olisi saatava säännöllisemmäksi kuin vain vuosittain lähetettävän kiinteistöverolaskun kohdalla.

Valtuuston viisautta tarvitaan taas?

Loviisan kaupunginhallitus käsitteli maanantaina rakennnushanketta, joka varmuudella tulee todelliseen tarpeeseen. Raatihuoneen puistoon keskeiselle paikalle rakennetaan kauan kaivattu yleinen WC. Yleisen käymälän rakennustyöt ovat jo alkaneet ja noin neliömetrin suuruisen hotelli helpotuksen on määrä valmistua kuluvan kuukauden puolivälissä. Kaikilla herkuilla varustetun mukavuuslaitoksen kustannusarvio on hulppeat 48.000 euroa eli peräti 7.000 euroa neliömetri.

Yleisen käymälän puute on aiheuttanut monille tori- ja markkina-asiakkaille suorastaan nöyryyttäviä tilanteita. Monet markkina-asiakkaat ovat yleensä tulvineet parin lähimmän kahvilan miesten- ja naistenhuoneisiin, mutta jotkut ovat joutuneet tekemään tarpeitaan Raatihuoneen poppeleita vasten. Etenkin pidätysongelmista kärsivien ikäihmisten tilanne on torin käymäläpuutteen takia ollut kiusallinen. Pömpelin hinta on korkea, mutta hätä ei tunnetusti lue lakia.

Asian tärkeyttä osoittaa näköjään se, että kaupunginhallitus päätti siirtää valtuuston päätettäväksi onko mukavuuslaitoksen sopiva kertamaksu 40 senttiä, ja riittääkö 15 minuutin enimmäiskäyttöaika eri poliittisten ryhmien äänestäjien tarpeisiin. Ajan ylittymisestä toiletissa nimittäin saattaa pärähtää soimaan häiritsevä-ääninen summeri. Se kertoo markkinakansalle, että pian pömpelistä astuu ulos asiakas, joka ei saanut katkeamaan tai oli aikeissa sammua. Yleisen vessan rakentamisesta voi ilman sarvia ja hampaita vain kiitellä sen toteuttamiseen myötävaikuttaneita kaupungin päättäjiä. Budjeteissa mainittu 48.000 euron hankintapäätös tehtiin teknisessä lautakunnassa jo 16.12.2003. Sensijaan pissa- ja kakka-ajan keston sekä niiden hinnan siirtäminen vielä valtuustokäsittelyyn voidaan tulkita monella tavalla. Virkamiehet ja kaupunginhallitus ovat tottuneet tekemään monia vaikeita ja taloudellisesti merkittäviäkin ratkaisuja valtuustoa kuulematta, mutta ulkohuussipolitiikka haluttiin antaa valtuuston pöydälle. Odotamme innolla valtuuston keskustelua aiheesta, josta jokaisella 27 valtuutetulla on kokemusperäistä tietoa ja näkemystä.

  e-mail  Arto HenrikssonLoviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, PL 42, 07901 Loviisa
Puh. (019) 532701, Fax (019) 532706, toimitus@lovari.fi