Pahoinpitely on rikos urheiluareenallakin  11.09.2012


Jokereiden ja HIFK:n välisessä jääkiekko-ottelussa viikko sitten syntynyt joukkotappelu ja erityisesti Jokereiden Semin Ben-Amorin silmitön hyökkäys HIFK:n Ville Peltosen kimppuun on puhuttanut urheiluväkeä ja kansalaisia aina presidentti Niinistöä myöten. Ben-Amor törmäsi keskellä jäätä törkeästi Peltosen selkään. Peltosen noustessa Ben-Amor löi Peltosen takaisin jäähän ja jatkoi hakkaamista Peltosen maatessa jäässä. Pelikiellon lisäksi kiekkoilija Ben-Amoria odottavat nyt poliisikuulustelut sekä todennäköinen syyte pahoinpitelystä. Tapaus nosti jälleen esille kysymyksen voiman käytöstä ja väkivallasta, jota esiintyy monissa kamppailu- sekä joukkuelajeissa, erityisesti jääkiekossa. Joidenkin mielestä kaikkeen väkivaltaan tulisi aina soveltaa nollatoleranssia ja rikoslakia riippumatta siitä ilmeneekö sitä kaduilla, kodeissa tai urheiluareenoilla. Toisessa ääripäässä voimankäytön, kamppailun ja siten myös spontaanin väkivallan katsotaan kuuluvan olennaisena osana moniin urheilulajeihin eikä urheiluun pidä sotkea rikoslakia. Totuus lienee jossakin siinä välissä.

Monissa urheilulajeissa ottelijat ajautuvat toistuvasti tilanteisiin, jotka areenan ulkopuolella loukkaisivat vakavasti toisen henkilön fyysistä koskemattomuutta. Rajutkin kontaktit, kamppailu, voimankäyttö, vääntö ja nujakointi kuuluvat kuitenkin kohtuudella moniin urheilulajeihin eikä niitä ole syytä kriminalisoida. Esimerkiksi jääkiekossa täysin sallittu taklaus, johtaisi Alexian yökerhossa tehtynä portsarin toimesta ”otta niska, pärsse kiinni ja ovi ulos” –suoritteeseen tai todennäköisesti käräjille. Samoin monet nyrkkeilijät ja kamppailulajien ottelijat saavat otteluissaan sellaisia ruhjeita, mustelmia, haavoja ja muita ruumiinvammoja, jotka kehän ulkopuolella aiheuttaisivat tekijälle rangaistuksen sekä oikeuttaisivat uhrin tuntuviin korvauksiin kivusta ja särystä. Esimerkiksi loviisalaisen nyrkkeilijän Eva Wahlströmin kroppa on lehtitietojen mukaan voitettujenkin otteluiden jäljiltä pahoin piesty.

Vaikka siviilielämän pahoinpitelysääntöjä ei sellaisenaan pitäisi soveltaa urheiluun, menee jossakin silti raja, jossa urheilun nujakointi ja kamppailu muuttuvat rikoslain tarkoittamaksi väkivallaksi. Silloin yhteiskunnan on syytä siihen puuttua. Näyttää päivänselvältä, että Jokereiden pelaaja Ben-Amor ylitti sen rajan takoessaan maassa makaavan Peltosen päätä niin, että tämä menetti hetkeksi tajuntansa. Se ei ollut enää urheilua, vaan raakaa väkivaltaa, pahoinpitelyä ja rikollista vammantuottamusta. Edes erotuomari ei pystynyt sitä estämään, joten on täysin oikein, että tapaus siirtyy varatuomarille.

Huumeongelmaan suhtauduttava vakavasti

Keskusrikospoliisin Pernajan Isnäsissä paljastama massiivinen huumausainetakavarikko osoitti jälleen karulla tavalla kuinka laajamittaista ja ammattimaista huumeiden salakuljetus ja kauppa on myös Loviisan seudulla. Sattumalta paljastuneet Isnäsin hasistynnyrit ja amfetamiinilaukut ovat vain jäävuoren huippu, sillä suurin osa huumeista päätynee poliisin takavarikon sijaan todennäköisesti välittäjille ja katukauppaan.

Huumausaineongelma on laaja ja vakava myös pikkukaupunki Loviisassa, jossa erilaisia aineita on helposti saatavilla. Suurin osa käyttäjistä ja huumekätköistä paljastuu sattumalta esimerkiksi poliisin tultua rauhoittamaan perheriitaa tai palokunnan mentyä varmistamaan palovaroittimen piipityksen syytä.

Loviisassa on useita nuoria, jotka ovat olleet jo vuosia huumekoukussa. Monet vanhemmista kyllä tietävät lapsensa huumeriippuvuudesta, mutta eivät kykene siihen puuttumaan. Myös lastensuojeluviranomaisten sekä muun yhteiskunnan keinot ovat vähissä, mikäli nuori itse ei halua huumausaineista irtautua. Osa vanhemmista on autuaan tietämätön missä ja miten alaikäinen lapsi viettää aikaansa.

Yleisessä ilmapiirissä huumeiden haittavaikutuksiin saatetaan suhtautua vähätellen ja kuvata huumekokeiluja harmittomana viihdekäyttönä. Haitattomia huumeita ei kuitenkaan ole. Huumemyönteisen ilmapiirin taustalla ovat osaltaan myös lievät rangaistukset huumeiden hallussapidosta ja –käytöstä. Sanktioita myös huumeiden hallussapidosta olisi vara vielä tiukentaa, sillä nykyiset rangaistukset synnyttävät mielikuvan rikoksen ja haittojen vähättelystä.

  e-mail  Arto HenrikssonLoviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, PL 42, 07901 Loviisa
Puh. (019) 532701, Fax (019) 532706, toimitus@lovari.fi