Laivasillan kaavoitusta kiirehdittävä
  27.02.2007


Östertjernan-yhdistyksen suunnitelmat rakentaa hirsinen rakennus Laivasillan alueelle on kohdannut vastustusta alueen muiden vuokralaisten sekä myös useiden kaupunkilaisten suunnasta. Se ei sinänsä ole yllätys, sillä Laivasillan aluetta pidetään kaikkien loviisalaisten olohuoneena, jonka käytöstä ja kehittämisestä jokaisella on jonkinlainen mielipide. Lisäksi Laivasillan alueen hankkeet ovat yleensä ennenkin herättäneet voimakasta vastakkainasettelua. Loviisassa on vaikeaa toteuttaa tai muuttaa mitään ilman, että siitä syntyy värikästä vastakkainasettelua.

Östertjernanin hirsirakennus on sinänsä hyvin suunniteltu ja esteettinen kokonaisuus, joka materiaaliensa ja väriensä puolesta istuu hyvin Laivasillan alueelle. Rakennus on suurempi kuin historialliset suola-aitat, mutta olisi kohtuutonta vaatia sovittamaan nykymaailman kokous-, toimisto- ja myymälätoimintojen tilatarpeet 1700-luvin suola-aitan kuoseihin. Lisäksi Östertjernan alukseen liittyvien toimitilojen oikea sijoituspaikka on nimenomaan Laivasillan alueella eikä keskustassa tai muuallakaan.

Ongelmalliseksi Östertjernanin toimitilojen rakentamisen tekee pahasti kesken oleva kaavoitusprosessi, jossa on määrä ottaa laajemmin sekä pitkäjänteisemmin kantaa Loviisanlahden länsirannan kehittämiseen. Suuren rakennuksen sijoittaminen kesken kaavaprosessin nyt ajatellulle rakennuspaikalle vaikuttaisi merkittävästi koko alueen kaavoitukseen sekä alueen muihin hankkeisiin. Voi olla, että joidenkin suunnittelijoiden ja kaavoittajien mielissä on selkeä visio siitä miltä Laivasillan alue näyttäisi kymmenen viiva viidenkymmenen vuoden kuluessa. Nyt esille on noussut vain yksi rakennushanke ilman tietoa ja näkemystä kokonaisuudesta. Voi olla, että Östertjernanin rakennus sopii hyvin siihen kokonaisuuteen, mutta ennen rakennuslupien myöntämistä olisi tarpeellista tietää mitä muuta alueelle on kaavailtu. Mihin esimerkiksi sijoittuu sen jälkeen nykyisellä rakennuspaikalla sijaitseva tanssilava? Mihin veneilijöitä palveleva paviljonki ja huoltorakennus? Mikä on Östertjernan-hallin kohtalo?

Östertjernanin rakennukselle on syytä löytyä tilat Laivasillan alueelta. Loviisanlahden länsirannan kaavoitusta on syytä kiirehtiä, jotta Östertjernanin väelle voidaan pikaisesti myöntää rakennusluvat hyväksytyn uuden kaavan perusteella, ja mahdollisesti nyt esitettyä sopivammalle paikalle. Ratkaisut kaavasta ja rakennusluvista on tehtävä torikokousten sijaan kaupungin luottamuselimissä, joista löytyy toivottavasti riittävästi näkemystä ja etäisyyttä toimia myös erotuomarina kiistelevien osapuolten välillä.

Ei turhia puhelinluetteloita – kiitos!

Miljooniin suomalaiskoteihin ja yrityksiin jaetaan alkuvuoden aikana jälleen useita miljoonia ilmaisia puhelinluetteloita. Myös Loviisan seudulla puhelinluetteloiden tarjonta on runsasta. Ilmaisjakelussa on taas useita hehtaareja turhaan kaadettua metsää sekä käytettyä energiaa paperiksi jalostettuna. Osa luetteloista kannetaan koteihin, mutta paksuimmat luettelot eivät mahdu edes luukusta, joten ne ovat noudettavissa noutopisteistä. Yrityksille kolme kilpailevaa luetteloa tulevat kalliiksi, mikäli mielii olla mukana jokaisessa luettelossa kaikilla tärkeillä tiedoilla. Painettujen puhelinluetteloiden lisäksi markkinoilla on vieläkin useampia sähköisiä luetteloita, jotka kilpailevat yritysten maksullisista numeroilmoituksista. Yritykset, yksityiset, kunnat ja yhteisöt saavat luetteloihin veloituksetta vain yhden numeron. Muut ovat maksullisia. Luetteloiden kalleus on johtanut siihen, että monet ilmoittavat luetteloon vain yhden puhelinnumeron. Oma lukunsa ovat erilaisia todellisia ja tekaistuja luetteloita tekevät huijarifirmat, jotka lähettävät epämääräisiä laskuja epämääräisistä palveluistaan.

Puhelinluetteloita on liikaa. Kuka tarvitsee hyllyynsä vuosittain kolme tai neljä paksua uutta puhelinluetteloa. Ihmisten ja yritysten puhelinnumerot vaihtuvat nykyisin enää harvoin, kun uusi laki mahdollisti pysyvän numeron myös liittymää vaihdettaessa. Jo yhden puhelinluettelon jakaminen joka vuosi on luonnonvarojen haaskausta. Turhien luetteloiden ja lukemattomien mainosjulkaisujen vyöryn estämiseksi monet kotitaloudet ovat jo liimanneet postilaatikkoihinsa ”Ei mainoksia - Kiitos!” –tarroja. Loviisassa niitä on jo yli 10 prosenttia ja tietyillä aluilla Helsingissä jopa 25 prosenttia talouksista. Eräänlaisina roskapostisuodattimina toimivien kieltotarrojen määrä on kasvanut ja kasvaa turhien luetteloiden sekä mainospostin määrän kasvun myötä. Loviisan seudulla voitaisiin pakkojakelun sijaa hyvin palata vanhaan käytäntöön, jossa kukin voisi itse hakea halutessaan noutopisteestä uuden luettelon.

  e-mail  Arto HenrikssonLoviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, PL 42, 07901 Loviisa
Puh. (019) 532701, Fax (019) 532706, toimitus@lovari.fi