Palkittu. Vuoden yrittäjän tunnustuksen saanut Dan Saarni tulee yleensä aamukuudelta töihin. Tunteja hän ei laskenut palkkatöissäkään ollessa, vaan on aina tykännyt tehdä duunia. Kuva Auli Henriksson
Loviisan yrittäjät palkitsi Print Millin vuoden yrittäjänä lauantain pikkujoulujuhlansa yhteydessä.

LOVIISA Palkitsemisperusteluissa todetaan, että Print Mill on palkannut uuden ihmisen, pystynyt uudistumaan sekä kehittymään alan yleisistä vaikeuksista huolimatta. Myös uutta liiketoimintaa on kehitetty, tehty paikallisesti aktiivista yhteistyötä ja palvelu on aina loistavaa.

Yrittäjä Dan Saarni on tunnustuksesta yllättynyt ja iloinen. Hän toteaa, että mikroyrittäjällä ei jää aikaa juuri muuhun kuin työntekoon, niin tällainen yrittäjäkollegoilta tullut tunnustus tuntuu hyvältä.

Paino on perustettu vuonna 1989 Dick Print -nimisenä. Saarni otti ohjat vuonna 2002, jolloin se muuttui Print Mill Oy:ksi. Painoalalla hän on ollut koko työuransa. Hän nauraa, että äiti hankki ensimmäisen työpaikan pojan päästyä armeijasta. Painoyhtymästä hän löysikin itselleen uran, jolla aikoo pysyä jatkossakin. Yli 20 vuotta Painoyhtymässä oli opettavaista, ja verkostoja sai luotua hyvin nykyistä yrittäjyyttäkin ajatellen. Painoyhtymä oli aikoinaan iso työllistäjä Loviisassa, parhaimmillaan työntekijöitä oli nelisenkymmentä. Saarni kertoo saaneensa vastuuta Painoyhtymässä jo nuoresta pitäen.

Täyden palvelun talo

Print Mill on täyden palvelun pienpaino, joka tarjoaa niin offset- kuin digiteknistä painoa. Myös graafinen suunnittelu kuuluu toimenkuvaan. Jos itse ei pysty toteuttamaan kaikkia asiakkaiden toiveita, on alan sisällä hyvät verkostot, jota kautta voidaan edetä.
– Aina kannattaa kysyä, Saarni sanoo.
Ala on ollut tuulinen koko oman työuran ajan.
– Aina on joko lama tai tulee uutta tekniikkaa, olen elänyt tämän kanssa 30 vuotta. Aikanaan puhuttiin, että netti tappaa pienpainot, mutta se on ollut myös tehokas markkinointikanava ja molemmat voivat hyödyntää toisiaan. Suuria haasteita on, mutta aina pitää olla valmis kehittämään uutta, alahan on ollut koko ajan myllerryksessä. Mikroyrittäjän on oltava valmis joustamaan, me esimerkiksi hoidamme suunnittelun ja painatuksen lisäksi vaikka postituksen, vaikka Posti on nykyisin hyvin haastava kumppani. On kehityttävä alan mukana, hän kiteyttää.

”Tykkään tehdä duunia”

Yrittäjäksi lähtöä hän ei ole katunut, vaikka päivillä mittaa onkin. Aamukuudelta töihin ja viideltä kotiin on normipäivän pituus. Saarni huomauttaa, että vaikka hän oli palkkatöissä, hän ei laskenut tunteja silloinkaan.
– Olen aina tykännyt tehdä duunia, ja pidän tuotannosta. Tässä on monta eri työvaihetta, ennen kuin lehti, kirja tai muu työ on valmis.
Print Millin asiakkaina on vielä alusta asti mukana olleita.
– Luottamus, asiakaspalvelu, joustavuus ja tietenkin laatu, ovat meidän vahvuuksia.
Yksi mielenkiintoinen yhteistyökuvio on Inge Löökin kanssa toteutettavat painotyöt, kuten kalenterit ja postikortit. Taiteilija on tunnettu erityisesti sympaattisista mummokuvistaan.
– Ei voi olla enää pelkkä perinteinen kirjapaino.

Loviisan sijainti alan yritykseksi on hänen mielestään hyvä. Noin puolet yrityksen asiakkaista on loviisalaisia, noin 35 prosenttia helsinkiläisiä ja loput porvoolaisia, yksittäisiä tilauksia tulee eri puolelta Suomea. Kun helsinkiläinen asiakas on ensimmäistä kertaa tilaamassa, saatetaan miettiä, että kun se Loviisa on niin kaukana ja mitenköhän kauan menee tilauksen toteuttamiseen.
– Kun silloin sanon, että saatte tuotteet iltapäivällä, niin ihmetellään, kun ei Helsingin sisälläkään pystytä niin nopeisiin toimituksiin, hän kuvailee. Saarni miettii, miten Loviisa voi olla edelleen niin tuntematon pääkaupunkiseudulla. Hän uskoo, että Loviisa on niin kiva pieni kaupunki, jossa on hyvät palvelut, että se voisi hyvinkin houkutella lisää yrityksiä ja asukkaita jos tunnettuus lisääntyy.

Saarni kiittelee pitkäaikaista työntekijäänsä Mathias Rosenqvistiä ja viime keväänä aloittanutta Mona Tallbergia. Tarvittaessa yrittäjän perhekin on auttamassa kiireaikoina.
– Yrittäjyys on elämäntyyli, minulla on mahtavat työntekijät, ja voin joskus pitää vapaapäiviäkin. Tässä on vielä jaksettava kymmenisen vuotta. Toiveena on, että parin vuoden kuluttua voisin palkata työntekijän tuotantoon. Se edellyttää, että saadaan lisää myyntiä.

Loviisan kaupungin yrittäjäpalveluja hän ei ole käyttänyt, mutta toivoo, että kaupunki olisi aktiivisempi etenkin pienten yrittäjien suuntaan ja huomioisi niitä.
– Täällä on kuitenkin aivan mahtavia pienyrittäjiä, heidän resurssinsa eivät vain riitä olla aktiivisia. Olisi hyvä, että jos kaupunki miettisi mitä täällä jo on, ja miten voidaan kehittää niitä eteenpäin.

Vapaa-aikana Saarni vetäytyy perheen kanssa mielellään mökille Paraisille, josta hän on kotoisin. Lapsuudenperhe muutti Loviisaan Vantaan kautta Ruotsista, isän tullessa ydinvoimalaan töihin. Loviisa on hänelle kotikaupunki, jossa on käynyt koulut, tehnyt työuran ja perustanut perheen. Aiemmin jalkapallo oli tärkeä harrastus, niin pelaajana kuin juniorivalmentajana, mutta nyt jalkapalloilu tarkoittaa Valioliigaa sohvalla.